23.07.2024

Deltagare i AI-hackaton löste utmaningar inom hälso- och sjukvården

I juni var DigiFinland med i ett hackaton ordnat av Microsoft, i vilket man strävade efter att med exempellösningar konkretisera identifierade användningsfall för artificiell intelligens inom social- och hälsovården.

Målet för hackatonet var att utifrån den utredning DigiFinland gjort på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet skapa konkreta användningsfall för AI inom social- och hälsovården. Evenemanget bjöd på 23 utmärkta presentationer och AI-lösningar på konkreta utmaningar inom social- och hälsovården.

”Jag väntar ivrigt på hurdana omsättningar i praktiken vi ännu får se utgående från hackatonet”, säger DigiFinlands direktör Jenny Vuollet, som fungerade som domare för evenemanget.

Evenemanget ordnades på sex orter: Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Jyväskylä, Kuopio och Uleåborg. Deltagarna samarbetade under evenemanget med yrkespersoner inom social- och hälsovården och utnyttjade Microsofts verktyg för att utveckla innovativa AI-lösningar.

Lösningarna bedömdes utifrån innovation, genomförbarhet, verkan, användbarhet och presentation. Avsikten är att de bästa lagens resultat ska vidareutvecklas inom projekt tillsammans med välfärdsområdena. Juryn bedömde lösningarnas innovation, genomförbarhet, verkan, användbarhet och presentation. Till vinnare i hackatonet utsågs:

Innokas: Antti Kaltiainen, Heikki Miinalainen, Jussi Koskinen
Tietoevry: Miro Miettinen, William Nordgren, Touho Siitonen, Väinö Vuorinen
Accenture x Pirha: Maarit Manninen, Kristiina Rinkineva, Robin Perälä, Joel Wickström

DigiFinland arbetar med artificiell intelligens inom social- och hälsovården bland annat genom att koordinera det ekosystem med syfte att bättre utnyttja AI inom social- och hälsovården som social- och hälsovårdsministeriet har bildat.

Läs mer om hackatonet: https://news.microsoft.com/fi-fi/2024/06/20/sote-tekoalyhackathonin-osallistujat-ratkomassa-terveydenhuollon-haasteita/ (på finska) och https://new.ultrahack.org/hackathons/sote-tekoalyhackathon (på finska)