30.08.2023

Omavire auttaa työ- ja toimintakyvyn itsearvioinnissa

Omavire on työikäisille suunnattu digitaalinen palvelu työ- ja toimintakyvyn itsearviointiin. Palvelun ensimmäinen kehitysvaihe, työ- ja toimintakyvyn alkukartoitus, valmistuu vuoden 2023 lopussa. Omavire-palvelun sisältämien kysymysten ja tehtävien myötä asukas saa visuaalisen yhteenvedon omasta työ- ja toimintakyvystään sekä tietoa, palvelusuosituksia ja apua omaan tilanteeseen liittyen.

Kehitystyössä tavoitteena on hyödyntää yhteiskäyttöisiä komponentteja, jotka ovat jo käytössä DigiFinlandin muissa palveluissa. Tällainen on esimerkiksi kansalaisen vahva tunnistautuminen.

Omavireen itsearvioinnin sisällöt kattavat monipuolisesti eri työ- ja toimintakyvyn osa-alueet: 

  • Arkeni sujuvuus 
  • Oma yhteisöni​ 
  • Henkinen hyvinvointini 
  • Fyysinen hyvinvointini 
  • Oppimiskykyni 
  • Ammattitaitoni 
  • Työni 
  • Työyhteisöni​ 
  • Tulevaisuuteni 

Ensimmäinen kehitysvaihe meneillään 2023
Omavire palvelun kehitys on jaettu kahteen kehitysvaiheeseen. Vuonna 2023 käynnissä on ensimmäinen kehitysvaihe, jolloin toteutetaan työ- ja toimintakyvyn kokonaiskuvaa hahmottava lyhyt alkukartoitus, joka sisältää itsearvioinnin yhteenvetoineen. Ensi vuonna 2024 kehityksessä siirrytään toiseen kehitysvaiheeseen, jolloin toteutetaan itsearvioinnin tarkemmat teemakohtaiset syventävät sisällöt sekä toimintaan, positiiviseen muutokseen ja/tai ylläpitoon aktivoiva osuus.  

Palvelukehityksessä sisällöntuotanto toteutetaan palvelumuotoillen, verkostoyhteistyönä ideointipajoissa sekä substanssiosaajien työryhmissä. Tekninen kehitystiimi vastaa nimensä mukaisesti teknisestä toteutuksesta ja tuotekehityksestä. Palvelua kehitetään Suomen Kestävän kasvun ohjelmaan kuuluvalla RRP-rahoituksella.   

Omavire-palvelun suunnittelu ja kehitys toteutetaan verkostoyhteistyönä. Kehittäjäkumppaneina ovat esimerkiksi STM, TEM, TTL, THL, KEHA/TE, Kela, palvelun kehittämiseen RRP rahoituksen saaneet hyvinvointialueet Keski-Uusimaa, Satakunta, Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa sekä Helsingin kaupunki – palvelumuotoilijoita ja loppukäyttäjiä unohtamatta.

Tervetuloa avoimiin infotilaisuuksiin

Omavireen kehitystä pääset seuraamaan esimerkiksi kaikille avoimissa infotilaisuuksissa, Omavireen kuukausikatsauksissa. Seuraavat Teams infotilaisuudet järjestetään:  

26.9. klo 10–11​ 
31.10. klo 10–11 ​ 
28.11. klo 10–11

Jos haluat kutsun infotilaisuuksiin, tiimillesi Omavire palvelun esittelyn, osallistua palvelukehityksessä sisällöntuotantoon tai palvelun tuleviin pilotteihin, ota yhteyttä:

Niina Koponen​​ 
Koordinoiva asiantuntija, projektipäällikkö​​ 
Omavire​ – Työ- ja toimintakyvyn itsearviointi 
+358 50 322 2081​​, niina.koponen@digifinland.fi 

Lisätietoja: Omavire – Työ- ja toimintakyvyn itsearviointi