29.05.2019

Omaolo laajentui uusilla terveydenhuollon kyselyillä. Hyvinvoinnin sisältöjä beta-testausvaiheeseen.

Omaolo laajeni uusilla oirearviokyselyillä kattaen nyt 11 erilaista terveydelliseen vaivaan liittyvää sähköistä kyselyä. Uusia oirearvioita ovat:

  • päänsärky
  • peräaukon seudun oire
  • ripuli

Kaikkia oirearviokyselyitä voi tehdä tunnistautumatta ja asuinalueesta riippumatta. Mikäli kyselyn tuloksena oire on hoidettavissa omatoimisesti, antaa Omaolo itsehoito-ohjeita. Jos hoitosuosituksessa kehotetaan ottamaan yhteyttä ammattilaiseen, voi tämän tehdä niillä alueilla, missä Omaolo on käytössä. Tietosuojan takaamiseksi tulee tässä vaiheessa kirjautua palveluun (pankkitunnus tai mobiilivarmenne), minkä jälkeen esitetään oman kunnan tai sairaanhoitopiirin tarkemmat toimintaohjeet ja yhteydenottotavat.

Hyvinvointitarkastus ja -valmennukset ensimmäiseen beta-testausvaiheeseen

Omaolo-palvelun hyvinvointiin liittyvät sisällöt tuotiin ensimmäiseen beta-testausvaiheeseen. Terveyden ja hyvinvoinnin nykytilan kartoittamiseen ja riskien analysointiin liittyvän hyvinvointitarkastuksen osiot ovat:

  • STAR-terveyskysely
  • BREF-elämänlaatukysely
  • sekä OHIP-14 -suun terveyskysely

Tarkastuksen tulosten perusteella asukkaalle luodaan suunnitelma ja suositellaan erilaisia keinoja oman hyvinvoinnin parantamiseen.

Hyvinvointivalmennusten sisällöt tulevat kattamaan elämän tärkeät osa-alueet: painonhallinta, liikunta, ravinto, uni, onnellisen elämän taidot, parisuhteen parantaminen, alkoholin kohtuukäyttö ja tupakoinnin lopettaminen. Valmennukset ovat säännöllisiä viikkotehtäviä, mitkä ohjaavat kohti parempaa ja terveellisempää elämää.

Testausvaiheessa hyvinvoinnin sisällöt ovat ainoastaan ammattilaisten käytössä ja ohjaamina, heidän valitsemilleen asukkaille.

Omaolo tavoittaa tällä hetkellä n. 2,5 milj. asukasta ja se on käytössä Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, Oulussa, Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymässä, Porvoossa, Siun Sotessa, Tampereella, Turussa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä. Myös muut palvelun kehittämisessä olleet alueet, Kuopio sekä Sodankylä ottavat Omaolo-palvelun käyttöön lähitulevaisuudessa.

 

Tutustu ja lue lisää: 

Omaolo.fi »
Omaolon käyttönoton käsikirja »