02.11.2022

Blogi: Merkityksellisyys motivaattorina

Työviretutkimuksemme tuoreet tulokset pysäyttivät minut pohtimaan, mikä on tärkeää tässä ajassa, muuttuvassa maailmassa ja monin paikoin epävarmassa tilanteessa. Tulevaisuuden uskoa tuntuu vahvistavan oman työn merkityksellisyys. Tunne siitä, että on omalla työpanoksella rakentamassa parempaa Suomea, parempaa elämää ja parempaa huomista.

DigiFinlandin henkilöstö arvioi työn merkityksellisyyden erinomaiselle tasolle. Asteikolla 1-5 arvosanaksi muodostui 4,7. Sykähdyttävää on se, että tulos on pysynyt samana jo neljän tutkimuskerran ajan. Se on hämmästyttävä tulos vasta kahden vuoden ikäiselle yhtiölle. Pelkkä merkityksellisyys ei kuitenkaan riitä luomaan turvallisuuden tunnetta epävakauden aikana. Sen rinnalle tarvitaan vahvaa uskoa tulevaan ja myös kokemusta työn turvallisuudesta. Tätä esimerkiksi yhtiön uusi omistuspohja tuo tullessaan. Yhtiön merkityksen vahvistuessa koko ajan meille aukeaa uusia hienoja mahdollisuuksia syventää yhteistyötä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

Työvireemme kokonaisarvosana on 4,1, sekin jo neljättä kertaa. Tämä on mielestäni loistava saavutus työyhteisössä, joka työskentelee lähes täysin etänä ympäri Suomen. Joustavuus ja ketteryys työtavoissa saattavat olla merkittävimpiä työvirettä lisääviä tekijöitä. Mahdollisuus valita asuinpaikka työstä riippumattomasti sekä mahdollisuus luoda sujuva arki työn, perhe-elämän ja vapaa-ajan kokonaisuudessa eivät ole vähäpätöisiä asioita.

Etätyöhön liittyy myös yksi kehityskohteemme. Yhteistyöhön ja tietojen jakamiseen kannustaminen ei aina suju mutkitta vain yhteyksien yli kommunikoimalla. Toisaalta yhtiön positiivinen, nopea kasvu lisää painetta tiedon saatavuudelle. Tämän lisäksi kokemus välittävästä ilmapiiristä on etätyössä helpommin uhattuna ja on yksi niistä seikoista, joihin meidänkin on jatkossa kiinnitettävä enemmän huomiota ja löydettävä hyviä ratkaisuja.

Tuloksia nostaa hyvälle tasolle osaltaan yhtiömme matala hierarkia sekä vastuun ja vapauden yhtälö. Meillä luotetaan asiantuntijoihin ja siihen, että he osaavat työnsä. Meille hakeville voin luvata, että tullessaan DigiFinlandille pääsee kehittyvään ja ketterään yhtiöön, jossa kaikkea ei ole lukittu, vaan jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa. Vahvuutemme on tapamme tehdä töitä yhdistettynä siihen, mitä varten teemme töitä.

Työviretuloksiemme painoarvoa lisää se, että 90 % henkilöstöstä vastasi kyselyyn. Lähes jokainen siis halusi olla mukana kehittämässä yhteistä työarkeamme yhä paremmaksi. Olen työssäni saanut tutustua ihaniin ihmisiin, jotka ovat erilaisia ja työhönsä intohimolla suhtautuvia ammattilaisia. DigiFinlandin henkilöstöstä jokaisella on tärkeä rooli digitaalisten, kansallisten ja vaikuttavien ratkaisujen luomisessa. Hyvinvointi kasvaa, kun Tehdään se yhdessä.

Teksti on julkaistu DigiFinlandin lokakuun uutiskirjeen pääkirjoituksena. Haluatko liittyä uutiskirjeemme lukijaksi? Tilaa uutiskirje täältä.

Kuvassa DigiFinlandin henkilöstöpäällikkö Saara Kujansuu

Saara Kujansuu
Henkilöstöpäällikkö
DigiFinland