Det elektroniska familjecentret är en serviceportal för välfärdsområdens familjecenterverksamhet
Målet med det elektroniska familjecentret är att sammanställa tjänster avsedda för barnfamiljer. Tjänsten gör det lättare för invånarna att hitta tjänster och information om ämnet. DigiFinland genomför tjänsten tillsammans med sina samarbetspartners.
Vad är det frågan om?
En väsentlig del av reformen av barn- och familjetjänsterna är fungerande, aktuella elektroniska tjänster. Programmet för utveckling av barn- och familjetjänster och familjecentralsmodellen fungerar som utgångspunkt för det elektroniska familjecentret, vars mål är att samla fungerande, aktuella elektroniska tjänster som en väsentlig del av reformen av barn- och familjetjänsterna. Programmet för utveckling av barn- och familjetjänster och familjecentermodellen fungerar som utgångspunkt för det elektroniska familjecentret, vars mål är att samla ihop tjänster avsedda för barnfamiljer för framtida välfärdsområden.
Helheten för det elektroniska familjecentret delas in i olika delområden:
- Omaperhe, ärendehelheten för personer med familj och personer som håller på att bilda familj
- Helpperi, Ärendehelheten för unga
- Helheten för yrkespersonal
I den första fasen genomförs helheten avsedd för personer med familj och personer som håller på att bilda familj. Portalen fick namnet Omaperhe.fi. Innehållet på Omaperhe.fi-portalen består av expertinformation i olika former, instruktioner för egenvård och självhjälp samt anvisningar om fysiska och elektroniska tjänster för boende. Omaperhe-tjänsten är en servicekanal som samlar de nationella aktörernas, välfärdsområdenas, kommunernas, tredje sektorns och församlingarnas tjänster i anslutning till familjecenterarbetet.
Vem deltar i samarbetet?
Representanter för framtida välfärdsområden, Institutet för hälsa och välfärd (THL), Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB), FPA, Familjecentralnätverket, regionernas Lape-arbetsgrupper, aktörer inom tredje sektorn, Kyrkostyrelsen, församlingar, SHM och Utbildningsstyrelsen, NTM-centralen och Befolkningsförbundet.
Det elektroniska familjecentret byggs i samarbete. Under våren och hösten 2022 har det ordnats flera workshoppar om olika ämnesområden samt regiontestning av utvecklingsversionerna. I workshopparna har man utvecklat funktionerna och innehållet och i testningen har granskningen av expertinnehållet och användargränssnittets logik spelat en nyckelroll. I workshoparna och testningen har de regioner och organisationer som deltar i projektet deltagit.
Under hösten 2022 har vi varit i kontakt med alla välfärdsområden. I det första skedet riktas ibruktagandet till serviceportalen Omaperhe. Ibruktagandet kräver ett områdesspecifikt projekt där man planerar servicehandledningen i området samt kopplar tjänsterna till serviceportalen. Omaperhe använder Servicedatalagret som katalog. De elektroniska och fysiska tjänsterna ska vara beskrivna i det nya välfärdsområdets Servicedatalager så att de kan hämtas till Omaperhes serviceportal.
Alla områden kan ta i bruk helheten Elektroniska familjecenter, oberoende av om de deltar i utvecklingen eller inte.
Vad gör vi?
Vi utvecklar tjänsten i samarbete med regionerna och de nationella aktörerna. Den elektroniska familjecentralens projektgrupp följer upp och styr utvecklingen och riskerna samt fattar vid behov beslut.
Målet med arkitekturarbetsgruppen är att beskriva arkitekturens principiella nivå, begreppsnivå, logiska nivå och fysiska nivå. Arbetsgruppen drar upp riktlinjer för den nationella elektroniska familjecenterhelheten och dess tekniska plattform i förhållande till befintliga regionala elektroniska tjänster. Uppgiften är också att dra upp riktlinjer och planera genomförandet av integrationen, den yrkesutbildade personens och invånarens användargränssnitt samt principerna för användartjänsterna.
Målet med innehållsgruppen är att definiera de användare, processer, tjänster och funktioner som det elektroniska familjecentret omfattar i enlighet med arkitekturarbetsgruppens riktlinjer. Denna arbetsgrupp prioriterar också utvecklingen av innehållet. Uppgiften är att koncentrera sig på att digitalisera funktioner som gör det lättare för familjecentrets kunder att uträtta ärenden, frigör tid för de anställda och stöder familjecenterarbetets processer. I arbetet drar man upp riktlinjer för nationella och regionala elektroniska tjänster.
Arbetsgruppen för upphandlingsmodellen fördjupar sig i nödvändiga upphandlingar och konkurrensutsättning, förbindelser, fördelningen av kostnader samt avtalsstrukturen med beaktande av kommande välfärdsområden. Att göra en kostnadsnyttoanalys är en del av upphandlingsmodellarbetsgruppens uppgift.
Vad är på gång?
I februari 2022 publicerades Omaperhes första utvecklingsversion Omaperhe 0.2. Under år 2022 har det funnits fyra utvecklingsversioner och den första produktionsversionen publiceras den 2.1.2023.
Samtidigt utvecklas andelen yrkesutbildade och unga personer och vi planerar pilottestningen av dem till år 2023. Vi ordnade en namnomröstning för ungdomarna där de själva kunde påverka namnet. På basis av omröstningen valde vi Helpperi som namn.
Vill du höra mer?
Hanna Manelius, projektchef
hanna.manelius@digifinland.fi
050 511 1763