Mistä on kyse?
Kansallinen SOTE-tekoälyn ekosysteemi on sosiaali- ja terveysalan toimijoiden, kuten viranomaisten, yritysten ja tutkijoiden, yhteinen vapaamuotoinen verkosto. Ekosysteemin tavoitteena on edistää tekoälyn vaikuttavaa ja vastuullista hyödyntämistä sote-sektorilla. Innovaatioverkosto on perustettu sosiaali- ja terveysministeriön toimesta kesällä 2024. Verkosto toimii toistaiseksi ja siinä on mukana yli 250 jäsenorganisaatiota.
Mitä teemme?
Ekosysteemi selvittää, mahdollistaa ja rahoittaa tekoälyn hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla:
- kokoaa toimijoita yhteen kehitysprojektien toteuttamiseksi ja myöntää avustuksia
- kerää ja jakaa tekoälyn käyttötapauksia sekä edelläkävijöiden kokemuksia
- tekee ja mahdollistaa kansallisia selvityksiä ja tutkimuksia sekä edistää kansainvälistä yhteistyötä
- tunnistaa lainsäädännöllisiä muutostarpeita ja tekee ehdotuksia mahdollistavaksi lainsäädännöksi.
Tekoälyn hyödyntämisellä on laajoja mahdollisuuksia sosiaali- ja terveysalalla. Ekosysteemin tavoitteena on, että tekoälyn vaikuttavalla hyödyntämisellä:
- turvataan laadukkaat palvelut asiakkaille sekä autetaan ammattihenkilöitä heidän työssään ja vapautetaan aikaa tärkeimpiin tehtäviin, kuten asiakkaiden henkilökohtaiseen kohtaamiseen,
- parannetaan palvelujärjestelmän tuottavuutta ja
- synnytetään liiketoimintamahdollisuuksia ja vientiä sekä luodaan näin uusia työpaikkoja.
Tavoittelemme tekoälyteknologioiden nopeaa ja vaikuttavaa käyttöönottoa palvelujen turvallisuudesta ja yksityisyydensuojasta huolehtien.
Ketkä ovat mukana yhteistyössä?
SOTE-tekoälyn ekosysteemiverkostoa johtaa sosiaali- ja terveysministeriö. Toimintaa koordinoivassa ryhmässä ovat mukana myös THL, HUS, UNA Oy ja DigiFinland Oy.
Näin voit osallistua ekosysteemin toimintaan:
- Tilaa uutiskirje, ilmoita organisaatiosi jäseneksi tai kerro ekosysteemistä eteenpäin
- Seuraa ekosysteemin LinkedIn-tiliä
- Järjestä tapahtuma aihealueeseen liittyen, kerromme siitä verkoston jäsenille
- Organisoi yhteinen projekti, autamme toimijoiden törmäyttämisessä, ota yhteyttä koordinaattoriin
- Ehdota aihetta tai esitystä AI-aamu-webinaariin
- Kirjoita yleistajuinen blogikirjoitus
- Tee aihealueesta tutkimus tai selvitys, kerromme tuloksista
Missä mennään?
Vuoden 2025 alkupuolella käynnistettiin kymmenen tekoälykokeilua osana SOTE-tekoälyn ekosysteemiä. Kokeilut toteutetaan seitsemällä hyvinvointialueella ja HUS-yhtymässä, ja niiden tavoitteena on edistää tekoälyn vastuullista hyödyntämistä sote-palveluissa. Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa hankkeita yhteensä 2,3 miljoonalla eurolla. Valinnoissa painotettiin hankkeiden vaikuttavuutta, toteutuskelpoisuutta ja mahdollisuuksia laajentaa ratkaisuja kansallisesti. Tutustu kokeiluprojekteihin.
Vuoden 2025 alussa perustettiin myös MDR-työryhmä osaksi SOTE-tekoälyn ekosysteemiä. Ryhmän tarkoituksena on tukea ekosysteemin toimijoita lääkinnällisten laitteiden regulaatioon liittyvissä kysymyksissä. Työryhmä jakaa tietoa MDR-vaatimuksista, tukee tekoälykokeiluja ja edistää kansallisen näkemyksen muodostamista AI+MDR-säädöstulkinnasta. Työryhmä toimii avoimesti ja on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tutustu MDR-työryhmään.
Osana ekosysteemin toimintaa perustetaan vapaaehtoisia työryhmiä edistämään keskeisiä teemoja. Ensimmäinen lokakuussa 2024 perustettu ryhmä keskittyy tekoälyratkaisujen riskienhallintaan. Ryhmän tehtävänä on muun muassa tukea tekoälyn turvallisen käytön kehittämistä osana vaikutustenarviointia sekä arvioida ja suositella hallintakeinoja tunnistettuihin riskeihin. Ryhmä koostuu laajasta asiantuntijajoukosta ja tekee tiivistä yhteistyötä viranomaisten sekä keskeisten sidosryhmien kanssa. Lue lisää: Riskienhallintaryhmä.
SOTE-tekoälyn ekosysteemi toteutti kevään ja alkukesän 2025 aikana visiotyön, jonka tarkoituksena on määrittää kansallinen rohkea näkemys tekoälyn hyödyntämiselle sote-sektorilla. Visiotyön tuloksena syntyi kattava visiopaperi (whitepaper) sekä konkreettisia toimenpidesuosituksia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestäjille ja kansalliselle tasolle. Näiden suositusten tarkoituksena on ohjata tekoälyn hyödyntämistä sote-sektorilla sekä edistää ekosysteemin yhteistyötä ja kehitystä. Tutustu visiotyöhön.
Haluatko kuulla lisää?
SOTE-tekoälyn ekosysteemin toimintaan, tavoitteisiin ja ajankohtaisiin projekteihin voit tutustua ekosysteemin omilta sivuilta.
Laura Välkkilä
SOTE-tekoälyn ekosysteemin koordinaattori
DigiFinland Oy
sotetekoaly(at)digifinland.fi
Katso myös: Vuoden 2025 toimintasuunnitelma (pdf)