26.05.2020

Asukkaiden Omaolossa ilmoittamat oiretiedot mukaan THL:n koronatilanteen Oirekarttaan

Oiretiedot täydentävät kokonaiskuvaa koronatilanteesta

THL:n kokoama kokonaiskuva koronatilanteesta täydentyy ihmisten itse ilmoittamilla oiretiedoilla. Olemme avanneet Oirekartan, joka on koronan karttasovelluksen rinnalla toimiva erillinen karttasovellus.

Oirekartta löytyy
suomeksi osoitteesta thl.fi/oirekartta
ruotsiksi osoitteesta thl.fi/symtomkartan
englanniksi osoitteesta thl.fi/symptomsmap

”Kansalaisten itse ilmoittamat oiretiedot lisäävät ymmärrystämme epidemian etenemisestä.  Oirearvioihin perustuvat ilmoitukset voivat ennakoida tulevaa koronatapausten määrää ja hoidon tarvetta”, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Sanna Isosomppi.

Oiretiedot on saatu Omaolo.fi -palvelun koronavirustaudin oirearviosta kansalaisten itse ilmoittamien perusteella.

Omaolon oirearvio on ensisijaisesti tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä tarvittaessa ohjaamaan sujuvasti terveydenhuoltoon.  Oirekarttaan mukaan otetut tiedot on rajattu niihin oirearvioihin, joiden mukaan Omaolo-palvelu on suositellut käyttäjälle hakeutumista terveydenhuoltoon käyttäjän kirjaamien oireiden perusteella.

Oirekartalla näytetään oirearvioiden lukumäärä 100 000:ta asukasta kohden sairaanhoitopiireittäin ja kunnittain. Lisäksi koko maasta tai valitsemastaan sairaanhoitopiiristä voi tarkastella viimeisen 14 vuorokauden ajalta oirearvioiden ikäryhmäjakaumaa ja oirearvioiden päiväkohtaisia kokonaismääriä.

Yksittäisten ihmisten ilmoittamia tietoja ei voi aineistosta tunnistaa. Tietosuojasyistä kunnista ei näytetä tietoja, jos ilmoituksia on alle viisi.

Oirekartan tiedot päivitetään joka päivä klo 12.

Omaolo.fi:n koronavirustaudin oirearvio on toteutettu yhteistyössä SoteDigi Oy:n, Kustannus Oy Duodecimin ja THL:n kanssa. Omaolo-palvelun sovelluskehittäjä- ja analytiikkakumppanina toimivat Solita Oy ja Mediconsult Oy.

Koronaoirearvio on CE-merkitty lääkinnällinen laite. 

Myös oirekartan data tarjolla tiedon jatkojalostajille avoimena datana

Oirekartan pohjana oleva data on haettavissa avoimen rajapinnan linkin kautta. Linkki avaa rajapintakoodin, josta dataa voi ladata omiin sovelluksiin.

Avoimen datan kuvaus ja rajapinnan osoite

Oirekarttasovelluksen tietosisältöä ja ominaisuuksia kehitetään. Omaolon oirearvio koronasta on tähän mennessä täytetty noin 500 000 kertaa.

THL:n julkaisema karttasovellus on tuotettu yhteistyössä Esri Finland Oy:n kanssa.

Aiheesta lisää

Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa.
Siirry Omaolo-palveluun

Koronakartalle on koottu tiedot muun muassa laboratoriossa varmistetuista koronavirustapauksista (COVID-19). Koronakartan tiedot perustuvat tartuntatautirekisteriin ilmoitettuihin tapauksiin.

Siirry koronakartalle

Lisätietoja

Sanna Isosomppi
asiantuntijalääkäri
puh. 029 524 7487
etunimi.sukunimi@thl.fi

Jari Numminen
tuoteomistaja, Omaolo-palvelu
puh. 046 877 2162
etunimi.sukunimi@sotedigi.fi

Oirekartta: Itse ilmoitetut koronaoireet

Oirekartta: Avoimen datan kuvaus ja rajapinnan osoite
Ajankohtaista koronaviruksesta
Oireet ja hoito – koronavirus

Palautetta ja mahdolliset kysymykset koronakartasta ja oirekartasta voit lähettää osoitteeseen info(at)tartuntatautirekisteri.fi.