Polis-verkkoalustan tavoitteena on vastata kansalaisten toiveeseen helposta, mutta vaikuttavasta tavasta osallistua. Polis-verkkoalusta mahdollistaa vuorovaikutteisen, kehittyvän ja elävän dialogin, jonka avulla voidaan päästä kohti yhteisymmärrystä kiistanalaisissakin aihealueissa. Alustalla oma panos annetaan anonyymisti. Keskustelun sijaan osallistuja äänestää eri väitteistä, mikä voi madaltaa kynnystä osallistua yhteiskunnallisen keskusteluun. Polis-alustaa testataan parhaillaan neljällä hyvinvointialueella.
Polis on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkkoalusta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa suurten ryhmien osallistuminen rakentavaan mielipiteiden vaihtoon valitun aihepiirin ympärillä. DigiFinlandin kokeiluhankkeessa Polis-verkkoalustaa kokeillaan Suomessa. Kokeiluhanketta rahoittaa Sitra. Sitran selvityksen mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista haluaisi osallistua enemmän yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, jos se olisi nykyistä helpompaa. Lisäksi selvityksessä havaittiin, että erilaisista osallistumisen tavoista suomalaiset suosivat helppoja, digitaalisia ja anonyymejä tapoja perinteisten kasvokkaisten kuulemisten sijaan.
”Perinteiset vaikuttamisen tavat saattavat tuntua virallisilta tai ne vaativat aktiivisuutta. Polis tekee dialogista lähestyttävän ja madaltaa kynnystä osallisuuteen”, kertoo DigiFinlandin asiantuntija Eetu Leppänen.
Polis ei ota yksisuuntaisesti vastaan kommentteja, aloitteita tai lausuntoja, vaan mahdollistaa vuorovaikutuksen, jonka kautta aihealueen keskeiset kohdat nousevat tehokkaasti esille. Näin pyritään aktivoimaan osallistujia. Keskusteluun osallistutaan anonyymisti.
Alustalla tapahtuva dialogi kannustaa osallistujia reagoimaan, reflektoimaan ja mahdollisesti muokkaamaan omaa kantaansa. Yksittäisten kansalaisten yksittäisiin kokemuksiin perustuvan palautteen sijaan Polis ohjaa huomion jaettuihin näkemyksiin.
”Esille nousee selkeitä ’konsensus väittämiä’, joilla on takanaan enemmistön tuki ja joihin perustuen voidaan toimia, tehdä päätöksiä ja viedä keskustelua eteenpäin”, Leppänen kertoo.
Osallistujien mahdollisuus vaikuttaa avoimeen kysymyksenasetteluun auttaa nostamaan esille keskeiset näkemykset ja ohjaa näin fokuksen oikeisiin asioihin olettamien sijaan.
Polis kerää ja analysoi dialogista muodostuvaa tietoa reaaliaikaisesti hyödyntäen tekoälyä, edistyksellistä tilastollista analyysia ja koneoppimista.
Polis-verkkoalusta – kuinka se toimii?
- Kyselyn järjestäjät muotoilevat pohjaväittämiä
- Osallistujat ilmaisevat mielipiteensä väittämiin äänestämällä. Osallistujat eivät voi kommentoida väittämiin vapaasti, vaan ilmaisevat mielipiteensä äänestämällä ’samaa mieltä’, ’eri mieltä’ tai ohittamalla.
- Väittämien ja äänien kertyessä algoritmi jaottelee osallistujat ryhmiin mielipiteiden samanlaisuuden ja eriäväisyyden mukaan
- Algoritmi tunnistaa ’konsensus väittämiä’, joista kaikki ryhmät ovat samaa mieltä
- Alustan grafiikat tekevät väittämien kautta käydyn dialogin ja sen kokonaiskuvan näkyväksi osallistujille
- Osallistujat vievät dialogia eteenpäin muotoilemalla uusia väittämiä äänestettäväksi
- Prosessin edetessä se tuo yhä paremmin esille kohtia, joista monimuotoiset osallistujat ovat samaa mieltä ja rakentaa näin yhteistä, jaettua näkemystä
Alustan grafiikat tekevät dialogin ja sen kokonaiskuvan näkyväksi osallistujille
Polis-verkkoalusta ryhmittelee väittämät sen mukaan, miten yhdistäviä tai mielipiteitä jakavia ne ovat. Kuvassa yksi piste edustaa yhtä väittämää. Väittämiin sekä niiden saamaan kannatukseen voi verkkoalustalla tutustua klikkaamalla pistettä.
Ryhmien sisäisiä sekä niiden välisiä yhteneväisyyksiä ja eroavaisuuksia havainnollistetaan nostamalla esiin keskeiset väittämät, joiden perusteella ryhmittely on tehty.