21.02.2023

Cirrus-hanke etenee keskusteluihin tietosuoja­kysymyksistä

Pilvipalveluiden tietosuojan kehittämishanke Cirrus on siirtynyt vuoropuhelu- ja neuvotteluvaiheeseen. 27.1.2023 järjestettiin Kick off -etätilaisuus hankkeen sidosryhmille. Tilaisuudessa keskusteltiin hankkeen etenemisestä vuoropuhelu- ja neuvotteluvaiheeseen. Cirrus-hanke käynnistyi vuonna 2022, jolloin hankkeen esiselvitysvaiheessa toteutettiin mm. kansallinen kartoitus. Kartoituksella selvitettiin pilvipalveluiden tietosuojaan liittyviä konkreettisia muutostarpeita.

Cirrus-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa julkishallinnon pilvisiirtymää vähentämällä ja poistamalla julkipilvipalveluiden tietosuojaan liittyviä riskejä sekä luomalla julkishallinnon vaatimuksiin yhteensovitetut toimintamallit. Cirrus-hankkeessa on kehitetty vuoropuhelumalli, jota hyödynnetään hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi.

”Tämän vuoropuhelumallin mukaisesti lähdetään toimittajien kanssa selvittämään tietosuojan vaatimustenmukaisuuteen liittyviä kysymyksiä” kertoo Cirrus-hankkeen asiantuntija Heta Pikkarainen.

DigiFinlandia Cirrus-hankkeen vuoropuhelu- ja neuvottuvaiheessa tukee Gartner Finland Oy.

Julkisen sektorin pilvipotentiaalia selvitetään osana Cirrus-hanketta

Osana Cirrus-hanketta on käynnistynyt Pilvipotentiaali eli PIPO-aliprojekti, jossa selvitetään julkisen sektorin pilvipotentiaalia. Projekti toteutetaan yhteistyössä Crayonin kanssa. Selvitys pohjautuu Crayonin haastatteluihin pilvitoimittajien ja loppukäyttäjäorganisaatioiden kanssa. Haastattelut on aloitettu ja ne toteutetaan ensimmäisen kvartaalin aikana eli maaliskuun loppuun mennessä.

Tutustu lisää

Julkisen sektorin pilvisiirtymästä ja Cirruksesta puhutaan CGI:n Pilvipodissa, jossa DigiFinlandin Janne Ruuska oli vieraana. Jakso on julkaistu 17.1.2023 ja sen pääsee kuuntelemaan täältä: Pilvipodi: Nostaako Ukrainan sota Suomen julkishallinnon pilveen? | CGI FI. Jakso on saatavilla myös Spotifyssa ja Apple Podcastissa.

Cirrus-hanke digifinland.fi
Uutinen: Keväällä 2022 käynnistynyt Cirrus-hanke kehittää pilvipalveluiden tietosuojaa


Lisätietoja

Anssi Virtanen
hankepäällikkö, Cirrus-pilvitietosuojahanke
anssi.virtanen@digifinland.fi

Heta Pikkarainen
asiantuntija, Cirrus-pilvitietosuojahanke
heta.pikkarainen@digifinland.fi