05.06.2019

SoteDigin ict-arkkitehti Jarkko Nurmi: katse tulevaisuuteen

SoteDigin työntekijöiden nuorinta kaartia edustaa helmikuussa riviin astunut ict-arkkitehti Jarkko Nurmi. Jarkko on kauppatieteen maisteri ja valmistelee väitöskirjaa Jyväskylän yliopistoon. Jarkko kuvailee itseään Jyväskylässä asuvaksi ja Helsingissä työskenteleväksi varsinaissuomalaiseksi.

Ennen SoteDigiä Jarkko on ehtinyt työskennellä monenlaisissa tehtävissä: Kierrätysmateriaalien käsittelijänä, koulunkäynninohjaajana ja ict-yhtiössä harjoittelijana, mutta myös tutkimusavustajana ja tuntiopettajana.

”Uskon, että yhtiömme roolissa on olennaista nimenomaan eri näkökulmien ymmärtäminen ja yhteensovittaminen, ja siinä työntekijöidemme monipuoliset työurat ovat vahvuus.”

Jarkko on solahtanut sotedigiläisten joukkoon luontevasti. Hän kiittelee saamaansa opastusta ja kehuu hyvää työyhteisöä. Siinäkään ei ole ollut mitään ongelmaa, että arkkitehtuuritiimin jäsenet työskentelevät pääosin etänä Jyväskylästä, Turusta ja Lappeenrannasta.

”Tulin SoteDigille suurin odotuksin enkä ole joutunut pettymään: olen saanut tehdä monipuolisia, mielenkiintoisia ja haastavia tehtäviä. Olen esimerkiksi tehnyt yhtiön asiakasneuvottelukunnalle selvityksen Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon tekoälyratkaisuista, osallistunut kansallisen asiakaspalautejärjestelmän vaatimusmäärittelyyn ja ollut mukana vanhojen potilastietojen arkistointiprojektissa.”

Jarkko löysi itsestään myös bloggaajan

Jarkko kertoo oppineensa jo tässä ajassa paljon ja päässeensä myös haastamaan itsensä.

”Yhtenä esimerkkinä mukavuusalueen laajentamisesta on ollut hiljattain aloitettu julkisten blogipostausten kirjoittaminen LinkedIniin. Mielestäni blogitekstin ensimmäinen edellytys on se, että sisältö on sellaista, mitä itse haluaisin lukea jonkun toisen kirjoittamana.”

Jarkon mukaan hyviä blogitekstejä syntyy ainakin kahdenlaisista aiheista: niistä, joista asiantuntijana tietää jotain, ja niistä, joihin ei edes ole suoria vastauksia mutta joiden pohtimiseen lukijan voi kutsua mukaan. Esimerkkinä ensimmäisestä suunnitteilla on väitöstutkimukseen liittyvä teksti kokonaisarkkitehtuurista julkisen sektorin ekosysteemeissä ja jälkimmäisestä jo julkaistujakin etiikkaa käsitteleviä postauksia.

SoteDigin työssä tarvitaan kykyä katsoa tulevaisuuteen

Jarkko pitää tärkeänä kykyä katsoa tulevaisuuteen.

”Työhömme kuuluu niin ammattilaisten kuin asukkaidenkin tukeminen tässä ja nyt, mutta myös katsominen kauas tulevaisuuteen. Harjoitus on tehnyt tässäkin mestarin: lapsena näköni oli niin huono ja vauhti niin kova, että juoksin kirjaimellisesti päin seiniä. Tarina kertoo, että nuorelle Jarkolle piti joskus laittaa kypärä päähän sisälläkin. Ajat ovat onneksi muuttuneet, ja nyt visio on selvä: make IT happen.”

Tutustu Jarkon blogeihin.

 

Päijänne kutsuu Jyväskylän miestä soutelemaan. Jarkon muita harrastuksia väitöskirjan ohella ovat lukeminen, kuntoilu ja ulkoilu. Kirjoista on tällä hetkellä menossa Haruki Murakamin ja Geoffrey Westin teoksia. Ulkoilun saralla tavoitteena on käydä kaikissa Suomen kansallispuistoissa. (Kuva: Niina Matilainen)