22.12.2021

Blogi: Monipaikkaisuus, minulle mahdollisuus

Moni organisaatio kertoo poikkeusaikana tekemästään digiloikasta ja siirtymisestään monipaikkaisempaan työskentelytapaan. Meillä DigiFinlandissa muiden uusi normaali ja monipaikkaisuus on ollut alusta saakka toimivaa arkea.

DigiFinland perustettiin vuonna 2020 suoraan digitaaliseen ympäristöön. Olemme säästyneet mappien, lippusten ja lappusten -vaiheelta: kaikki materiaalimme, ihan kaikki, ovat olleet alusta saakka vain sähköisessä muodossa. Myös työyhteisömme on syntynyt suoraan monipaikkaiseksi digitaaliseen maailmaan ja kehittynyt pitkälti etäyhteyksien kautta.

Monipaikkaisuus on valinta meille, mutta myös meille hakeutuville. Meille töihin hakiessa ei ole merkitystä sillä missä päin Suomea asut. Toimimme aidosti monipaikkaisesti ja eri kolkissa maata. Myöskään asiakkaamme, kumppanimme ja yhteistyötahomme eivät löydy yhdestä kaupungista. Tärkeintä on, että yhteistyö toimii ja saamme yhdessä tuloksia aikaan. Se, että meillä on ”laaja peitto” Suomessa auttaa meitä ymmärtämään paremmin paikallisia tarpeita ja olosuhteita kansallisia ratkaisuja luodessa.

Yksi uuden ajan työntekijätaitoja on itsensä tunteminen ja sen hahmottaminen millainen työskentelytapa itselle sopii. Voimme valita työskentelypaikkamme ja jopa ajan hyvin vapaasti. Vapaus tuo tullessaan kuitenkin myös vastuuta oman työn johtamisesta. Työpäivän rutiinit, tauottaminen, hyvä työergonomia sekä työn ja vapaa-ajan erottaminen ovat tärkeitä asioita vapauden ja joustavuuden rinnalla.

Minulle oman työpisteen sijainnin valitseminen tarkoittaa isoa mahdollisuutta. Se on mahdollistanut nykyisen, mielenkiintoisen työn tekemisen ilman, että joudun tekemään valintoja työn ja perheen välillä. Olen työskennellyt monipaikkaisesti jo vuodesta 2002, mutta kevääseen 2020 saakka työhöni kuului matkustamista viikoittain. Vasta koronan myötä, etätöiden alettua huomasin, kuinka kuluttavaa matkustaminen onkaan.

Mikään ei kuitenkaan ole niin mustavalkoista. Myös kasvokkain kohtaamisia, isompia tai pienempiä, työkavereiden kanssa tarvitaan, minäkin tarvitsen niitä. Näissä kohtaamisissa aito yhteisöllisyys täydentyy ja ihmisiin voi tutustua vielä aidommin. Pyrimmekin tapaamisiin toimistolla sopivissa määrin, niin, että ne antaisivat energiaa eivätkä kuluttaisi voimavaroja, luonnonvaroja ja toisaalta eivät myöskään meidän kaikkien yhteisiä julkisia varoja kohtuuttomasti.
Esimiehiltä monipaikkaisuus, uusi vapaus ja joustavuus edellyttävät entistä herkempiä tuntosarvia. Palautetta ja toiveita on kuunneltava yhä tarkemmalla korvalla. Esimiestyötä ei voi tehdä sähköpostilla monipaikkaisessakaan työssä, vaan aidolle läsnäololle on luotava uusia tapoja ja rutiineja.

Nuoressa yhtiössämme uudet työkaverit esitellään ja saavat kertoa itsestään koko henkilöstölle yhteisissä tilaisuuksissa. Perinteistä ”kierrosta toimistolla” ei ole, mutta ihmiset tulevat silti tutuiksi alusta saakka. Lähes puolet työntekijöistämme on aloittanut aikana, jolloin fyysinen kohtaaminen ei ole ollut juurikaan mahdollista. Tuntuu siltä, että tutustuminen uuteen työkaveriin on mutkatonta ja lämminhenkistä, kun puolin ja toisin ollaan pitkälti tutussa kotiympäristössä. Samalla tutuksi ovat tulleet myös henkilöstön lemmikit ja osittain myös perheenjäsenetkin.

Kuulin eräässä tilanteessa huokaisten sanotun kommentin: ”Osaathan olla tyytyväinen ja onnellinen, koska sinulla on mahdollisuus tehdä etätöitä”. Koen itsekin, että monipaikkaisuus, toimiva digitaalisuus ja vapaus valita on etuoikeus.

Eila Neitola
Talousjohtaja, DigiFinland