4.3 Terveystarkastus
Omaolon digitaalinen terveystarkastus toimii asukaslähtöisesti, mikä tarkoittaa sitä, että asukas voi täyttää terveystarkastuksen ilman ammattilaisen aloitetta suoraan Omaolo.fi-palvelun käyttöliittymässä. Terveystarkastus pohjautuu Kustannus Oy Duodecimin digitaaliseen terveystarkastus ja valmennus -ohjelmaan (Duodecim STAR®). Terveystarkastus sisältyy myös Omaolon hyvinvointitarkastukseen. Hyvinvointitarkastus on aina ammattilaislähtöinen eli asukas ei voi aloittaa itsenäisesti hyvinvointitarkastusta. Lue lisää hyvinvointitarkastuksesta: 4.4 Hyvinvointitarkastus
Terveystarkastuksen ennusteet ovat tarkimmat 18-70-vuotiaille henkilöille, jotka eivät ole raskaana ja joilla ei ole todettu vakavaa sairautta, esimerkiksi sepelvaltimotautia tai syöpää.
Asukas saa terveystarkastuskyselyn tuloksena palautteen terveydentilastaan ja mahdollisista valtimosairauksien sairastumisriskeistä. Terveystarkastus suosittelee asukkaalle yksilöllisten vastausten pohjalta aiheeseen liittyviä linkkejä Terveyskirjastoon ja tutustumaan Omaolon terveysvalmennuksiin. Aluevalinnan jälkeen asukkaalle näytetään lisäksi paikallinen ohjaus, mikäli alueelle on tehty terveystarkastukseen liittyvät paikalliset ohjaukset. Paikallisessa palveluohjauksessa voidaan antaa tekstimuotoinen toimintaohje, ohjata asukkaat lähettämään vastaukset ammattilaiselle tai erillisen ajanvarausintegraation myötä tarjota asukkaalle ajanvarausmahdollisuus. Organisaatio voi myös halutessaan tarjota lisätietoa lisäämällä Omaoloon linkkejä, jotka ohjaavat Omaolon ulkopuolisiin palveluihin. Näiden avulla asukkaalle voidaan tarjota tutkittua tietoa ja ohjausta oman kunnan tai kolmannen sektorin palveluihin. Linkit näkyvät asukkaalle asiointinäkymässä Tutustu myös näihin-osiossa.
Paikalliset ohjaukset ovat aina organisaatiokohtaisia. Terveystarkastuksissa paikalliset ohjaukset suunnitellaan liikennevalojen mukaan:
- Punaisen liikennevalon saaneet asukkaat kuuluvat elintapasairauksien osalta riskiryhmään ja kuluttavat elintapavalinnoillaan terveyttään huomattavasti keskimääräistä enemmän. Punaisen liikennevalon saaneille asukkaille suositellaan tarjoamaan mahdollisuutta lähettää vastaukset ammattilaisille.
- Keltaisen liikennevalon saaneilla asukkailla on kyselyn perusteella tunnistettuja elintapasairauksien riskejä ja he kuluttavat elintapavalinnoillaan terveyttään jonkin verran keskimääräistä enemmän. Asukkaan olisi hyvä ottaa käyttöön valmennuksia sekä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen tarvittaessa. Keltaisen liikennevalon saaneille asukkaille suositellaan niin ikään tarjoamaan mahdollisuutta lähettää vastaukset ammattilaiselle, sillä myös he hyötyvät elintapamuutoksista ja tarvitsevat tukea näiden muutosten tekemiseen.
- Vihreän liikennevalon saaneiden eliniänodote on optimaalisella tasolla. Näille asukkaille tarjotaan valmennuksia heidän yksilöllisten vastaustensa pohjalta, mutta heidän elintapansa ovat terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta riittävän hyvät. Myös vihreän liikennevalon saaneille asukkaille voidaan tarjota mahdollisuus lähettää vastaukset ammattilaiselle.
Liikennevalon värin määräävät erilaiset tekijät, kuten sukupuoli (nainen/mies), ikä ja erityisesti eliniän ennusteiden ero. Eliniä ennusteiden ero tarkoittaa asukkaan parhaan mahdollisen eliniän ennusteen ja nykyisillä vastauksilla saaman eliniän ennusteen erotusta vuosina. Eliniän ennuste muodostuu suuresta osasta terveystarkastuksen vastauksista, mutta ei kaikista. Muun kuin vihreän värikoodin voi saada myös pelkän korkean verenpaineen tai alipainon vuoksi tai korkean painoindeksin ja vyötärönympäryksen yhdistelmällä.
Ammattilaiselle lähetetyt terveystarkastukset tulevat näkyviin ammattilaisen työjonolle ja niitä käsitellään samalla tavoin kuin esimerkiksi oirearvioita. Lue lisää tehtävien käsittelystä: 2. Omaolon käyttö. Terveystarkastuksen yhteydessä asioinnin valikosta löytyy Valmennukset-välilehti, josta löytyvät asukkaan omatoimisesti aloittamat tai ammattilaisen suosittelemat valmennukset.
Lyhyesti:
- Omaolon terveystarkastus toimii asukaslähtöisesti eli asukas voi täyttää kyselyn oma-aloitteisesti Omaolo.fi-palvelussa.
- Ammattilaiselle lähetetyt terveystarkastukset tulevat näkyviin ammattilaisen työjonolle ja niitä käsitellään samalla tavoin kuin oirearvioita.
- Terveystarkastuksen yhteydessä asioinnin valikosta löytyy Valmennukset-välilehti, josta löytyvät asukkaan aloittamat ja ammattilaisen suosittelemat valmennukset.
- Terveystarkastuksissa paikalliset ohjaukset suunnitellaan liikennevalojen mukaan (punainen/keltainen/vihreä).
- Organisaatio voi halutessaan tarjota lisätietoa lisäämällä Omaoloon linkkejä, jotka ohjaavat Omaolon ulkopuolisiin palveluihin.
- Terveystarkastus pohjautuu Kustannus Oy Duodecimin sähköiseen terveystarkastus ja valmennus -ohjelmaan (Duodecim STAR®).