Sähköinen perhekeskus on asiointikanava hyvinvointialueiden Perhekeskustoiminnalle
Sähköisen perhekeskuksena tavoitteena on koota yhteen lapsiperheille tarkoitettuja palveluita. Palvelu helpottaa asukkaita löytämään aiheeseen liittyvää tietoja ja palveluita helposti. DigiFinland toteuttaa palvelun yhdessä kumppaneiden kanssa.
Mistä on kyse?
Lapsi- ja perhepalveluiden uudistamisessa olennaisena osana ovat toimivat, ajantasaiset sähköiset palvelut. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma ja perhekeskustoimintamalli toimivat lähtökohtana sähköiselle perhekeskukselle, jonka tavoitteena on koota yhteen Lapsi- ja perhepalveluiden uudistamisessa olennaisena osana ovat toimivat, ajantasaiset sähköiset palvelut. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma ja perhekeskustoimintamalli toimivat lähtökohtana sähköiselle perhekeskukselle, jonka tavoitteena on koota yhteen lapsiperheille tarkoitettuja palveluita tulevien hyvinvointialueiden käyttöön.
Sähköinen perhekeskuskokonaisuus jakautuu eri osa-alueisiin:
1. Omaperhe, perheellisten ja perhettä perustamassa olevien asiointikokonaisuus
2. Helpperi, nuorten asiointikokonaisuus
3. Ammattilaisten käyttöön tarkoitettu kokonaisuus
Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan perheellisten ja perhettä perustamassa olevien kokonaisuus. Portaalin nimeksi valittiin Omaperhe.fi. Omaperhe.fi-portaalin sisältö koostuu asiantuntijatiedosta eri muodoissa, itsehoito- ja omatoimiohjeista sekä asukkaan ohjauksista fyysisen ja sähköisien palveluiden pariin. Omaperhe on asiointikanava, joka kokoaa perhekeskustyöhön liittyen yhteen kansallisten toimijoiden, hyvinvointialueiden, kuntien, 3. sektorin ja seurakuntien palveluja.
Ketkä ovat mukana yhteistyössä?
Tulevien hyvinvointialueiden edustajia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Digi- ja väestötietovirasto (DVV), Kela, Perhekeskusverkosto, alueiden Lape-työryhmät, 3. sektorin toimijoita, Kirkkohallitus, seurakuntia, STM ja OPH, ELY-keskus ja Väestöliitto.
Sähköistä perhekeskusta rakennetaan yhteistyössä. Kevään ja syksyn 2022 aikana on ollut lukuisia työpajoja eri aihealueisiin liittyen sekä kehitysversioiden aluetestausta. Työpajoissa on kehitetty toiminnallisuuksia ja sisältöjä, ja testauksessa asiantuntijasisällön tarkastelu sekä käyttöliittymän loogisuus ovat olleet avainasemassa. Työpajoihin ja testaukseen osallistuvat projektissa mukana olevat alueet ja organisaatiot.
Vuoden 2022 syksyllä olemme olleet yhteydessä kaikkiin hyvinvointialueisiin. Ensimmäisessä vaiheessa käyttöönotto kohdistuu Omaperhe-asiointiportaaliin. Käyttöönotto vaatii aluekohtaisen projektin, jossa suunnitellaan alueen palveluohjauksia sekä palveluiden kytkemistä osaksi asiointiportaalia. Omaperhe käyttää Palvelutietovarantoa hakemistona. Sähköiset ja fyysiset palvelut tulee olla kuvattuna uuden hyvinvointialueen Palvelutietovarannossa, jotta ne voidaan hakea Omaperheen asiointiportaaliin.
Kaikki alueet voivat ottaa käyttöön Sähköisen perhekeskus-kokonaisuuden, olivatpa kehittämisessä mukana tai ei.
Missä mennään?
Helmikuussa 2022 julkaistiin Omaperheen ensimmäinen kehitysversio Omaperhe 0.2. Vuoden 2022 aikana kehitysversioita on ollut neljä ja ensimmäinen tuotantoversio julkaistaan 2.1.2023.
Samanaikaisesti kehitetään nuorten ja ammattilaisten osuutta ja niiden pilotointia suunnitellaan vuodelle 2023. Nuorten osiosta järjestettiin nimiäänestys, missä nuoret pääsivät itse vaikuttamaan valittavaan nimeen. Äänestyksen perusteella nimeksi valikoitui Helpperi.
Haluatko kuulla lisää?
Hanna Manelius, projektipäällikkö
hanna.manelius@digifinland.fi
050 511 1763