30.10.2024

Pohjois-Savon hyvinvointialue arvioi Omahelpperin tuovan säästöjä

Pohjois-Savon hyvinvointialue teki terveydenhuollon menetelmien arvioinnin (HTA) koskien Omahelpperiä. Arvioinnin perusteella jo pieni Omahelpperin mahdollistama muutos kustannusrakenteeseen tuo alueelle kustannussäästöjä. Arviointi on ensimmäinen laajamittainen selvitys Omahelpperi-palvelun tuomista säästöistä.

HTA-arvioinnissa kerättiin mm. parasta saatavilla olevaa tietoa tukemaan terveyspoliittisia ja kliinisiä päätöksiä. Arvioinnissa keskityttiin palvelun käyttöönoton ja ylläpidon kustannuksiin, sekä palvelun tuomiin hyötyihin lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Omahelpperi tukee alueen tavoitteita

Pohjois-Savon hyvinvointialueella on tavoitteena parantaa asukkaiden omatoimisuutta ja ohjata heidät mm. oikeiden perhekeskuspalveluiden piiriin. Omahelpperi-verkkopalvelu tukee hyvinvointialuetta näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Arvioinnin mukaan palvelu säästää lyhyellä aikavälillä työntekijöiden aikaa neuvonnassa ja ohjauksessa. Pitkällä aikavälillä ennaltaehkäisevien palveluiden käytön odotetaan lisääntyvän ja raskaampien palveluiden tarpeen vähenevän, mikä toisi merkittäviä kustannussäästöjä.

Omahelpperi kustannussäästöjen mahdollistajana

Pohjois-Savon hyvinvointialueella Omahelpperin vaikutuksia seurataan monella tapaa. Seurannassa ovat muun muassa kouluterveydenhoitajien neuvontaan ja muihin palveluihin ohjaukseen kuluva aika, erityistason mielenterveyspalveluiden käytön väheneminen sekä kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä. 

Omahelpperin käyttöönoton kustannukset alueelle koostuvat kertaluonteisista ja jatkuvista palvelumaksuista sekä henkilöstön työpanoksesta. Ylläpidon kustannukset käsittävät jatkuvan palvelun maksut ja henkilöstön työpanoksen. HTA-arvioinnin perusteella Omahelpperi-palvelulla on hyvät edellytykset tuottaa alueella kustannussäästöjä henkilöstön työajan säästymisen kautta.

HTA-arvioinnin pohjana on hyödynnetty skenaarioajattelua, koska ennaltaehkäisevän toiminnan syy-seuraussuhteiden osoittaminen on haastavaa. Arvioinnin perusteella jo pieni Omahelpperin mahdollistama muutos kustannusrakenteeseen tuo alueelle kustannussäästöjä. Esimerkiksi kouluterveydenhoitajien työn vapautuminen neuvonnasta ja muihin palveluihin ohjaamisesta pieninäkin prosentteina kattaa Omahelpperi-palvelun käytön. Lastensuojelussa huomattavia säästöjä toisi jo yhden lapsen kodin ulkopuolelle sijoittamisen tarpeen väheneminen.

Omahelpperi-palvelun HTA-arvioinnin viitekehys

Pohjois-Savon hyvinvointialueella toteutettu HTA-arviointi on ensimmäinen laajamittainen selvitys Omahelpperi-palvelun hyödyistä. Asiantuntijoiden mukaan vastaavia arvioita ennaltaehkäisevistä digitaalisista palveluista on tehty hyvin vähän sekä Suomessa että maailmalla. Pohjois-Savon hyvinvointialueen tekemä HTA-arviointi voi toimia referenssinä muille hyvinvointialueille. Alueella arviointityöhön osallistui Laatu- ja asiakkuudet/vaikuttavuustiimistä ja ICMT-palvelut ja kehittäminen/Digi kehittäminen tiimistä asiantuntijoita.

Haluatko kuulla lisää Sähköisestä perhekeskuksesta ja käyttöönotoista?
Tero Mäkiranta
Sähköinen perhekeskus, asiantuntija
tero.makiranta@digifinland.fi
p. 046 921 1167

Käyttöönotot:
Juho Matilainen
Sähköinen perhekeskus, palvelupäällikkö
juho.matilainen(at)digifinland.fi

Tutustu myös Sähköisen perhekeskuksen kokonaisuuteen nettisivuillamme.