27.09.2023

Yhteisymmärrykseen tähtäävä Polis-alusta testissä suomalaisilla

Suomalaiset pääsevät kokeilemaan Polis-keskustelualustaa yhteensä neljän viikon ajan. Mitä mieltä, Suomi -kysely avautui 15.9.2023 kansainvälisenä demokratiapäivänä. Polis-alusta mahdollistaa rakentavan mielipiteiden vaihdon valitun aiheen ympärillä. Sitra ja DigiFinland työskentelevät yhteistyössä Polis-alustan käyttöönoton ja kokeilujen parissa.

Sitran avaamassa meneillään olevassa Mitä mieltä, Suomi? -kyselyssä kerätään neljän viikon ajan kansalaisten näkemyksiä siitä, mihin suuntaan Suomea tulisi viedä. Käytössä olevan Polis-alustan avulla voidaan kartoittaa mielipiteitä yhteisymmärrykseen tähtäävällä tavalla. Osallistujat voivat äänestää ratkaisuehdotuksista ja lisätä ideoita, joilla rakennamme entistä parempaa Suomea. Mielipidejakaumien ja muiden tulosten syntyä voi seurata reaaliajassa.

Polis-alusta voi tarjota yhden ratkaisun tilanteeseen, jossa moni jättää mielipiteensä ilmaisematta somealustojen repivän keskustelukulttuurin vuoksi. Polis tuottaa reaaliaikaisesti tietoa siitä, mistä osallistujat ovat samanmielisiä ja mistä erimielisiä. Lisäksi osallistujat näkevät minkälaisia mielipideryhmiä vastanneista muodostuu. Näitä ominaisuuksia voidaan käyttää yhteisen maaperän etsimiseen.

Rohkeasti uutta kokeillen

Polis-alustaa on kokeiltu vuoden 2023 aikana myös hyvinvointialueilla. Osat kokeiluista on saatu jo päätökseen ja osat kokeiluista jatkuvat vielä. Tavoitteena on, että alustaa voitaisiin jatkossa käyttää erilaisten kysymysten ratkaisun tukena niin kunnissa, hyvinvointialueilla kuin vaikkapa yrityksissäkin.

“DigiFinlandin kokeilukulttuuriin kuuluu etsiä aktiivisesti uusia ideoita ja palveluaihoita. Yhtiön tehtävän mukaisesti luomme Suomeen vaikuttavia ja yhdenvertaisia palveluja, joita niin asiakkaamme kuin Suomen asukkaat haluavat käyttää”, kertoo kehityspäällikkö Juho Ylä-Rotiala.

Kokeiluihin kuuluu myös edetä rohkeasti ja ketterästi. Mitä mieltä, Suomi? -kyselyn suuri mediahuomio ja kiinnostus toivat palveluun paljon käyttäjiä. Näin päästiin testaamaan palvelun kapasiteettia ja löydettiin myös korjauskohteita muun muassa visualisoinnoin ja raportoinnin osalta. Tätä työtä tehdään Poliksen kehittäneen Computational Democracy -projektin kanssa.

“Äänestys on käynnissä ja saamme suuresta vastaajamäärästä arvokasta tietoa jatkokehitystä varten. Alustan saavutettavuuteen ja käyttöliittymän parannuksiin liittyvä suunnittelutyö on myös jo käynnissä”, kertoo Ylä-Rotiala.

Mitä mieltä, Suomi? -kysely on vastattavissa täällä 13.10. saakka.

Lue lisää:

Polis-verkkoalusta mahdollistaa vuorovaikutteisen ja kehittyvän dialogin