SOTE-tekoälyn ekosysteemiverkostoa johtaa sosiaali- ja terveysministeriö. Toimintaa koordinoivassa ryhmässä ovat mukana myös THL, HUS sekä julkisomisteiset Una Oy ja DigiFinland Oy. Koordinaatioryhmän jäsenet esittäytyvät tällä sivulla. Kysyimme heiltä omasta taustasta ja näkemyksiä tekoälykehityksestä.
Sosiaali- ja terveysministeriö
Markku: ”Olen työskennellyt julkisen hallinnon digitalisaation parissa jo 15 vuoden ajan eri hallinnon kerroksissa ja sektoreilla. Viimeiset yhdeksän vuotta ovat kuluneet sosiaali- ja terveysministeriössä monipuolisesti erilaisissa tehtävissä. Koulutukseltani olen valtiotieteiden ja kauppatieteiden maisteri. Tekoäly on vain yksittäinen digitalisaation osa-alue, mutta sen suurelta vaikuttava potentiaali ja keskipitkän aikavälin vaikea ennustettavuus tekevät siitä erityisen. On selvää, että tekoäly tulee ennen pitkää osaksi suomalaista lainsäädäntöä ja palvelujärjestelmää. Kyse on vain siitä, tapahtuuko tämä etu- vai jälkijoukoissa. Oma fokukseni on siinä, että poistamme esteitä ja luomme edellytyksiä, jotta turvallinen siirtymä tapahtuisi viipymättä. Näin tekoälyn tuomaan tuottavuuspotentiaaliin päästään käsiksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.”
Andrei: ”Ennen siirtymistäni sote-alalle toimin liikennesektorilla 25 vuotta. Työni sisälsi turvallisuuden kehittämistä ja ICT-riskienhallintaa, joka oli päivittäistä ja aina osana perustoimintaa ja vaatimusten täyttämistä. Nyt sote-alalta kokemusta on kertynyt kuusi vuotta vastaavasta työstä ja tämän perusteella voin todeta, että turvallinen tekoälytoiminta tuo edellytyksiä luottamukseen. Riskienhallinnan tärkeys korostuu varsinkin murrosvaiheessa olevien teknologioiden käyttöönotoissa. Tekoäly on tulevaisuudessa yhä laajemmin jokapäiväistä arkista toimintaa. Terveydenhuollon asiakkaat saavat huomaamattomampia ja turvallisempia tekoälyn avustamia palveluja. Se tulee myös lievittämään asiakasruuhkia ja nopeuttamaan hoitoon pääsyä. Lisäksi tekoälyä voidaan käyttää tulevaisuudessa tehokkaammin myös erilaisiin terveydenhuoltoon kohdistuneisiin väärinkäytösten valvontaan, kuten henkilötietojen urkintojen havaitsemiseksi osana perusoikeuksien turvaamista. Kiinnostavinta tässä on, että tekoäly tulee olemaan kaikkialla niin terveyshuollon päivittäisessä käytössä kuin tietojen turvaamisessakin.”
Jukka: ”Olen talousinsinöörinä kiinnostunut erityisesti sote-digitalisaation ja tekoälyn vaikutuksista ihmisten laadukkaiden palveluiden turvaamiseen kohtuullisilla kustannuksilla. Lisäksi uskon, että digitalisaatio ja tekoäly synnyttävät alalla uutta liiketoimintaa ja vientiä. Vaikka tekoälyn hyödyntämisessä on vielä runsaasti epävarmuustekijöitä, niin lähitulevaisuudessa sillä voidaan hoitaa monia yksinkertaisia palveluja koko väestölle henkilökohtaisella tavalla, mihin yhteiskuntamme resurssit eivät muuten riittäisi. Itseäni kiinnostavat erityisesti myös tekoälyn mahdollisuudet tiedolla johtamisessa.”
THL
Juha: ”Olen yhteiskuntatieteilijä (sosiologi, VTT, dosentti) ja taustaltani tieteen ja teknologian tutkija. Tarkastelen ja ihmettelen tutkimuksen, kehittämisen ja käytännön välistä dynamiikkaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tekoälyä tulee tarkastella samalla tapaa kuin muitakin teknologioita, mutta kompleksisuutensa ja nopean kehittymisensä takia sen hyödyntäminen sote-arjessa on haastavampaa kuin yksinkertaisempien teknologioiden.”
Mika: ”Olen ohjelmistotekniikan DI, erikoistunut tekoälyyn. Koneäly tulee vähitellen korvaamaan ihmisälyn työpaikoilla koneälyn laatutason kasvaessa. Nopeaa mullistusta ei toistaiseksi näytä olevan tulossa laadun puutteiden takia. Työn ja koneiden eriarvoinen verotus ohjaa kehitystä tähän suuntaan. Onko tämä sitä miten yhteiskuntaa halutaan kehittää?”
