02.11.2020

Uusi Sähköinen arkistointi -projekti alkaa DigiFinlandilla

DigiFinlandissa käynnistyi uusi kansallinen Sähköinen arkistointi –projekti. Projekti tukee ja ohjaa vanhojen sosiaali- ja terveydenhuollon tietojen arkistointia toteuttavia alueita laadukkaan ja kustannustehokkaan vanhojen tietojen arkistointiratkaisun valinnassa ja toteutuksessa. Projektissa tuotetaan myös konsepti vanhojen tietojen arkistoinnin toteuttamiselle jatkuvana palveluna projektin päättymisen jälkeen. Projektin toteutusaika on vuosina 2020–2021 ja sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kuten sosiaali- ja terveysministeriön (STM), Kelan ja arkistointia toteuttavien alueiden kanssa.

Taustalla Vanhojen potilastietojen selvitys

DigiFinlandin Integraatiot ja yhteentoimivuus -hanke toteutti alkuvuodesta 2020 Vanhojen asiakas- ja potilastietojen selvityksen, jossa käsiteltiin vanhojen sähköisten tietojen arkistoinnin nykytilaa, Kanta-arkiston vanhojen tietojen arkistoa sekä muita arkistoinnin muotoja, arkistoinnin kustannuksia ja hyötyjä, käynnissä olevia ja tulevia arkistointiprojekteja sekä sähköisen arkistoinnin haasteita ja kehityskohteita.

“Tarve kansalliselle ja koordinoivalle projektille on suuri ja ajankohtainen – tämä tunnistettiin myös tuottamassamme selvityksessä. Osa alueista on lisäksi saanut myönteisen valtionavustuspäätöksen vanhojen tietojen arkistoimiseksi vuosina 2020–2021, jonka vuoksi projektin toteuttaminen tässä hetkessä on perusteltua”, kertoo Integraatiot ja yhteentoimivuus -hankkeen hankepäällikkö Jenny Vuollet.

Konkreettista työtä ja toimivia toimintamalleja sähköisen arkistoinnin parissa

Projektin myötä sähköisten tietojen arkistointia päästään käynnistämään ja toteuttamaan hyvinvointialueilla. Kansallisessa yhteistyössä toteutetulla projektilla pyritään lisäämään osaamisen jakamista esimerkiksi toimivaksi todettujen toimintamallien osalta. Lisäksi projekti on tärkeä tulevaisuudessa toteutettavien arkistoinnin työkalujen, kuten arkistoinnin yleisen toteutusmallin sekä jatkuvan palvelun konseptin, luomisen näkökulmasta.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa DigiFinland kartoittaa alueet, jotka olisivat kiinnostuneita liittymään kansallisesti toteutettavaan yhteishankintaan. Hankintajärjestelyn avulla pyritään varmistamaan, että alueiden käytettävissä on kokonaisuuden kannalta riittävät kyvykkyydet. Lisäksi käyntiin pyörähtää alueellinen vanhojen tietojen arkistoinnin pilottiprojekti yhteistyössä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa, jossa tavoitteena on saada arkistoitua valitun alueen vanhojen sote-tietojärjestelmien sisältämät terveydenhuollon tiedot Kelan vanhojen potilastietojen arkistoon vuoden 2021 aikana.

”Hienoa päästä aloittamaan uutta projektia. Aihe on ajankohtainen ja kiinnostava, mutta myös laaja ja haastava. Tiiviillä yhteistyöllä alueiden kanssa päästään eteenpäin”, kertoo Integraatiot ja yhteentoimivuus -hankkeen projektipäällikkö Laura Välkkilä.

Lisätietoja

Jenny Vuollet, hankepäällikkö, integraatiot ja yhteentoimivuus
jenny.vuollet@digifinland.fi
050 414 7545

Laura Välkkilä, projektipäällikkö, integraatiot ja yhteentoimivuus
laura.valkkila@digifinland.fi
050 534 7944