Kansallinen SOTE-tekoälyn ekosysteemi on sosiaali- ja terveysalan toimijoiden, kuten viranomaisten, yritysten ja tutkijoiden, yhteinen vapaamuotoinen verkosto.
SOTE-tekoälyn ekosysteemiverkostoa johtaa sosiaali- ja terveysministeriö. Toimintaa koordinoivassa ryhmässä ovat mukana myös THL, HUS, UNA Oy ja DigiFinland Oy. DigiFinland toimii ekosysteemin käytännön toiminnan koordinaattorina. Innovaatioverkosto on perustettu sosiaali- ja terveysministeriön toimesta kesällä 2024 ja toimii toistaiseksi. Jäsenorganisaatioita on tällä hetkellä 189.
Ekosysteemi selvittää, mahdollistaa ja rahoittaa tekoälyn hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla:
- kokoaa toimijoita yhteen kehitysprojektien toteuttamiseksi ja myöntää avustuksia. Rahoitushaku järjestettiin syys-lokakuussa 2024. Hakemuksia jätettiin yhteensä 50. Rahoitettavat hankkeet julkistetaan alustavasti joulukuun 2024 loppuun mennessä.
- kerää ja jakaa tekoälyn käyttötapauksia sekä edelläkävijöiden kokemuksia
- tekee ja mahdollistaa kansallisia selvityksiä ja tutkimuksia sekä edistää kansainvälistä yhteistyötä
- tunnistaa lainsäädännöllisiä muutostarpeita ja tekee ehdotuksia mahdollistavaksi lainsäädännöksi.
Tekoälyn hyödyntämisellä on laajoja mahdollisuuksia sosiaali- ja terveysalalla. Ekosysteemin tavoitteena on, että tekoälyn vaikuttavalla hyödyntämisellä:
- turvataan laadukkaat palvelut asiakkaille sekä autetaan ammattihenkilöitä heidän työssään ja vapautetaan aikaa tärkeimpiin tehtäviin, kuten asiakkaiden henkilökohtaiseen kohtaamiseen,
- parannetaan palvelujärjestelmän tuottavuutta ja
- synnytetään liiketoimintamahdollisuuksia ja vientiä sekä luodaan näin uusia työpaikkoja.
Tavoittelemme tekoälyteknologioiden nopeaa ja vaikuttavaa käyttöönottoa palvelujen turvallisuudesta ja yksityisyydensuojasta huolehtien. Lataa tarkempi kuvaus ja suunnitelma ekosysteemin toiminnasta tästä (pdf)
Tilaa uutiskirje
Julkaisemme kaikille avointa uutiskirjettä, jossa kerromme muun muassa ekosysteemin ajankohtaiset kuulumiset, sosiaali- ja terveysalan tekoälyn käyttötapauksia ja lainsäädännön tulkintoja.
✉️ Tilaa uutiskirje itsellesi
Ilmoita organisaatiosi ekosysteemin jäseneksi
Ekosysteemin maksuttomaksi jäseneksi voivat ilmoittautua kaikki yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin organisaatiot, kuten hyvinvointialueet, muut julkisen hallinnon toimijat, teknologiatoimittajat, tutkimusorganisaatiot sekä järjestöt ja liitot.
📝 Ilmoita organisaatiosi ekosysteemin jäseneksi
🗃️ Tutustu jäsenorganisaatioihin
Tulevia tapahtumia
SOTE-tekoälyn juridisen selvityksen tuloksia 5.12.2024 klo 11-12
Ajankohtaisia uutisia
20.11.2024
STM on valinnut julkisen sote-alan tekoälykehitykseen tulleista 50 hakemuksesta 11 jatkoneuvotteluihin
Jatkoneuvotteluihin valittuja hankkeisiin on oltu tai ollaan yhteydessä lähipäivinä. Valinnoista tiedotetaan, kun keskustelut jatkoneuvotteluihin valittujen hankkeiden kanssa on saatu tehtyä.
