Ajankohtaista
Sosiaali- ja terveydenhuollon tekoälyn käyttötapaukset ja lainsäädäntö – Selvitys ja suositukset yhteisistä tulkinnoista hyvinvointialueille
DigiFinlandin tuottaman SOTE-tekoälyn juridisen selvityksen tulokset julkaistiin torstaina 5.12.2024. Selvitys tukee hyvinvointialueita tekoälyyn liittyvien tietosuojavaikutusten arvioinnissa, tekoälykokeilujen käynnistämisessä sekä riskien arvioinnissa. Selvityksen tarkoituksena on kirkastaa tekoälyn oikeudellisia reunaehtoja hyvinvointialueilla.
Kuntaselvitys: Kaksi kolmasosaa kunnista edistänyt lakivelvoitteisen Ryhti-järjestelmän käyttöönottoa
Kaksi kolmasosaa Suomen kunnista on jo ryhtynyt toimiin valmistautuakseen uuden lakivelvoitteisen rakennetun ympäristön tietojärjestelmän (Ryhti) käyttöönottoon, kertoo DigiFinlandin ympäristöministeriön toimeksiannosta tekemä tuore kuntaselvitys. Tuloksista on kuitenkin havaittavissa merkittäviä eroja kuntien mielipiteissä, resursseissa ja valmiuksissa.
Polis-alustan kehittämistä jatketaan
DigiFinland ja Sitra ovat jatkaneet Polis-alustan kehittämistä loppuvuoden 2024 aikana. Tavoitteena on, että kehityksen lopputuloksena hyvinvointialueilla ja valtiolla on mahdollisuus hankkia uuden version mukainen Polis-alusta.
Omaperheeseen ja Omahelpperiin uudistuksia asiakkaiden toiveiden pohjalta
Omaperhettä ja Omahelpperiä on kehitetty asiakkaiden toiveiden pohjalta syksyn aikana. Molempiin palveluihin on julkaistu merkittäviä parannuksia. Molemmissa palveluissa uutena ominaisuutena on nyt mm. kääntäjäpalvelu, jonka
Varsinais-Suomen hyvinvointialue valitsi DigiFinlandin Sähköisen arkistoinnin toteuttajaksi
DigiFinlandin Sähköinen arkistointi -palvelu toimii hyvinvointialueiden tukena vanhojen tietojärjestelmien arkistoinnissa, minkä avulla vanhoista, käytöstä poistuneista järjestelmistä voidaan luopua ja saada merkittäviä säästöjä järjestelmien ylläpitokustannuksissa.
Blogi: Myös kansallisesta varautumisesta on huolehdittava säästöpaineiden keskellä
Vuoden 2024 aikana hyvinvointialueet ovat joutuneet tekemään nopeita ja rajuja budjettileikkauksia. Säästöistä on jouduttu päättämään kiireessä ja valtavassa paineessa. Valintoja on varmasti ollut vaikeaa tehdä ilman luotettavaa pitkän aikavälin seurannaisvaikutuksiin liittyvää tietoa ja analyysia.
Pohjois-Savon hyvinvointialue arvioi Omahelpperin tuovan säästöjä
Pohjois-Savon hyvinvointialue teki terveydenhuollon menetelmien arvioinnin (HTA) Omahelpperistä tukemaan päätöstä palvelun käyttöönotosta. HTA-arvioinnissa kerätään mm. parasta saatavilla olevaa tietoa tukemaan terveyspoliittisia ja kliinisiä päätöksiä.
Tarmoan analyysi toi esille palvelun hyötypotentiaalin
Tarmoa on uusi digitaalinen terveydenedistämisen työkalu, joka on suunniteltu integroimaan ennaltaehkäisevät hyvinvointipalvelut osaksi arkea. Palvelu tukee erityisesti asiakas- ja palveluohjausta. DigiFinland analysoi palvelun potentiaalisia kustannushyötyjä esimerkin omaisesti erityisesti diabeteksen riskiryhmien elintapaneuvonnassa.
SOTE-tekoälyn ekosysteemin rahoitushaku sai 50 hakemusta sosiaali- ja terveysalan hankkeille
Sosiaali- ja terveysministeriön perustaman SOTE-tekoälyn ekosysteemin rahoitushaku keräsi syys-lokakuussa 2024 yhteensä 50 hakemusta hyvinvointialueilta, HUSilta ja Helsingin kaupungilta. Hakuun saapuneissa hanke-ehdotuksissa painottuivat hallinnollisen taakan keventäminen, oirearvioiden kehittäminen ja asiakkaiden palveluohjaus.
Viisi onnistuneesti arkistoitua tietojärjestelmää – yhteistyössä Lapin hyvinvointialue ja Sähköinen arkistointi -palvelu
Lapin hyvinvointialue käytti DigiFinlandin Sähköinen arkistointi -palvelua vanhojen asiakirjojen arkistointiin viidestä eri tietojärjestelmästä. Yhteistyön aikana käytöstä poistuneisiin sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin tallennetut asiakirjat siirrettiin keskitetysti Kanta-arkistoon, mikä mahdollisti sen, että vanhojen järjestelmien ylläpito voitiin lopettaa ja siitä vapautuneet resurssit voitiin ohjata muualle.
Tavoitteena terveydenhoidon sujuvoittaminen – DigiFinland ja JST Healthcare Solutions yhteistyöhön
DigiFinland Oy ja JST Healthcare Solutions Oy aloittavat yhteistyön, jonka tavoitteena on yhdistää Omaolon oirearvioiden ja Älykäs hoidon tarpeen arvio-ohjelmiston parhaat puolet. Yhteistyöllä halutaan varmistaa, että hyvinvointialueet voivat käyttää kansallisiin hoitosuosituksiin pohjautuvia, turvalliseksi todettuja ratkaisuja asukkaiden ohjaamiseen ja ammattilaisen työn tueksi.
Blogi: Suomella on kaikki edellytykset nousta tekoälyn hyödyntämisen kärkimaaksi sosiaali- ja terveydenhuollossa
Tekoäly on astumassa yhä vahvemmin osaksi suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltoa, ja sen mahdollisuudet ovat lupaavia. Tekoäly mahdollistaa ratkaisuja, jotka voivat parantaa hoidon laatua, tehostaa palveluprosesseja ja tuoda kustannussäästöjä.