05.06.2024

Voi ei, punkki puri ja ampiainen pisti! Pitääkö mennä päivystykseen?

Kesä tulee ja sen mukana saapuvat valitettavasti myös kesän tutut kiusanhenget. Milloin pistokset ja puremat antavat aiheen hakeutua päivystykseen? Lue kuinka Päivystysapu 116117 -puhelinpalvelu ja 116117.fi-sivusto auttavat.

Kun et ole varma vaatiiko hyönteisen pistos tai kyyn purema kiireellistä hoitoa ja oma terveyskeskus ei ole auki, maksuton Päivystysapu 116117 -palvelunumero auttaa. Päivystysavussa puheluun vastaa terveydenhuollon ammattilainen, joka arvio soittajan hoidon tarpeen. Soittaja saa luotettavasti tiedon siitä, vaatiiko hänen tilanne päivystyskäyntiä. Terveydenhuollon ammattilainen osaa myös kertoa, mistä lähin avoinna oleva päivystys löytyy.

Päivystysapu 116117 -puhelinpalvelu toimii lähes koko maassa Lappia ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Päivystysavun verkkopalvelu 116117.fi auttaa silloin, kun et ole varma, kuinka alueellasi toimitaan päivystysluonteissa tilanteissa. 116117.fi-verkkosivuilta voit tarkistaa oman hyvinvointialueesi päivystykselliset toimintaohjeet. Jos sinulle tai läheiselle sattuu henkeä uhkaava sairauskohtaus tai vakava loukkaantuminen, soita aina suoraan hätänumeroon 112.

Lääkärin ohjeet kesän pistoksiin ja puremiin
Kesän tavanomaisia terveysongelmia ovat ötököiden puremat ja pistokset. DigiFinlandin asiantuntijalääkäri Niina Myllymäki neuvoo, mitä tehdä, kun purema- tai pistoskohta ärtyy.

Ampiaisen pisto
Ennaltaehkäisy: Ampiaiset pistävät vain häirittyinä, joten älä huido niitä.

Toimi näin: Allergisen reaktion sattuessa ota antihistamiinia ja kortisonitabletteja (esim. Kyypakkaus® tai Ampikyy®) ja asetu lepoasentoon. Henkilöiden, jotka saavat voimakkaita allergiareaktioita mehiläisen tai ampiaisen myrkylle, tulisi pitää mukanaan kertakäyttöistä adrenaliiniruiskua.

Heti lääkäriin: Tilaa ambulanssi, jos pistoksesta seuraa vakava yliherkkyysrektio, anafylaksia. Sille ominaista on kutinan ja paukamien leviäminen koko kehoon, huulten ja luomien turpoaminen, hengityksen vinkuna, kurkun käheytyminen sekä vatsan kouristelu ja ripuli. Lapsilla oireena voi olla myös oksentelu.

Punkin purema
Ennaltaehkäisy: Pitkähihaiset ja pitkälahkeiset vaatteet, päivittäinen punkkisyyni ja osin punkkirokote. Aiemmin rokottamaton henkilö saa riskialueilla kolme maksutonta rokoteannosta.

Toimi näin: Poista punkki pinseteillä, punkkipihdeillä tai vanupuikolla. Desinfioi puremakohta, sen pienestä punoituksesta ei tarvitse huolestua. Jos parin päivän kuluessa puremakohdan punoitus laajenee yli 5 cm kokoiseksi, hakeudu oman terveysaseman vastaanotolle. Jos terveysasema ei ole avoinna, voit odottaa sen avautumiseen saakka tai soittaa Päivystysavun numeroon 116117.

Hyttysen pisto tai mäkäräisen tai paarman purema
Ennaltaehkäisy: Peittävä vaatetus ja hyönteiskarkotteet.

Toimi näin: Useimpien hyönteisten pistoista ja puremista tulee paikallinen punoitus ja turvotus. Hyttysen aiheuttamia reaktioita voi hoitaa paikallisesti kortisonivoiteella ja suun kautta otettavalla antihistamiinilla. Useimmiten pistoskohta rauhoittuu muutamassa tunnissa.

Kyyn purema
Ennaltaehkäisy: Käytä tukevia jalkineita luonnossa liikkuessa ja pidä puhelin mukana. Käärmeen havaitessasi älä tee äkkinäisiä liikkeitä ja anna sen olla rauhassa.

Toimi näin: Älä koske tai käsittele purema-aluetta. Liikkuminen tai kiihtyminen pureman jälkeen nopeuttaa myrkyn imeytymistä imusuoniston kautta systeemiseen kiertoon. Tapahtumapaikalla pureman saanutta henkilöä ei tule kävelyttää eikä puremakohtaan koskea. Korut ja kiristävät vaatteet on hyvä poistaa ennen kuin alue turpoaa. Kaikki muut keinot (esim. kiristysside, myrkyn imeminen tai alueen käsittely jääpalalla) ovat haitallisia tai hyödyttömiä. Tulehduskipulääkkeitä ei tule nauttia.

Päivystysapu 116117 on hyvinvointialueiden järjestämä neuvontapalvelu, joka neuvoo äkillisissä terveysongelmissa. Palvelun kansallista kehittämistä koordinoi julkisomisteinen DigiFinland Oy.