11.11.2024
Yritys: Ilmoita ratkaisusi Wenlaan: Maksuton Wenla-palvelu tarjoaa tietoa kuluttajille, kunnille ja sosiaali- ja terveysalan organisaatioille kohdennetuista hyvinvointi- ja terveysteknologiapalveluista. Hakemiston tarkoituksena on koota yhteen markkinoilla olevat teknologiset palvelut.
Ilmoita yrityksesi mukaan
Ilmoitetut tekoälyä hyödyntävät tuotteet (sivun lopussa)
9.11.2024
Hyvinvointialueiden tekoälyverkoston verkosto tunnisti 65 tekoälyratkaisua tai kokeilua 16 eri hyvinvointialueelta. Lue lisää UNAn sivuilta
28.10.2024
Rahoitushaku päättyi 25.10.2024. Hakemuksia oli yhteensä 50. Hakemuksia tuli 16 hyvinvointialueelta, HUS-yhtymästä ja Helsingin kaupungilta. Hakemuksia tuli tasaisesti ympäri Suomea ja asukasluvultaan erikokoisilta hyvinvointialueilta. Yleisimmät tekoälyn käyttökohteet olivat ammattilaisten hallinnollisen taakan keventäminen, oirearviot ja asiakkaan palveluohjaus, palvelutarpeen ennustaminen ja sote-ammattilaisen tukiäly. Hakemuksia tuli tasaisesti luonnollisen kielen käsittelyyn, tietokonenäköön, syväoppimiseen, generatiiviseen tekoälyyn ja yhdistelmäratkaisuihin. Rahoitettavat hankkeet (noin 10) julkistetaan alustavasti joulukuun 2024 loppuun mennessä.
24.10.2024
Kutsu DigiTerveys-verkoston sidosryhmätyöpajaan 5.11.2024
Katso ohjelma ja ilmoittaudu
10.10.2024
Tuoreita kokemuksia alueilta:
Länsi-Uusimaa: Kielenkäännökset
Varsinais-Suomi: Sosiaalihuollon ammattilaisten kirjaukset (pdf)
7.10.2024
Oppeja ja ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon tekoälykehittämisessä 4.10.2024 -tilaisuuden aineistot löydät tästä
7.10.2024
Tuoreita julkaisuja:
* valtiovarainministeriön generatiivisen tekoälyn kokeilut julkisessa hallinnossa –raportti
* EK:n automaattisen päätöksenteon ja tekoälyn hyödyntäminen Suomen julkishallinnon organisaatioissa –selvitys
24.9.2024
150. jäsenorganisaatiomme oli Seinäjoen ammattikorkeakoulu, tervetuloa mukaan!
23.9.2024
Järjestimme kaikille avoimen infotilaisuuden, johon osallistui 563 sosiaali- ja terveysalan tekoälykehityksestä kiinnostunutta. Tilaisuus arvioitiin erittäin hyödylliseksi (keskiarvo 4,7 asteikolla 1-5), kiitos kaikille aktiivisesta osallistumisesta!
Tilaisuuden aineistot löydät täältä
16.9.2024
Rahoitushaku avautui
9.9.2024
THL on julkaissut arviointiohjeet SOTE-tekoälykokeilujen vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointiin
Lataa tästä (pdf)
Tekoälyselvitys
Tutustu DigiFinlandin toteuttamaan Tekoäly hyvinvointialueilla -selvitykseen, josta löydät esimerkiksi potentiaalisia tekoälyn käyttötapauksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon.
Lataa tästä (pdf)
Yhteystiedot
Jukka Lähesmaa
SOTE-tekoälyn ekosysteemin puheenjohtaja
Erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö
jukka.lahesmaa@gov.fi
puh. 029 516 3139
Jarmo Pulkkinen
SOTE-tekoälyn ekosysteemin koordinaattori
Asiantuntija, väitöskirjatutkija, DigiFinland Oy
jarmo.pulkkinen@digifinland.fi
puh. 050 597 3069
Lähetä viesti koordinaattorille
Kerro eteenpäin
Vinkkaa SOTE-tekoälyn ekosysteemistä eteenpäin lähettämällä sähköpostiviesti tästä