Virta-hanke päättyi joulukuussa 2023. Tältä arkistosivulta löytyvät materiaalit on luotu hankkeen aikana ja hankkeen aikaisiin tarpeisiin. Materiaaleja ei enää päivitetä. Hankkeen lopulliset tuotokset löytyvät Virta-hankkeen tuotokset -sivulta.
Johtamisen vähimmäistieto tulee kytkeä yhteismitallisesti määriteltyyn palveluun, joka on kuvattu organisaatioriippumattomasti. Näin varmistetaan tietojen geneerisyys ja toistettavuus. Palveluluokituksessa huomioidaan sote-palveluja määrittävät lait ja asetukset.
Palveluluokituksessa palveluiden sisältö on kuvattu ja määritelty tarkka tiedon kohdentamissääntö (THL-tilastoluokkakoodi). Sisällön kuvaus, tarkat poimintaehdot ja kohdentamissäännöt ovat edellytyksiä sille, että eri lähdejärjestelmistä saatava tieto voidaan kiinnittää palveluihin yhdenmukaisesti ja lain edellyttämä vertailukelpoisuus varmistaen.
Vähimmäistietosisältöasetuksessa käytettävä palveluluokitus on hyvinvointialueiden AURA-luokitus (2023). Asetuksen mukainen vähimmäistietosisältö ja Valtiokonttoriin toimitettavat taloustiedot perustuvat jatkossa samaan palveluluokitukseen.
Useita vuosia sitten käynnistettiin kuntien ja kuntayhtymien ja Sitran yhteistyönä Sote-tietopakettien kehitystyö palvelemaan sote-palvelujen järjestämisen tiedolla johtamista, tavoitteena tuottaa palvelujen järjestäjälle ja valtakunnan tasolle tilannekuva kunkin kunnan väestön käyttämien sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuudesta.
Sote-tietopakettien kehitystyötä on tehty eri kokoonpanoilla. Sitran ja kuntien/kuntayhtymien yhteistyön jälkeen valmistelu jatkui STM:n ohjauksessa. Tietopaketteja on testattu ja Sote-tietopaketit on otettu käyttöön useammalla alueella, eri kaupungeissa, kunnissa ja kuntayhtymissä.
Vuoden 2020 aikana jatkokehitystyö ja ylläpito siirtyivät DigiFinlandille ja jatkokehitystyö on toteutettu osana Virta-hanketta. Hyvinvointialueiden kanssa yhteistyössä on valmisteltu järjestämistehtävään nähden riittävän hienojakoiset organisaatioriippumattomat palvelut, joihin eri lähdejärjestelmistä saatava tieto voidaan kiinnittää yhdenmukaisesti ja lain edellyttämä vertailukelpoisuus varmistaen. Sote-tietopakettien kehitystyössä on huomioitu kaikki tarvittavat kansalliset tietorakenteet ja luokitukset.
Sote-tietopakettien jatkokehitystyönä laadittua, järjestämistehtävää tukevaa, hienojakoisemmalla tasolla olevaa Organisaatioriippumatonta palveluluokitusta voi käyttää edelleen, mutta se edellyttää velvoittavien tietojen mäppäystä Aura-palveluluokitukseen. Valtio ei aseta velvoitteita tuottaa tietoja useilla eri luokituksilla.