Mistä on kyse?
Omaolo on sosiaali-, terveyden- ja suun terveydenhuollon digitaalinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee oma- ja itsehoitoa, sekä ohjaa tarvittaessa tarkoituksenmukaisen avun piiriin. Lähtökohtana on sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintamallien uudistaminen.
Omaolon avulla voi helposti arvioida, millaista hoitoa tarvitsee ja saa henkilökohtaisen ohjauksen oman hyvinvointialueen palveluiden piiriin.
Omaolosta löytyy terveydentilaa kartoittavia oirearvioita ja terveystarkastus sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviä hyvinvointivalmennuksia. Sosiaalihuollon palveluarvioiden avulla voi selvittää oikeuttaan ko. palveluihin.
Omaolo on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Omaololle myönnettiin EU-asetuksen 2017/745 (MDR) vaatimusten mukainen CE-sertifikaatti toukokuussa 2022. Omaoloa käyttäville asukkaille ja terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille merkintä viestii erityisen hyvästä laadusta sekä turvallisuudesta sekä niiden dokumentoinnista.
DigiFinland vastaa palvelun kehittämisestä ja levittämisestä kansallisesti.
Ketkä ovat mukana yhteistyössä?
Palvelua kehitetään tiiviissä yhteistyössä DigiFinlandin, Kustannus Oy Duodecimin, THL:n sekä kaikkien palvelun käyttöönottaneiden hyvinvointialueiden kesken.
Omaolo-palvelun sovelluskehittäjä- ja analytiikkakumppaneina toimivat Solita Oy, Mediconsult Oy ja Productivity Leap. Testauskumppaneita ovat Q-Factory ja Gofore. Tietoevry Tech Services Finland Oy on Omaolon konesalipalveluiden tuottaja ja vastaa kapasiteetin hallinnasta.
Mitä teemme?
Omaolon tuotanto, ylläpito ja tuki
Omaolo on ollut tuotantokäytössä 2019 helmikuusta lähtien. Toimimme Omaolo -palvelun valmistajana ja vastaamme sidosryhmätoimijana Omaolon tuotannon, ylläpidon ja tuen kokonaisuuksista yhteistyössä valittujen toimittajakumppaneiden kanssa. Palvelutuotannossa noudatetaan ISO:13485 standardia.
Omaolon jatkokehittäminen
Vastaamme Omaolo-palvelun jatkokehittämisestä eli uusien sisältöjen, toiminnallisuuksien ja integraatioiden toteutuksesta Omaolon kehityssuunnitelman eli roadmapin mukaisesti. Kehittämistyötä toteutetaan laajassa yhteistyössä Omaoloa käyttävien organisaatioiden kanssa. Myös palvelun loppukäyttäjien näkökulma ja saatu palaute on keskeinen osa palvelun kehittämistä. Palvelun kehittämisessä noudatetaan ISO:13485 standardia.
Käyttöönottojen tuki
Tuemme organisaatioita Omaolo-palvelun käyttöönotoissa. Omaolo-palvelun käyttöönoton keskeinen periaate on se, että hyödyt saavutetaan toimintaa muuttamalla, ei pelkästään uuden digitaalisen palvelun käyttöönotolla. Kaikki lähtee Omaolo-palvelua käyttöönottavan organisaation toiminnan, toimintamallien ja prosessien kehittämisestä.
Missä mennään?
Omaolo on käytössä useilla hyvinvointialueilla Suomessa. Omaoloa käyttävillä alueilla on käytössään erilaisia kokonaisuuksia Omaolosta.
Vuoden 2024 aikana Omaolossa on tehty useita toivottuja ja vaikuttavia sisältöjä, jotka parantavat asukkaan ja ammattilaisen kokemusta. Palvelussa on tehty Chat integraatio, kaksi uusi oirearviota ”Punkin pureman” ja ”Miehen virtsa- ja eturauhasoireet” (julkaisu versiossa 6.0.0), jotka toimivat samalla periaatteella kuin jo olemassa olevat oirearviot. Lisäksi kuluvan avuonna on uudistettu terveysvalmennusten sisältöä, lisätty kaksi uutta terveysvalmennusta sekä kaksi uutta määräaikaistarkastusta: terveystarkastuksen esitietolomake ekaluokkalaisen vanhemmille ja terveystarkastuksen esitietolomake yläkoululaisen vanhemmille. 5.7.0-version yhteydessä testipalvelimelle julkaistiin mahdollisuus testata poikkeusaukioloja, joten nyt voi valita päivämäärän ja kellonajan, jolta palveluohjauksia haetaan.
Suurimpia muutoksia vuonna 2024 edellä mainittujen päivitysten lisäksi oli tuen lisääminen Flowmedik-työjonointegraatiolle, lisättiin Muu yhteydenottoon vastaanottava organisaatio näkyviin ja mahdollisuus tuoda asukkaalle näkyviin alueiden paikallisia ohjeita ennen lomakkeen lähettämistä, sekä uusille käyttäjille laitettiin oletuksena sähköposti ja tekstiviesti ilmoitukset päälle. Omaolon tuotekehitysprosessia uudistettiin vuonna 2023 ja sen mukaisesti on versiopäivityksiä tehty tiheämmissä sykleissä vuonna 2024, jolloin kehitys- ja muutosehdotuksia on saatu toteutettua nopeammassa tahdissa.
Mistä syntyy Omaolon vaikuttavuus?
Tuore Omaolon vaikuttavuusselvitys paljastaa digipalvelun potentiaalin:
Tutustu Omaolon vaikuuttavuustutkimukseen.
Haluatko kuulla lisää?
Palvelun löydät osoitteesta www.omaolo.fi
Omaoloon ja palvelun levittämisen eri vaiheisiin voit tutustua Omaolo-palvelun käsikirjassa.
Marika Sorvari,
kehityspäällikkö, Omaolo-palvelu
marika.sorvari@digifinland.fi