1.2. Sanasto
Algoritmi
Omaolo, kuten muutkin sovellukset perustuvat algoritmeihin. Algoritmi on yksiselitteisesti kuvattu jono tietojenkäsittelyoperaatioita, jotka voidaan toteuttaa mekaanisesti. Algoritmi on siis toimintaohje jonkin ongelman ratkaisemiseen tai palvelun toteuttamiseen. Tietokone suorittaa aina jotakin algoritmia, kun se tekeee jotakin. Myös useimmat ohjelmointikielet perustuvat algoritmin kirjoittamiseen – toisin sanoen ohjelmoija ajattelee laativansa ajassa etenevää toimintaohjetta. Algoritmi kirjoitetaan lausekielellä tekstimuodossa ja talletetaan lähdekoodiksi. Kääntäjä tai tulkki muuttaa tämän lähdekoodin konekieleksi, jonka tietokone suorittaa.
Asukas
Omaolon yhteydessä puhutaan asukkaista. Asukas on Suomessa asuva, julkisiin terveyspalveluihin asuinpaikan perusteella oikeutettu henkilö.
Digivuorovaikutus
Digitaalisella vuorovaikutuksella tarkoitetaan laitteiden, ohjelmistojen tai sovellusten välityksellä tapahtuvaa ihmisten välistä vuorovaikutusta ja viestintää.
EBMEDS® -ohjelmisto
EBMEDS® -ohjelmisto on tietämyskanta, joka koostuu ainutlaatuisista lääketieteellisen tietämyksen ja hyvinvointitietämyksen päätöksenteon tuen moottoreista. Moottorit ovat sähköisiä tietovarantoja, jotka pohjautuvat muun muassa tutkittuun lääketieteelliseen tietoon sekä Suomessa yhteisesti sovittuihin sosiaalihuollon käytäntöihin ja laissa määriteltyihin kriteereihin. Tietämyskanta tekee päätelmiä esimerkiksi lomakkeella rakenteisessa muodossa kysyttyjen oireiden tai numeeristen mittaustulosten perusteella.
Hyvinvoinnin kokonaisuudet
Hyvinvoinnin kokonaisuudet sisältävät useita hyvinvoinnin palveluita, kuten määräaikaistarkastuksen esitietolomakkeita, terveystarkastuksen ja terveysvalmennuksia.
Terveysvalmennus
Omaolon terveysvalmennuksia ovat esimerkiksi Aloittelevan liikkujan valmennus, Painonhallinta, Terveyttä edistävä ravinto, Tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelma ja Univalmennus. Asukas voi aloittaa valmennuksen yhdessä ammattilaisen kanssa tai itsenäisesti tunnistauduttuaan palveluun. Valmennukset ovat ilmaisia.
Kiireellisyysluokka
Kiireellisyysluokka ilmaisee oirearvion kiireellisyyden. Tietämyskanta antaa oirearviolle vastausten perusteella kiireellisyysluokan, joka ilmaistaan koodilla P0 – P4. Lisäksi paikallisesti voidaan käyttää kiireellisyysluokkia P5 – P8. Kiireellisyysluokka kertoo, missä ajassa asukkaan tulee saada apua oireeseen tai terveysongelmaan; mitä pienempi kiireellisyysluokan numero on, sitä kiireellisemmästä oirearviosta on kyse.
Lääkinnällinen laite
Lääkinnällisellä laitteella tarkoitetaan kaikkia instrumentteja, laitteistoja, välineitä, ohjelmistoja, materiaaleja tai muita tarvikkeita, joita valmistaja on tarkoittanut käytettäviksi ihmisten sairauden diagnosointiin, ehkäisyyn, tarkkailuun, hoitoon tai lievitykseen; vamman tai vajavuuden diagnosointiin, tarkkailuun, hoitoon, lievitykseen tai kompensointiin; anatomian tai fysiologisen toiminnon tutkimiseen, korvaamiseen tai muunteluun tai hedelmöitymisen säätelyyn.
Määräaikaistarkastuksen esitietolomake
Määräaikaistarkastuksen esitietolomakkeita ovat esimerkiksi viidesluokkalaisten vanhempien esitietolomake, 3x10D -elämäntilannemittari (omat lomakkeet lapsille/nuorille sekä vanhemmille), opiskeluterveydenhuollon esitiedot ja puolitoistavuotiaan laaja terveystarkastus. Palvelu toimii ammattilaislähtöisesti; ammattilainen luo Omaolossa kutsun täyttää esitietolomake ja lähettää kutsulinkin valitulle kohderyhmälle. Täytetty lomake palautuu ammattilaisen määrittämälle työjonolle.
Muu yhteydenotto
Asukaslähtöinen lomake, jossa on valittavana 13 eri aihetta niin sosiaali- kuin terveydenhuollosta. Aiheet ovat sellaisia, joita ei Omaolon muista palvelukokonaisuuksista löydy.
Oirearvio
Asukas täyttää Omaolo -palvelussa oirearviokyselyn, joka voi koskea yksittäistä oiretta tai terveysongelmaa. Hän saa vastausten perusteella toimintasuosituksen ja hoito-ohjeet. Oirearvioita on tällä hetkellä tuotannossa 17 kpl. Oirearviot ovat CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita.
Paikallinen palveluohjaus
Paikallinen palveluohjaus tarkoittaa Omaoloa käyttävän organisaation määrittelemää paikallista ohjeistusta siitä, miten asukkaan tulisi toimintasuosituksen saatuaan toimia valitsemansa kunnan alueella. Paikallinen palveluohjaus näytetään asukkaalle kunta- ja toimipistevalinnan jälkeen. Paikallinen palveluohjaus voi olla ohjaus lähettää vastaukset ammattilaiselle, ajanvarausoikeuden antaminen (mikäli alueella on käytössä Omaolon ajanvarausintegraatio), vapaamuotoinen toimintaohje, mahdollisuus vastausten tallentamiseen itselle tai linkki Omaolon ulkopuolisiin palveluihin. Myös näiden yhdistelmiä voidaan käyttää. Jokainen Omaoloa käyttävä organisaatio määrittelee palveluohjaukset itse alueensa palvelulupauksen ja palveluprosessien mukaisesti.
Palveluarvio
Palveluarvion avulla asukas voi arvioida millaista sosiaalihuollon tukea hänen omaan tai läheisensä elämäntilanteeseen on tarjolla. Palveluarvioita on tuotannossa 3 kpl.
Terveystarkastus
Omaolon terveystarkastus perustuu Kustannus Oy Duodecimin STAR-terveystarkastuskyselyyn ja siinä kartoitetaan eliniänodotteeseen ja sairastuvuusriskiin liittyviä tekijöitä. Asukas voi täyttää terveystarkastuksen oma-aloitteisesti tai ammattilaisen pyynnöstä. Terveystarkastus on CE-merkitty lääkinnällinen laite.
Toimintasuositus
Oirearvio- tai terveystarkastuskyselyn vastausten perusteella Omaolo antaa asukkaalle toimintasuosituksen, joka perustuu Kustannus Oy Duodecimin EBMEDS® -laitteeseen. Toimintasuositus on geneerinen ja kansallisesti yhtenäinen. Samoilla vastauksilla saa aina saman toimintasuosituksen. Paikallinen ohjaus linkitetään toimintasuositukseen.
Työjono
Oirearviot tulevat näkyviin ammattilaiselle työjonoon. Työjonossa oirearvioita kutsutaan tehtäviksi.