Sote-palvelujen järjestämistehtävässä raportoinnin tarkoituksena on kertoa organisaation johdolle sekä toiminnan että talouden toteumaa, tilannekuvaa ja ennustetta sekä ennakoida tulevaa palvelutarvetta. Ylimmän johdon raportoinnissa organisaation tilaa tarkastellaan laajana kokonaisuutena yksittäisten tapahtumien sijaan. Tiedot, indikaattorit ja mittarit johdetaan yhteisestä tieto- ja käsitemallista raporteille ja visualisoinneille. Tietojohtamisen ratkaisuja rakentaessa raportointikokonaisuudet ja visualisoinnit sekä niiden vaatimukset tulee suunnitella huolellisesti etukäteen.
Tällä sivulla kuvataan raportoinnin käyttötapaukset, jotta hyvinvointialueen sote-järjestämistehtävän kannalta keskeisimmät tietosisällöt olisivat saavutettavissa mahdollisimman joustavasti ja yhtenäisillä periaatteilla kaikilla alueilla. Paikalliset tarpeet huomioidaan kunkin hyvinvointialueen strategian ja tavoitteiden mukaisesti.
Virta-hankkeessa hyvinvointialueet laativat Virta-tiimin koordinoimana järjestämistehtävän edellyttämän tiedon tuottamiseksi yhteisiä kuvauksia, raportoinnin käyttötapauksia. Jokainen käyttötapaus perustuu ns. käyttäjätarinaan, jonka avulla kuvataan kyseisen tapauksen käyttäjien (eri käyttäjäroolit) tietotarve: miksi ja mitä tietoa käyttäjä haluaa tarkastella, mitä hän haluaa kyseisellä tiedolla tehdä ja mitä tiedon perusteella tehdään. Raportoinnin käyttötapauksissa on kuvattuina tietotarpeeseen vastaava tieto, mittarit ja indikaattorit sekä niiden tietosisältö (käsitteet, tietorakenne, käsittely-/laskentasääntö). Lähtökohtaisesti eri mittareiden ja niiden tietosisältöjen täsmentäminen pyritään laatimaan kansallisten määritysten mukaiseksi, jonka osalta tehdään tiivistä yhteistyötä kansallisten toimijoiden, kuten STM:n, THL:n ja Valviran kanssa.