05.11.2021

Sähköinen perhekeskus -kokonaisuus edistyy

Sähköisen perhekeskuksena tavoitteena on koota yhteen lapsiperheille tarkoitettuja palveluita. Palvelu helpottaa asukkaita löytämään aiheeseen liittyvää tietoja ja palveluita helposti. DigiFinland toteuttaa palvelun yhdessä kumppaneiden kanssa. Alueet pääsevät arvioimaan ja testaamaan ensimmäistä kehitysversiota helmi-maaliskuun aikana.  

DigiFinland Oy toteuttaa yhdessä alihankkijoidensa kanssa Sähköinen perhekeskus -kokonaisuuden, joka on tulevien hyvinvointialueiden perhekeskustyöhön tarkoitettu sähköinen palvelu. Sisällöt ja toiminnot tukevat asukkaita ja helpottavat löytämään koostetusti tietoa ja perhekeskustyöhön liittyviä fyysisiä ja sähköisiä palveluita. 

Sähköinen perhekeskuskokonaisuus jakautuu eri osa-alueisiin:  

1. Perheellisten ja perhettä perustamassa olevien asiointikokonaisuus

2.  Nuorten asiointikokonaisuus 

3. Ammattilaisten käyttöön tarkoitettu kokonaisuus 

Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan perheellisten ja perhettä perustamassa olevien kokonaisuus. Portaalin nimeksi valittiin Omaperhe.fi. Toteutustyö on hyvässä vauhdissa ja etenee suunnitellusti teknisen toteutuksen, käyttöliittymän toteutuksen ja sisältöjen osalta.  

Alueet pääsevät arvioimaan ja testaamaan ensimmäistä kehitysversiota jo helmi-maaliskuun aikana. Alueiden testauksessa pääpaino on arvioida yleistuntumaa ja käyttöliittymää sekä arvioida sisältötekstejä perhekeskustyön näkökulmista. Kehittämiseen saadaan myös jatkossa mukaan kansalaisista koostuva ryhmä arvioimaan Omaperheen osa-alueita, mikä tuo loppukäyttäjänäkökulmaa kehittämisen tueksi, kertoo projektipäällikkö Hanna Manelius.

Omaperhe.fi-portaalin sisältö koostuu asiantuntijatiedosta eri muodoissa, itsehoito- ja omatoimiohjeista sekä asukkaan ohjauksista fyysisen ja sähköisien palveluiden pariin. Omaperhe on kanava, joka kokoaa alueiden, 3. sektorin sekä kansallisia palveluja perhekeskustyöhön liittyen. 

Kokonaisuuden kehittämisessä tullaan hyödyntämään vahvasti kansallisia palveluja kuten Palvelutietovarantoa (PTV). Yhteistyö AuroraAI-hankkeen kanssa mahdollistaa tulevaisuudessa palveluiden älykkään tarjonnan käyttäjille tekoälyverkkoa hyödyntäen.

Sähköinen perhekeskus -projekti toteutetaan yhteistyössä tulevien hyvinvointialueiden, perhekeskusverkoston, järjestöjen, seurakuntien ja kansallisten toimijoiden kanssa. 

Lisätietoja: Hanna Manelius, hanna.manelius@digifinland.fi