18.09.2024

Tekoälyratkaisujen rahoitushaku sote-toimialalle nyt käynnissä

Sosiaali- ja terveysministeriön perustama SOTE-tekoälyn ekosysteemi avasi 16.9.2024 rahoitushaun hyvinvointialueiden, HUS-yhtymän ja Helsingin kaupungin sote-toimialan tekoälyhankkeille. Ekosysteemin tarkoituksena on edistää sosiaali- ja terveysalan palveluiden kehittämistä tekoälyä hyödyntäen. Rahoitusta voi hakea hankkeisiin, jotka hyödyntävät tekoälyä esimerkiksi hoitajien tukena, diagnoosien teossa tai palvelutarpeen ennustamisessa. 

Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä kokonaisrahoitusmäärä on yhteensä 2–3 miljoonaa euroa, ja rahoitusta myönnetään yhteensä 5–10 hankkeelle. Hakuun osallistuvia kannustetaan verkostoitumaan esimerkiksi muiden alueiden, teknologiatoimittajayritysten, virastojen ja laitosten sekä tutkijoiden kanssa. Rahoituksen hakuaika on 16.9.–25.10.2024, ja valittujen hankkeiden julkistus tapahtuu joulukuun 2024 loppuun mennessä. Tavoitteena on saada hankkeiden kautta kehitetyt ratkaisut laajempaan kansalliseen käyttöön ja tuottaa konkreettisia tuloksia jo vuonna 2025.

SOTE-tekoälyn ekosysteemi vauhdittaa innovaatioita 

Kansallinen SOTE-tekoälyn ekosysteemi on sosiaali- ja terveysalan toimijoiden, kuten viranomaisten, yritysten ja tutkijoiden, yhteinen verkosto, joka selvittää, mahdollistaa ja rahoittaa tekoälyn hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla. SOTE-tekoälyn ekosysteemiverkostoa johtaa sosiaali- ja terveysministeriö. Toimintaa koordinoivassa ryhmässä ovat mukana myös THL, HUS, UNA Oy ja DigiFinland Oy. DigiFinland toimii ekosysteemin käytännön toiminnan koordinaattorina.

“Ekosysteemi on saanut vauhdikkaan alun. STM toteuttaa useita omia tehtäviään ekosysteemin avulla, mutta kaikkien aloitteellisuutta tarvitaan”, SOTE-tekoälyn ekosysteemin puheenjohtaja Jukka Lähesmaa STM:ltä kertoo. 

”Monet tekoälyratkaisut ovat vielä innovaatiovaiheessa. Ekosysteemin keskeinen tavoite on siksi koota julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin edelläkävijöitä mukaan kehittämään tekoälyratkaisuja yhdessä”, sanoo SOTE-tekoälyn ekosysteemin koordinaattori Jarmo Pulkkinen DigiFinland Oy:ltä.

Ekosysteemi perustettiin kesällä 2024, ja sen jäseninä on jo 131 organisaatiota. Tekoälyllä on merkittävä potentiaali sosiaali- ja terveyspalveluissa: se voi parantaa palveluiden laatua, keventää ammattilaisten työtaakkaa ja vapauttaa resursseja asiakaskohtaamisiin. Ekosysteemin tavoitteena on nopeuttaa tekoälyteknologioiden vastuullista ja turvallista käyttöönottoa, samalla luoden uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja.

Lue lisää rahoitushausta täältä.

Lisätietoja:

Jukka Lähesmaa 
SOTE-tekoälyn ekosysteemin puheenjohtaja 
Erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö 
jukka.lahesmaa@gov.fi
puh. 029 516 3139

Jarmo Pulkkinen 
SOTE-tekoälyn koordinaattori 
Asiantuntija, DigiFinland Oy 
jarmo.pulkkinen@digifinland.fi 
puh. 050 597 3069