Seksitautitapaukset kasvavat Suomessa ja koko Euroopassa -Omaolo tarjoaa matalan kynnyksen oirearvion, jos epäilee saaneensa seksitautitartunnan
Seksitautitartunnat ovat kasvussa koko Euroopassa, kertoo ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) julkaisussaan. Vuonna 2022 seksitautitapausten kasvu oli merkittävää. ECDC:n raportin mukaan tippuritapaukset kasvoivat 48 prosenttia, kuppatapaukset 34 prosenttia ja klamydiatapaukset 16 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
Helsingin Sanomien maaliskuisen julkaisun mukaan tippuritapaukset leviävät nopeammin kuin koskaan mittaushistorian aikana. Tulevaisuudessa Suomeen voi ilmaantua myös antibiootille vastustuskykyisiä tautikantoja.
Lääkärilehti puolestaan kirjoittaa, että yhtenä syynä tartuntojen lisääntymiseen on se, että tippuri on muuttunut paljon klamydian kaltaiseksi, eli se on hyvin pitkään oireeton.
Seksitautitapausmäärien kasvu näkyy myös Omaolon täytetyissä seksitautiepäilyn oirearvioiden määrissä. Täytettyjen oirearvioiden lukumäärä on kasvanut 80 prosenttia vuodesta 2021 vuoden 2023 loppuun. Vuonna 2021 seksitautiepäilyn oirearvioita tehtiin 46 291 kappaletta ja vuonna 2023 lukumäärä oli jo reilusti yli 80 000.
Seksitautitartuntaa epäiltäessä Omaolo tarjoaa matalan kynnyksen tavan aloittaa asian selvittäminen. Omaolon oirearvion kautta selviää, milloin ja millaiseen hoitoon tulee hakeutua, kuten esimerkiksi tarvitseeko lähteä näytteenottoon. Omaolon oirearvio on asukkaille myös maksuton, helppokäyttöinen ja saavutettavissa kaikkialla Suomessa. Oirekysely perustuu tutkittuun tietoon, kuten Käypä hoito -suosituksiin.
Tippuri- ja klamydiatartunnat ovat oireettomia ja ne löytyvät vain seksitautitesteissä. Varsinkin nielun ja peräaukon tartunnat ovat usein oireettomia ja jäävät herkästi testaamatta. Klamydia-, tippuri- ja HIV-näyte kannattaa ottaa, jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa uuden tai tilapäisen kumppanin kanssa ja partnerilla on seksitauti tai sen epäily tai jos kyseessä on ollut miesten välinen seksi.
DigiFinland Oy vastaa laitteen valmistajana Omaolon kehittämisestä ja ylläpidosta. Oirearvion sisällön on toteuttanut Kustannus Oy Duodecim. Omaolo on MDR-asetuksen mukaisesti CE-sertifioitu lääkinnällinen laite. Omaoloa käyttäville asukkaille ja terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille merkintä viestii erityisen hyvästä laadusta ja turvallisuudesta sekä niiden dokumentoinnista.
Omaolo toimii osoitteessa www.omaolo.fi. Palvelua ei ole tarkoitettu käytettäväksi hätätilanteissa.