Virta-hanke päättyi joulukuussa 2023. Tältä arkistosivulta löytyvät materiaalit on luotu hankkeen aikana ja hankkeen aikaisiin tarpeisiin. Materiaaleja ei enää päivitetä. Hankkeen lopulliset tuotokset löytyvät Virta-hankkeen tuotokset -sivulta.
Mitä käsitemallinnuksella tarkoitetaan?
Käsitemallinnuksella tarkoitetaan menetelmää, jolla tietyn kohdealueen käsitteitä ja tietoja mallinnetaan toiminnan näkökulmasta, sovellus- ja tekniikkariippumattomalla tavalla. Tuloksena syntyy käsitteet ja niiden keskinäiset riippuvuudet kuvaava graafinen käsitemalli sekä käsitteiden määritykset.
Käsitemallien avulla voidaan ohjata tietovarastoon poimittavia tietosisältöjä. Käsitemalleista muodostettujen tietomallien avulla varmistetaan osaltaan tietovaraston lähdejärjestelmäriippumaton toteutusta ja yhteneviä tietosisältöjä.
Käsitemallin käsitteiden määrittely
Kansallisesti virallisten sosiaali- ja terveydenhuollon käsitteiden määrittelystä vastaa THL. Lisäksi sote-toimialaa koskevaa käsitemäärittelyä tehdään mm. Kelassa, sosiaali- ja terveysministeriössä ja Valvirassa.
Käsitemallityössä hyödynnetään kaikki olemassa olevat kansalliset määritykset. Kansallisille käsitteille, sikäli kun ne poikkeavat paikallisesta käsitteistöstä, voidaan rinnalle tuoda yhteistyötä helpottamaan paikallisia synonyymejä.
Käsitemalleja päivitetään hyvinvointialueiden tarpeiden perusteella sekä kansallisissa sanastoissa, koodistoissa ja luokituksissa tapahtuneiden muutosten mukaisiksi. Master-käsitemalleissa ei lähtökohtaisesti ole kuvattuna attribuuttitasoa.