28.10.2024

SOTE-tekoälyn ekosysteemin rahoitushaku sai 50 hakemusta sosiaali- ja terveysalan hankkeille

Sosiaali- ja terveysministeriön perustaman SOTE-tekoälyn ekosysteemin rahoitushaku keräsi syys-lokakuussa 2024 yhteensä 50 hakemusta hyvinvointialueilta, HUSilta ja Helsingin kaupungilta. Hakuun saapuneissa hanke-ehdotuksissa painottuivat hallinnollisen taakan keventäminen, oirearvioiden kehittäminen ja asiakkaiden palveluohjaus. Rahoitusta jaetaan yhteensä 2–3 miljoonaa euroa, ja alustava valinta jatkosuunnitteluun etenevistä hankkeista tehdään marraskuussa.

”Valitsemme marraskuussa jatkosuunnitteluun alustavasti kymmenen hanketta. Tavoitteemme on julkistaa rahoitettavat hankkeet joulukuun loppuun mennessä”, SOTE-tekoälyn ekosysteemin puheenjohtaja Jukka Lähesmaa sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Lähesmaan mukaan hakemusten suuren määrän vuoksi moni hyvä hanke jää väistämättä tässä haussa rahoittamatta. Ministeriö kuitenkin selvittää, löytyisikö osalle ilman rahoitusta jäävälle hankkeelle tukea muuta kautta.

”Hakemuksia tuli 16 hyvinvointialueelta, HUS-yhtymästä ja Helsingin kaupungilta. Yleisimmät käyttökohteet olivat hallinnollisen taakan keventäminen, oirearviot ja asiakkaan palveluohjaus, palvelutarpeen ennustaminen ja tukiäly sote-ammattilaisille”, ekosysteemin koordinaattori Jarmo Pulkkinen DigiFinlandista sanoo.

Pulkkisen mukaan hakemuksia tuli tasaisesti ympäri Suomea ja asukasluvultaan erikokoisilta hyvinvointialueilta.

Haettu rahoitus oli keskimäärin 158 000 euroa.  Hakemuksia tuli esimerkiksi luonnollisen kielen käsittelyyn, tietokonenäköön, syväoppimiseen, generatiiviseen tekoälyyn ja yhdistelmäratkaisuihin liittyen.

Hakemuksista toteutussuunnitelma oli tehty yli puolessa. Viidesosassa toteutus oli jo aloitettu ja viidesosa oli ideavaiheessa. Suurin osa hakemuksista koski terveydenhoitoa.

Lue lisää SOTE-tekoälyn ekosysteemistä täältä.

Kansallinen SOTE-tekoälyn ekosysteemi on sosiaali- ja terveysalan toimijoiden, kuten viranomaisten, yritysten ja tutkijoiden, yhteinen verkosto, joka selvittää, mahdollistaa ja rahoittaa tekoälyn hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla. SOTE-tekoälyn ekosysteemiverkostoa johtaa sosiaali- ja terveysministeriö. Toimintaa koordinoivassa ryhmässä ovat mukana myös THL, HUS, UNA Oy ja DigiFinland Oy. DigiFinland toimii ekosysteemin käytännön toiminnan koordinaattorina