Sote-sektorin tekoälyn kokeiluprojekteilla tehostetaan ammattilaisten työtä sekä parannetaan asiakaspalvelua ja hoidon laatua
DigiFinland koordinoi osana sosiaali- ja terveysministeriön perustamaa SOTE-tekoälyn ekosysteemiä kymmenen tekoälykokeiluprojektin kokonaisuutta. DigiFinland on tehnyt sopimuksen kahdeksan ensimmäisen kokeiluprojektin osalta. Näissä projekteissa pyritään parantamaan asiakaspalvelua, tehostamaan ammattilaisten työtä ja kehittämään hoidon laatua.
Kokeiluprojektit valittiin niiden vaikuttavuuden, skaalautumispotentiaalin ja toteutuskelpoisuuden perusteella. Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa kokonaisuutta 2,3 miljoonalla eurolla.
Keski-Suomen hyvinvointialueen AI-assistentti ammattilaiselle -kokeiluprojektissa on tarkoituksena tutkia ja tunnistaa tekoälyn mahdollisuuksia terveydenhuollon ammattilaisten työn tukemisessa sekä kehittää ja ottaa käyttöön AI-apureita. Lisäksi selvitetään, voidaanko tekoälyn avulla lisätä ennaltaehkäisevien hyvinvointi- ja terveyspalveluiden hyödyntämistä asiakasohjauksessa ja lisätä ammattilaisten työnhallintaa sekä kokemusta työn merkityksellisyydestä.
Pirkanmaan hyvinvointialueen kokeiluprojektin (AI-avusteisesti koostettu lapsen palvelutarpeen arviointi sekä ennakoiva riskiarviointi) tavoitteena on kehittää ja pilotoida AI-konsepti, joka generoi asiakaskertomusteksteistä Sosmetan asiakirjarakenteen mukaisen lapsen ja perheen palvelutarpeen arvion yhteenvedon. Tavoitteena on lisäksi arvioida ja testata AI-avusteisen riskiarvioinnin hyödyntämisen mahdollisuutta.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen AI-pohjainen toimintakyvyn muutoksen ennakointi -projekti kehittää tekoälypohjaisen ennustemallin, joka muun muassa ennakoi henkilön toimintakyvyn muutoksia kerätyn arviointidatan pohjalta, mahdollistaa ennakoivan ohjauksen ja interventiot hyvinvointialueiden toimipisteissä sekä auttaa ehkäisemään kalliita toimenpiteitä puuttumalla toimintakyvyn laskuun ajoissa.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asiakkaan tausta- ja riskitietojen AI-pohjainen koostaminen -projektin taustalla on, että sosiaali- ja terveydenhuollossa tallennetaan paljon dataa tietojärjestelmiin, mutta se on hankalasti hyödynnettävissä. Tavoitteena on tekoälyn avulla muotoilla ja hakea asiakkaan taustatietoja annettujen teemojen mukaan.
Pohjanmaan hyvinvointialueen LingAI-reaaliaikainen tulkkaus -projektissa tavoitellaan tehokkaampaa toimintatapaa kohdata asiakkaita ja potilaita ilman perinteistä tulkkipalvelua sekä asiakas- ja potilastilanteissa, joissa ei ole mahdollista käyttää perinteisiä tulkkipalveluita.
Keski-Suomen hyvinvointialueen reaaliaikaisen tekoälyavusteisen tulkkauksen hankkeessa on tarkoituksena kokeilla erityisesti kotoutumispalveluissa, mutta myös laajemmin tekoälyn soveltuvuutta reaaliaikaista tulkkausta edellyttävissä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaskontakteissa.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen tekoälyavusteisen lääkitysriskinarviointityökalun kehittämisen ja käyttöönoton taustalla on, että lääkehaittatapahtumat muodostavat merkittävän haasteen terveydenhuollolle maailmanlaajuisesti, ja niiden osuus terveydenhuollon kokonaiskustannuksista on noin 15 %. Tekoälyavusteiset työkalut voivat auttaa tunnistamaan lääkitysriskit varhaisessa vaiheessa ja parantaa palveluohjausta hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä.
Länsi-Uusimaan hyvinvointialueen tekoälyavusteiset kirjaukset -projektissa tavoitteena on ottaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella laajasti käyttöön tekoälyavusteisen asiakas- ja potilastietojen kirjaamisen ratkaisu sekä terveydenhuollossa että sosiaalihuollossa.
Kahden kokeiluprojektin tarkemmat tiedot julkistetaan myöhemmin.
Tutustu kokeiluprojekteihin SOTE-tekoälyn ekosysteemin verkkosivustolla: www.sotetekoaly.fi. Ekosysteemi on viranomaisten, yritysten, tutkijoiden ja muiden sote-sektorin toimijoiden vapaamuotoinen verkosto.
Lisätietoja:
Jukka Lähesmaa, erityisasiantuntija
Sosiaali- ja terveysministeriö
jukka.lahesmaa@gov.fi
puh. 029 516 3139
Jenny Vuollet, johtaja
DigiFinland Oy
jenny.vuollet@digifinland.fi
puh. +358504147545