10.01.2022

Blogi: Sinnikkyyden, uuden oppimisen ja suurten murrosten vuosi

Suuria muutoksia, huimaa kasvua, sinnikkyyttä, uusien ajatusmallien opettelua ja yhdessä tekemisen meininkiä. Muun muassa näistä palasista muovautui DigiFinlandin vuosi 2021. Päättyvä vuosi on opettanut armollisuutta ja sietämään keskeneräisyyttä: välillä on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Isojen tavoitteiden äärellä on pitänyt harjoitella suunnitelmien pilkkomista pienempiin palasiin sekä pysähtyä aika-ajoin kirkastamaan tekemisen fokusta. Tärkeitä oppeja mukana pidettäväksi myös vuonna 2022.

Sote-uudistuksen mukanaan tuoma muutos on näkynyt DigiFinlandin toiminnassa vahvasti ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia. Töitä on toden totta tehty paljon, hauskaa on ollut ja aikaan on saatu valtavasti tärkeitä asioita. Erityisen ilahduttavaa on ollut huomata, että hyvinvointialueet ovat olleet hyvin kiinnostuneita DigiFinlandin tarjoamista palveluista – Käyttäjämäärät lisääntyvät jatkuvasti, ja joitakin palveluitamme onkin levittäytynyt kattamaan jo lähes koko Suomen. Ilmapiiri kehittyvien palveluidemme ympärillä on kokonaisuutena ollut hyvin positiivinen.

Tänä vuonna DigiFinlandilla on käynnistynyt ryminällä ison mittaluokan hankkeita, joiden kohtalona on aiemmin ollut roikkua kategoriassa ”ikuisuusprojektit”. Hyvä esimerkki vuoden aikana etenemään lähteneistä hankkeista on sote-tietojen Sähköinen arkistointi.  Hyvinvointialueiden toiveita kuunnellen olemme saaneet sisällytettyä Sähköisen arkistoinnin palvelun osaksi ICT-muutosohjelmaa. Myös Sähköisen perhekeskuksen ensimmäisestä palvelukokonaisuudesta, Omaperheestä, on saatu ensimaistiaiset, ja lupaava alku antaa odottaa asukkaille aidosti hyödyllistä palvelukokonaisuutta. Ylpeyttä on saanut tuntea myös asiakkaan ja sote-ammattilaisen yhteistyöhön perustuvan Suuntima-palvelun siirrosta DigiFinlandille: Tiimimme on käärinyt innolla hihansa, ja lähtenyt kehittämään palvelua sähköisestä lomakkeesta digipalveluksi.

Alkava vuosi 2022 tuo tullessaan monia inspiroivia tekemisiä, ja paljon kehitys- ja suunnittelutyötä jalkautuu käytännön tekemiseksi. Tulossa on muun muassa Sähköisen perhekeskuksen Omaperhe-kokonaisuuden julkaisu, Sähköisen arkistoinnin vanhojen sote-tietojen arkistointityön aloittaminen sekä Suuntima 3.0. Vuonna 2022 otamme lisäksi käyttöön integraatioalustan, jonka tavoitteena on saada palvelut pelaamaan entistä paremmin yhteen. Parannukset integroitavuudessa tähtäävät helpottamaan sekä sote-ammattilaisten työtä että asukkaiden mahdollisuuksia palveluiden hyödyntämiseen.

Viimeistään tämän vuoden aikana on huomattu, että töitä voi tehdä etänä, mutta silti aidosti yhdessä. Kaiken myllerryksen keskellä olen ollut erityisen kiitollinen DigiFinlandin työyhteisöstä: Meillä on töissä ihania ja huippuosaavia ihmisiä. Koska yhtiömme on laajentunut nopeasti, olemme tarvinneet jonkin verran myös uusia tekijöitä. Toimialallamme käydään parhaillaan läpi suurta murrosta, joten työmarkkinoilla on pulaa alamme asiantuntijoista. On ollut ilo huomata, että olemme tästä huolimatta onnistuneet rekrytoimaan meille uusiksi työkavereiksi taitavia asiantuntijoita.

Vuonna 2021 on entisestään korostunut DigiFinlandin tärkeä tehtävä olla mukana tekemässä vaikuttavia ja yhdenvertaisia palveluja. Tämän roolin täyttäminen on muodostunut yhtiössämme sydämen asiaksi. Itse esimerkiksi suoritin ensimmäiset sote-opintoni tänä vuonna, sillä alan syvempi tietämys tuo tärkeää ymmärrystä siitä, millaisia digitaalisia sote-palveluita Suomessa todella tarvitaan. Uudeksi vuodeksi minulla on digifinlandilaista mentaliteettia hyvin kuvaava tavoite: Jos pandemia-aika suo, haluan valloittaa Kilimanjaro-vuoren. Murroksen keskellä DigiFinlandiin kohdistuu suuria odotuksia, ja alkava vuosi 2022 tuo varmasti tullessaan yhtiöllemme paljon uusia vuoria ylös kiivettäviksi. Olen vakuuttunut siitä, että nämäkin haasteet onnistutaan valloittamaan tiiminä, yhdessä.

Jenny Vuollet

Johtaja, Hankkeet ja kehitys, DigiFinland