4.4 Hyvinvointitarkastus
Hyvinvointitarkastus on kolmesta erillisestä kyselystä koostuva kokonaisuus, jonka avulla voidaan kartoittaa asukkaan terveyttä, elämänlaatua ja mahdollisia terveysriskejä laaja-alaisesti. Hyvinvointitarkastus toimii ammattilaislähtöisesti eli ammattilainen luo asukkaalle hyvinvointitarkastuksen uudelle suunnitelmalle. Asukas täyttää ammattilaisen pyynnöstä kolme hyvinvointitarkastukseen liittyvää kyselyä. Hyvinvointitarkastuksen yhteyteen on mahdollista liittää myös valmennuksia ja ohjata näin asukasta terveyttä ja hyvinvointia edistäviin elämäntapoihin.
Hyvinvointitarkastus on tarkoitettu perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon käyttöön (mukaan lukien suun terveydenhuolto). Se sisältää kolme erillistä kysely:
- Terveystarkastus (lääkinnällinen laite)
- WHOQOL-BREF –elämänlaatukysely
- OHIP-14 –suun terveydentilan arvio
Ammattilainen luo asukkaalle hyvinvointitarkastuksen ja määrittelee samalla, mille työjonolle asukkaan vastaukset lähetetään. Hyvinvointitarkastuksen luonut ammattilainen on aina tehtävässä vastuuhenkilönä automaattisesti.
Mikäli ammattilainen lisää hyvinvointitarkastukseen valmennuksen tai valmennuksia, hän voi seurata niiden edistymistä, antaa lisäohjeita ja kannustaa asukasta valmennusten edetessä. Asukas voi aloittaa valmennuksia myös itsenäisesti. Ammattilainen ei näe asukkaan itsenäisesti aloittamia valmennuksia.
Jos alueella on käytössä ajanvarausintegraatio, asukkaalle voidaan tarjota myös ajanvarausmahdollisuus hyvinvointitarkastuksen suunnitelman kautta. Ajanvaraus voidaan yhdistää ainoastaan tehtyyn terveystarkastukseen tai suun terveydentilan arviointiin. Ajanvarausmahdollisuus tulee näkyviin asukkaan suunnitelmalle erillisen otsikon alle.
Hyvinvointitarkastuksen rooli terveydenhuollossa
Omaolon hyvinvoinnin kokonaisuuksien kehitystyön taustalla on ollut tarve parantaa hoito- ja palveluprosessin koordinointia erityisesti paljon palveluja tarvitsevien asiakkaiden ja pitkäaikaissairaiden hoidossa. Omaolo tarjoaa asukkaille digitaalisen työkalun, jonka avulla hän voi itse seurata hyvinvointiaan ja työskennellä yhdessä ammattilaisen kanssa oman hyvinvointinsa edistämiseksi. Ammattilaisille Omaolo tarjoaa joustavan menetelmän asukkaan omahoidon ja terveyttä edistävien elintapojen ohjaamiseen.
Hyvinvointitarkastuksen kokonaisuutta voidaan käyttää asukkaan kokonaisvaltaisen tilanteen arvioimisessa ja segmentoinnin välineenä. Hyvinvointitarkastuksen avulla ammattilaisen tuesta hyötyvät asukkaat tunnistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Heidät voidaan ohjata tilanteen mukaan aloittamaan sähköisiä valmennuksia tai tarvittaessa suoraan ammattilaisen vastaanotolle.
Terveystarkastuksen avulla on mahdollista seuloa henkilöitä, joilla on kohonnut riski sairastua kansanterveyteen vaikuttaviin kansantauteihin. Kansantaudit ovat yleisiä väestössä ja ne ovat yleisiä kuolleisuuden aiheuttajia. Lisäksi kansantaudit vaikuttavat työkykyyn, ja niiden hoito vaatii terveydenhuollon palveluita. Tätä kautta kansantaudit vaikuttavat merkittävästi myös kansantalouteen. Kansantaudeista voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta: https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/yleistietoa-kansantaudeista
Asukas- ja ammattilaislähtöisille terveystarkastuksille on hyvä luoda omat työjonot. Näiden tehtävien käsittelijät voivat olla eri toimipaikoissa työskenteleviä ammattilaisia. Kaikki työjonolla olevat ammattilaiset voivat nähdä tarkastuksen/suunnitelman, mutta vain yksi ammattilainen voi olla vastuuhenkilönä.
Asukkaan kanssa tulee keskustella etukäteen siitä, että suunnitelmaa ja hyvinvointitarkastuksen tuloksia saattaa tarkastella moniammatillinen tiimi ja selittää, ketkä näkevät suunnitelman. Suunnitelmaa luotaessa ammattilainen kuittaa, että asukkaalta on saatu tähän suostumus.
Lyhyesti:
- Hyvinvointitarkastus on kolmesta erillisestä kyselystä koostuva kokonaisuus, jonka avulla voidaan kartoittaa asukkaan terveyttä, elämänlaatua ja mahdollisia terveysriskejä laaja-alaisesti.
- Hyvinvointitarkastuksen kyselyt ovat: 1) Terveystarkastus (lääkinnällinen laite) 2) WHOQOL-BREF –elämänlaatukysely 3) OHIP-14 –suun terveydentilan arvio
- Ammattilainen luo asukkaalle hyvinvointitarkastuksen ja määrittelee samalla, mille työjonolle asukkaan vastaukset lähetetään. Hyvinvointitarkastuksen luonut ammattilainen on aina tehtävässä vastuuhenkilönä automaattisesti.
- Hyvinvointitarkastus on tarkoitettu yli 15-vuotiaille asukkaille.