19.07.2024

Välfärdsområdenas experter inom informationssäkerhet samlades för ett evenemang om informationssäkerhet

I början av juni 5–6.6.2024 ordnade social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet och finansministeriet ett evenemang om informationssäkerhet i Tammerfors. DigiFinland ansvarade för det praktiska genomförandet av evenemanget. Centrala teman under evenemanget var ledningen och kommunikationen om cybersäkerheten i välfärdsområdena, de gemensamma cybersäkerhetstjänsterna som erbjuds samt verkställandet av cybersäkerhetslagen som träder i kraft den 18 oktober 2024. Under evenemanget samlades experter inom informationssäkerhet från såväl social- och hälsovårdssektorn, räddningsväsendet som förvaltningen inom välfärdsområdena.

Kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen öppnade evenemanget som betonade den digitala säkerhetens betydelse i genomförandet av digitaliseringen. Hon framhöll i sitt tal att samarbete är centralt för att förstå och genomföra helheterna inom cyber- och digital säkerhet.
Under evenemanget informerade man om de tillgängliga gemensamma cybersäkerhetstjänsterna, såsom de gemensamma cybersäkerhetstjänsterna för den offentliga förvaltningen hos Transport- och kommunikationsverket Traficom och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Dessa tjänster inkluderar till exempel tjänster för upptäckt av avvikelser, lägesbildstjänster, övningar, webbkurser och nätverkssamarbete samt stöd i störningssituationer.

Under evenemanget ordnades en workshop där fokus låg på den ekonomiska situationen och hur prioriteringen borde ligga på arbetet med digital säkerhet. Ett av evenemangets huvudmål var att möjliggöra diskussion mellan välfärdsområdenas yrkesverksamma om riskhantering och digitala säkerhetslösningar. Publiken var aktiv och i den insamlade responsen uttryckte man en önskan om att evenemanget ska bli en tradition.

”Ledning av informationssäkerhet och cybersäkerhet är ett särskilt aktuellt ämne. Av diskussionerna framgick att välfärdsområdena behöver stöd för att få den högsta ledningen och den allmänna ledningen att förbinda sig till dessa frågor”, berättar projektchef Kirsi Janhunen vid DigiFinland.

Betyget från deltagarnas respons var 4,5/5. Platserna som kunde bokas via förhandsanmälan fylldes snabbt, vilket visar på stort intresse för liknande evenemang även i framtiden.