Projektet Virta är en del av social- och hälsovårdsministeriets program för ledning, styrning och tillsyn baserad på kunskap om social- och hälsovården, programmet Toivo. Parallellt fungerar projektet Valtava som är ett samarbete mellan FPA, Institutet för hälsa och välfärd och Valvira.
DigiFinland Ab:s och regionernas gemensamma mål i projektet Virta är att möjliggöra ledningen av kommande social- och hälsovårdslandskap med tillförlitlig och aktuell information samt förbättra organisationernas förmåga att leda information. På längre sikt leder beslutsfattande som grundar sig på information till rätt service i rätt tid till invånarna. Därtill är målet att främja enhetligheten i social- och hälsovårdslandskapens ledning samt den nationella utvärderingen och styrningen av informationsinnehållet.
Målet med projektet Virta är att stödja regionerna i att öka förmågan att leda genom information, särskilt i fråga om uppgiften att ordna social- och hälsovårdstjänster och informationsledningen i anslutning till den. Genom arbetet säkerställer man att samma kunskapsunderlag även betjänar den operativa ledningen av den egna offentliga serviceproduktionen i regionerna. Informationsinnehållet grundar sig på en gemensam informationsmodell och nationellt överenskomna enhetliga informationsstrukturer. I projektet Virta strävar man dessutom till att påverka att de informationsinnehåll och klassificeringar som fastställs för den nationella utvärderingen och styrningen så väl som möjligt motsvarar behoven av informationsproduktionen inom social- och hälsovården. Med andra ord kan samma kunskapsunderlag samt informationsinnehåll och informationsstrukturer utnyttjas för olika behov.
Uppgifter och informationsbehov för anordnare av social- och hälsovårdstjänster
Uppgifterna inom anordnandet av social- och hälsovårdstjänster har sammanställts i en handbok för anordnare som färdigställdes under den föregående regeringsperioden. Organiseringsuppgifterna utgör grunden för informationsbehoven. Till anordnarens uppgifter hör bland annat:
• Uppföljning av välfärden och hälsan hos befolkningen i området samt av dem som deltar i dessa enligt befolkningsgrupp
• Fastställande av invånarnas servicebehov
• Planering av servicenätet
• Ombesörjande av jämlik tillgång till tjänster
• Fastställande av tjänsternas behov, mängd och kvalitet
• Fastställande av sättet att producera tjänsterna och strategisk upphandling
• Ansvar för styrning och övervakning av produktionen av tjänster (även egenkontroll)
• Totalansvar för samordning av tjänster och integration
• Verksamhetens och ekonomins balans
• Säkerställande av invånarnas och klienternas delaktighet
• Utveckling av tjänster
Bekanta dig med handboken för anordnare av social- och hälsovårdstjänster (VM.fi) »
Informationsbehovet för anordnaren av social- och hälsovårdstjänster grundar sig på de ovan beskrivna uppgifterna. Social- och hälsovårdsanordnarens datamodell bereddes våren 2018 i ett nationellt samarbete. Med datamodellen för anordnaren av social- och hälsovårdstjänster säkerställs att den som ordnar social- och hälsovårdstjänster kan planera, leda, följa upp, styra och övervaka hela verksamheten både i den egna verksamheten och i fråga om köpta tjänster.
Läs mer om slutrapporteringen om datamodellen för anordnande av social- och hälsovårdstjänster (på finska)»
Bilagor till rapporten (på finska)
Bilaga 1: Begreppssystem för datamodellen för anordnande
Bilaga 2: Modell för landskapsarrangörernas begrepp
Bilaga 3: Inte tillgänglig
Bilaga 4: Förslag till fortsatt utveckling av social- och hälsovårdsanordnarens datamodellering
Samarbete med regionerna
DigiFinland fungerar som samordnare mellan nationella aktörer och regioner och sprider lösningar som utvecklats i samarbete och befintlig regional bästa praxis. Koordineringsuppgiften genomförs med hjälp av Virta-projektets nätverk för informationsledning. Nätverket består av representanter för alla regioner samt nationella aktörer som inbjudits enligt respektive teman. Med hjälp av nätverket för regionerna en dialog för att hitta en gemensam vision och uppnå gemensamma mål. DigiFinlands roll är att skapa ett regionalt perspektiv på beredningen av det nationella utvecklingsarbetet för informationsledning och ömsesidigt på det nationella utvecklingsarbetet i regionerna.
Två medlemmar från varje område deltar i nätverket. Nätverket omfattar både verksamhetsledning och personer som representerar informationsförvaltningen/IT. Målet är att medlemmarna i varje regions nätverk även koordinerar den arbetsinsats som behövs i Valtava-projektet.
Virta-projektets innehåll
För att säkerställa en så god nationell enhetlighet som möjligt styrs innehållet i Virta-projektet med styrmekanismer som grundar sig på principer och verksamhetsmodeller som man kommit överens om eller kommer överens om nationellt, såsom
• Den nationella övergripande arkitekturen för social- och hälsovårdstjänster och den övergripande arkitekturen för sekundär användning av social- och hälsovårdstjänster
• Datamodell för anordnande av social- och hälsovårdstjänster
• Begreppsmodellarbete
• Informationspaket för social- och hälsovårdstjänster
• Gemensamma principer för kostnadsredovisning
• Kostnadseffektivitet, KUVA-indikatorer
• Användningsfall för rapportering och analys
De kommande social- och hälsovårdslandskapen har kartlagt och prioriterat sina behov av utvecklingsarbete. Med hjälp av statsunderstödet för social- och hälsovårdsministeriets strukturreform förs den regionala beredningen vidare av de nuvarande kommunerna och samkommunerna med organiseringsansvar. Vårdlandskapens frivilliga beredning görs oberoende av struktur så att resultaten kan utnyttjas oberoende av modell. Resultaten av reformerna under den förra regeringsperioden utnyttjas omfattande i regionerna. Med hjälp av statsbidrag har DigiFinland Oy en stark roll i koordineringen och styrningen av utvecklingsarbetet och utvecklingshelheten.
Läs mer i SHM:s projektguide (på finska):
Statsunderstöd för regional beredning som stöder strukturreformen inom social- och hälsovården
Mer information om programmet Toivo finns på webbplatsen sote-uudistus.fi >>
Kontaktuppgifter
DigiFinland Ab
Elina Välikangas, utvecklingschef
050 517 4417
elina.valikangas@digifinland.fi