25.01.2024

Jos hammasta särkee tai paikka irtoaa, Omaolon hampaiden ja suun alueen oirearvio auttaa eteenpäin

Vuoden käytössä ollut Omaolon hampaiden tai suun alueen oire tai vamma -oirearvio on jo osoittanut hyödyllisyytensä. Suun alueen oirearviota täytettiin vuonna 2023 koko Suomessa yli 33 700 kertaa. Hampaiden ja suun alueen oirearvio auttaa arvioimaan, millaisissa oireissa tulee hakeutua hammashoitoon.

Tyypillisiä suun alueen vaivoja, jotka vaativat kiireellistä hoitoa, ovat voimakkaat jatkuvat särkytilat, jotka estävät nukkumisen, särkyyn liittyvä turvotus ja kuume tai suun avaamisvaikeudet. Hampaiden tai suun alueen oirearvio kannattaa tehdä, jos hammasta särkee, paikka irtoaa, hammas lohkeaa tai jos on saanut vamman hampaiden tai suun alueelle. Suun alueen oirearvio auttaa arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon tulee hakeutua sekä miten oiretta voi hoitaa itse.

Keusotessa ja Helsingissä hampaiden ja suun oirearvio tunnetaan laajasti
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella eli Keusotessa suun oirearviota täytetään keskimäärin 566 kertaa kuukaudessa.

-Olemme onnistuneet tekemään Omaolon uudesta suun oirearviosta tutun ja helpon käyttää Keusoten asukkaille. Olemme tiedottaneet oirearviosta asukkaille tiiviissä yhteistyössä viestintäpalveluiden, terveyspalveluiden ja sairaanhoidon sekä tietohallinnon kanssa. Uskon, että sujuva yhteistyö on ollut yksi merkittävä syy sille, että olemme onnistuneet jakamaan tietoa laajasti uudesta suun oirearviosta hyvinvointialueellamme, Katja Santalahti viestinnän johtava asiantuntija Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta kertoo.

-Meillä asukkaat ovat selvästi kiinnostuneita digitaalisista yhteydenottokanavista. Digitaaliset palvelut tulee olla helppoja käyttää ja hyvin löydettävissä, Santalahti lisää.

Helsingissä hampaiden ja suun oirearviota täytettiin viime vuonna yli 3 800 kertaa.

-Helsinkiläiset ovat ilahduttavasti löytäneet hampaiden tai suun alueen oire tai vamma -oirearvion ja sen täyttömäärät ovat kasvaneet tämän syksyn aikana. Ohjaamme helsinkiläisiä mm. nettisivuilla ja chatbotissa tekemään Omaolon oirearvion. Muidenkin oirearvioiden käyttö on Helsingissä hyvällä tasolla, joten todennäköisesti hampaiden tai suun alueen oire tai vamma -oirearvion ovat löytäneet ne, jotka ovat ehkä käyttäneet muitakin oirearvioita, kertovat Laura Kurki ja Tiia Moilanen, jotka toimivat Helsingissä Omaolon pääkäyttäjinä.

Omaolon käyttäjät tyytyväisiä saamaansa palveluun
Omaolon tuore vaikuttavuusselvitys osoittaa, että Omaololla voi olla todella suuri vaikuttavuuspotentiaali, jos alueen prosessit ovat kunnossa. Omaolo voi esimerkiksi säästää merkittävästi hoitajien työaikaa. Tämän lisäksi Omaolon vaikuttavuutta lisää itsehoito-ohjeiden suuri potentiaali.

Omaolon vaikuttavuusselvityksessä tutkittiin myös loppukäyttäjien eli asukkaiden kokemuksia palvelusta. Kyselyn tulokset olivat hyvin positiivisia. Enemmistö vastaajista oli erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä saamaansa palveluun, ja vastaajat kokivat Omaolon hyödyllisenä palveluna.

Omaolosta löytyy 16 erilaista oirearviota. Yhden oirearvion täyttäminen vie noin 2–4 minuuttia. Vastausten perusteella Omaolo antaa arvion hoidon tarpeesta ja alueelliset ohjeet, joiden mukaan voi toimia. Tarvittaessa Omaolosta yhdistetään ammattilaiselle tai alueesi ajanvaraukseen, jos sellainen on hyvinvointialueella tarjolla. Oirearviosta tallentuu Omaoloon asiointi, jonka kautta voi seurata asian edistymistä. Oirearvio perustuu tutkittuun tietoon, kuten Käypä hoito -suosituksiin.

Lisätietoja:
Leena Soininen
johtaja, digitaaliset palvelut, lääketieteellinen johtaja
leena.soininen@digifinland.fi, p. 050 470 9195

DigiFinland vastaa Omaolon kehittämisestä ja levittämisestä kansallisesti. Oirearvion sisällön on toteuttanut Kustannus Oy Duodecim. Toimintasuositukset perustuvat lääketieteelliseen tietoon. Omaolo on CE-merkitty lääkinnällinen laite.