26.03.2024

Omaperheeseen asiakaslähtöisiä parannuksia versiopäivityksessä

Omaperhettä on kehitetty yhteiskehittämisen menetelmin ja palvelun kehitystä ohjaa vahvasti asiakaslähtöisyys. Asiakkaiden ja käyttökokemuksen huomioiminen tulee näkyväksi Omaperhe-palvelussa uusina ja parannettuina sisältöinä sekä toiminnallisuuksina. Huhtikuussa julkaistava versiopäivitys tekee Omaperheen käytöstä entistä sujuvampaa. Perhettä suunnittelevien ja perheellisten Omaperhe-verkkopalvelu, Omaperhe.fi, on ollut alueiden asukkaiden käytettävissä vuoden 2023 alusta.

Omaperhe on kansallinen verkkopalvelu, joka kokoaa perhettä suunnitteleville ja perheille tarkoitetun tiedon, tuen ja palvelut yhteen osoitteeseen. Palvelua on kehitetty pitkäjänteisesti yhteistyössä alueiden ja perhekeskustyön verkoston kanssa. Omaperheen ensimmäinen versio julkaistiin alueiden käyttöön 2.1.2023. Lanseerauksen jälkeen palvelun tuotekehitys ja sisältöjen kehittäminen on jatkunut suunnitelmallisesti yhteiskehittämisen tukeutuen. Omaperhe 1.0-versiosta on edetty torstaina 11.4.2024 julkaistavaan 2.1-versioon.

-Vaikka Omaperhe julkaistiin viime vuoden alussa, jatkuu sen kehitystyö edelleen tiiviiseen tahtiin, pohtii Omaperheen tuoteomistaja Terhi Pietilä.

-Kehittämisen tulokset eivät aina näy käyttäjälle suoraan, sillä osa kehitystyöstä on teknisiin parannuksiin tai sisällönhallintaan liittyvää kehitystä. Seuraavassa versiossa käyttäjä tulee kuitenkin näkemään paljon uusia ominaisuuksia, Pietilä jatkaa.

Rakenteen ja sisällön selkeyttäminen
Omaperheen rakenteen ja sisällön selventämäksi Omaperheen etusivulta löytyy jatkossa graafisia kategorialaatikoita. Kategorialaatikot toimivat linkkeinä Omaperheen pääkategorioiden laskeutumissivuille. Tällä hetkellä pääkategorioita ovat: Lapsen odotus, Synnytys, Vauva 0−1v, Lapsi 1−6v, Koululainen 7−12v, Nuori 13−17v ja Perhe-elämä. Kevään aikana julkaistaan lisäksi uusi Perheen suunnittelu -pääkategoria.

Kuva Omaperhe-palvelun uudesta rakenteesta.
Tuleva pääkategorioiden esittämistavan parannus.

Erillinen hyvinvointialuesivu käyttöönottaneille alueille
Omaperheen käyttöönottaneilla hyvinvointialueilla on mahdollisuus esitellä perhekeskustoimintaansa omalla aluesivulla. Uudessa versiossa aluesivu on eriytetty erilliseksi omaksi sivukseen. Uudistuksen myötä käyttäjä voidaan ohjata suoralla aluelinkillä oman alueen sivulle.

Tapahtumakalenteri
Omaperheessä on käytettävissä tapahtumakalenteri. Hyvinvointialueiden pääkäyttäjät voivat julkaista alueensa perhekeskustoimintaan liittyviä tapahtumia Omaperheeseen, kun heillä on käytössään Sähköinen perhekeskus ammattilaisille -palvelu. Jos alueella ei ole käytössä ammattilaisten palvelua, näkyy Omaperheen käyttäjille ainoastaan valtakunnallisia tapahtumia.

Omaperhettä käyttävien alueiden määrä kasvaa
Omaperheen voivat ottaa käyttöön kaikki hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki. Omaperheen on jo ottanut käyttöön Etelä-Karjalan hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Etelä-Savon hyvinvointialue, Helsingin kaupunki, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue, Pohjois-Savon hyvinvointialue ja Päijät-Hämeen hyvinvointialue. Käyttöönotto on meneillään viiden alueen kanssa.

Omaperhe on osa kansallista Sähköistä perhekeskusta. Sähköistä perhekeskusta täydentävät nuorten Omahelpperi ja huhtikuussa julkaistava Sähköinen perhekeskus ammattilaisille.

Haluatko kuulla lisää Omaperheestä ja Sähköisestä perhekeskuksesta?
Tero Mäkiranta
Sähköinen perhekeskus, asiantuntija
tero.makiranta(at)digifinland.fi
046 9211167

Käyttöönotot:
Juho Matilainen
Sähköinen perhekeskus, palvelupäällikkö
juho.matilainen(at)digifinland.fi

Tutustu myös Sähköisen perhekeskuksen kokonaisuuteen nettisivuillamme.