Mistä on kyse?
Omavire on asukkaalle ja ammattilaiselle yhteinen digitaalinen palvelu työ- ja toimintakyvyn itsearviointiin. Työ- ja toimintakyvyn itsearviointi sisältää muun muassa alkukartoituksen, erilaisia testejä ja tehtäviä, ohjausta, neuvontaa sekä mahdollisuuden tiedonvälitykseen ja oman tilanteen edistämiseen asukkaan ja ammattilaisen välillä.
Miksi tällainen palvelu tarvitaan?
Omavire-palvelu mahdollistaa asukkaan itsenäisen pohdinnan omaan työ- ja toimintakykyyn liittyvissä asioissa sekä ohjaa asukkaan häntä kiinnostavan lisätiedon ja mahdollisen tarvittavan asiantuntijapalvelun äärelle. Digitaalinen palvelu on apuna ja tukena kohti positiivista muutosta omassa työ- ja toimintakyvyssä.
Palvelun avulla voidaan tunnistaa mahdolliset vahvuudet ja kehittämiskohteet. Visuaalinen yhteenveto tarjoaa käyttäjän vastausten perusteella suosituksia ja vinkkejä oman tilanteen edistämiseen.
Kehitystyössä tavoitteena on hyödyntää yhteiskäyttöisiä komponentteja, jotka ovat jo käytössä DigiFinlandin muissa palveluissa. Tällainen on esimerkiksi kansalaisen vahva tunnistautuminen. Tavoitteena on myös mahdollistaa työ- ja toimintakyvyn itsearviointitiedon välitys asukkaalta ammattilaiselle sekä erilaiset suunnitelmien päivitys- ja seurantatoiminnallisuudet.
Ketkä ovat mukana yhteistyössä?
Omavire-palvelun suunnittelu ja kehitys toteutetaan verkostoyhteistyönä. Kehittäjäkumppaneina ovat esimerkiksi STM, TEM, TTL, THL, KEHA/TE, Kela, palvelun kehittämiseen RRP rahoituksen saaneet hyvinvointialueet Keski-Uusimaa, Satakunta, Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa sekä Helsingin kaupunki – palvelumuotoilijoita ja loppukäyttäjiä unohtamatta.
Missä mennään?
Työ käynnistyi elokuussa 2022 esiselvitysvaiheella, jonka aikana kuvattiin kehityksen tavoitteet ja tarpeet yhteistyössä kehittäjäkumppaneiden kanssa. Palvelusisältöjen tarkempi suunnittelu ja projektin ensimmäinen kehitysvaihe käynnistyi maaliskuussa 2023. Ensimmäisen kehitysvaiheen lopputuotoksena on työ- ja toimintakykytiedon alkukartoitus ja siihen liittyvän pilotoinnin käynnistäminen hyvinvointialueilla tammikuussa 2024. Toisessa kehitysvaiheessa paneudumme alkukartoitusta seuraavan syventävän osuuden ja muiden palvelun toiminnallisuuksien kehittämiseen.

Haluatko kuulla lisää?
Juho Ylä-Rotiala, Kehityspäällikkö
juho.yla-rotiala(at)digifinland.fi
050 565 1075
Niina Koponen, Koordinoiva asiantuntija / Projektipäällikkö
niina.koponen(at)digifinland.fi
050 322 2081
Lotta Arkko, Tekninen projektipäällikkö
lotta.arkko(at)digifinland.fi
040 860 4853