Sirpa: ”Olen juristina ja johtajana toiminut lääketieteellisen tutkimuksen, genomiikan ja sote-tiedonhallinnan alalla jo vuosikymmeniä. Tieteen ja teknologian kehitys on nopeaa. Se on äärimmäisen kiehtovaa, sillä niiden avulla saadaan jatkuvasti uudenlaisia ratkaisuja sekä ammattilaisille että väestölle terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Tekoäly tuo aivan uutta twistiä tähän kenttään. Hypekin kuuluu asiaan, kuten kaikissa disruptiivisissa jutuissa. Ekosysteemitoiminnan avulla uskon kuitenkin, että saamme parhaita ja tehokkaita ideoita pilotoitua, tuotua tietoon ja jalkautettua käytäntöön ympäri maan.”
HUS
Katariina: ”Minulla on pitkä työhistoria HUSissa erilaisissa kehittämisprojekteissa, yritysyhteistyössä ja ekosysteemitoiminnassa. HUSissa on monen vuoden kokemus tekoälyratkaisujen kehittämisestä ja hyödyntämisestä muun muassa diagnostiikassa ja erilaisten ennustemallien luomisessa. Minua kiinnostavat tekoälyratkaisut, jotka parantavat potilaiden hoitoa ja helpottavat sekä tehostavat ammattilaisten työtä.”
Una Oy
Henri: ”Olen Helsingissä syntynyt ja sittemmin Pohjois-Savoon muuttanut arkkitehtuurityön asiantuntija. Viime vuosien aikana olen ollut mukana sote-uudistusten tukemisessa arkkitehtuurityön keinoin sekä osallistunut sote-tiedonhallinnan yhteentoimivuuden edistämiseen alueellisella ja kansallisella tasolla. Työhistoriaani sisältyy arkkitehtuuritehtävien lisäksi mittava kattaus hanke- ja projektijohtamisen tehtäviä erityisesti erilaisissa julkishallinnon informaationhallintaan liittyvissä kokonaisuuksissa. Koulutukseltani olen YAMK-tradenomi Digital Health -koulutusohjelmasta ja opinnäytetyössäni käsittelin avoimeen alustaan pohjautuvan päätöksenteon tuen toteutusta sekä openEHR-teknologian mahdollisuuksia osana terveydenhuollon tietojärjestelmien uudistamista Suomessa. Kehittyvien tekoälyteknologioiden ja -ratkaisujen kautta syntyy merkittäviä mahdollisuuksia tehostaa ja parantaa toiminnan tuloksellisuutta niin hallinnon kuin asiakkaille tuotettavien palveluiden piirissä. Uskon, että jo melko lähellä olevassa tulevaisuudessa eettisesti toimivat ja turvalliset tekoälyratkaisut ovat yksi tukityökalu muiden joukossa niin ammattilaisten kuin kansalaistenkin arjessa.”
Juha: ”Minulla on kokemusta ja näkemystä sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisujen kehitys- ja suunnittelutehtävistä yli 20 vuoden ajalta. Olen työskennellyt soten toimintaprosessien, tietojärjestelmien ja uusien teknologioiden kehittämisessä sekä hankintojen ja käyttöönottojen parissa. Seuraan aktiivisesti ja laaja-alaisesti toimialan ja teknologioiden kehittymistä. Koulutukseltani olen filosofian maisteri tietojenkäsittelytieteestä, ja lisäksi olen opiskellut kauppatieteitä. Nykyisessä tehtävässäni haluamme auttaa hyvinvointialueita, jotta tekoälykehittämisen ja siihen liittyvän sääntelyn ymmärrys, mahdollisuudet ja realiteetit kirkastuvat. Suomessa on juuri nyt tarve ja oivallinen mahdollisuus edistää tekoälyn hyödyntämistä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tekoälyä pitää yrittää valjastaa tehtäviin, jotka vapauttavat aikaa ja resursseja hoitotyöhön, sosiaalihuoltoa unohtamatta. Meidän kannattaa ponnistella tekoälyratkaisujen kehittämisessä yhteisvoimin.”
DigiFinland Oy
Jarmo: ”Olen ollut toteuttamassa yrittäjänä ja asiantuntijana yli 20 vuoden ajan digitaalisia markkinointiviestinnän ja e-oppimisen ratkaisuja yli 300 organisaatiolle. Työn ohessa minulla on loppusuoralla hallintotieteellinen artikkeliväitöskirja työntekijöiden digitalisaatiovalmiuksista kuntien teknisellä toimialalla. Ekosysteemissä toimin käytännön asioiden koordinaattorina eli ole yhteyksissä matalalla kynnyksellä! Eniten tekoälyssä minua kiinnostaa juuri nyt käytännön hyödyt, kuten se, miten voin tehostaa omaa työtäni. Tekoälyn ja automaation yhdistäminen tietotyössä on myös todella kiinnostava teema.”