04.10.2024

Blogi: Suomella on kaikki edellytykset nousta tekoälyn hyödyntämisen kärkimaaksi sosiaali- ja terveyden­huollossa

Tekoäly on astumassa yhä vahvemmin osaksi suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltoa, ja sen mahdollisuudet ovat lupaavia. Tekoäly mahdollistaa ratkaisuja, jotka voivat parantaa hoidon laatua, tehostaa palveluprosesseja ja tuoda kustannussäästöjä. Juuri alkanut rahoitushaku tarjoaa mahdollisuuden tekoälykokeiluihin, sekä sosiaali- ja terveysalan tekoälykehityksen edistämiseen.

Tekoäly on ottanut merkittäviä edistysaskeleita laajojen kielimallien julkaisun myötä. Tekoälyn kokeileminen on muuttunut helpommaksi ja tuonut sen yhä lähemmäs useampia käyttäjiä. Kielimallien avoimuus ja saatavuus ovat lisänneet kiinnostusta tekoälyn soveltamisesta eri aloilla, edistäen innovointia ja luoden uusia mahdollisuuksia organisaatioille.

DigiFinland toteutti keväällä sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiantona selvityksen ”Tekoäly hyvinvointialueilla: sosiaali- ja terveydenhuollon käyttötapaukset ja kansallinen edistäminen”. Tämä oli hyvä alku tekoälyn hyödyntämisen edistämiseksi sote-sektorilla. Myös muilla hallinnonaloilla vastaava kehitystyö auttaisi varmasti tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntämistä. Kesällä käynnistettiin myös uusi kansallinen SOTE-tekoälyn ekosysteemi, jota DigiFinland koordinoi. Ekosysteemissä on juuri avautunut rahoitushaku, joka tarjoaa hyvinvointialueille, Helsingin kaupungille ja HUS:ille mahdollisuuden tekoälykokeilujen edistämiseen. Kerromme hausta tarkemmin tämän kirjeen uutisessa.

Vaikka tekoäly avaa uusia mahdollisuuksia, sen käyttöönotto vaatii huolellisuutta. Tietosuojasta huolehtiminen on sote-sektorilla ensiarvoisen tärkeää. Se on luonnollisesti huomioitava myös tekoälyä hyödyntävien ratkaisujen kehittämisessä ja hyödyntämisessä. Tekoälyratkaisujen on oltava avoimia, ja niiden eettisyyttä on valvottava tarkasti. Suomalaisella yhteiskunnalla on kaikki edellytykset nousta tekoälyn hyödyntämisen kärkimaaksi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Meillä on vahva julkinen sektori, laadukasta tutkimustoimintaa sekä innovatiivisia ratkaisuja kehittäviä ja tarjoavia yrityksiä. Näiden resurssien tehokas käyttö vaatii enemmän yhteistyötä, avoimuutta ja rohkeutta kokeilla uusia ratkaisuja.

Teknologia kehittyy aina regulaatiota nopeammin, ja osana selvitystyötä on kartoitettu lainsäädännön kehitystarpeita. DigiFinlandilla on menossa jatkoselvitys, minkä tarkoituksena on laatia ohjeistus tekoälyn käyttötapausten tietosuojatulkintojen avuksi hyvinvointialueilla.

Me uskomme, että tekoäly tulee näyttelemään merkittävää roolia tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon kehityksessä. Nyt on aika rakentaa vastuullisia ja vaikuttavia tekoälyratkaisuja, jotka tukevat suomalaista hyvinvointia kestävällä tavalla.

Jenny Vuollet
johtaja
Kehittäminen ja kokeilut, Ratkaisupalvelut ja palvelukonseptit