Under åren 2020–2021 genomför DigiFinland det nationella och koordinerande projektet Elektronisk arkivering. Projektet stöder och styr områden som utför arkivering av gamla uppgifter i valet av högkvalitativa och kostnadseffektiva lösningar för arkivering av gamla uppgifter. Projektet kommer att arbeta fram ett koncept för att implementera arkivering av gamla uppgifter som en kontinuerlig tjänst även efter projektet.
Projektets bakgrund
I Finland finns flera hundra gamla informationssystem för social- och hälsovården, vars uppgifter i framtiden borde arkiveras i arkivet över gamla patientuppgifter. Arkivet över gamla patientuppgifter är en del av FPA:s Kanta-tjänster och kan tas i bruk av social- och hälsovårdsorganisationerna. För närvarande har endast en liten del av organisationerna tagit i bruk arkivet över gamla patientuppgifter. En säker förvaring av gamla uppgifter och möjligheten att använda dem även på lång sikt förverkligas bäst i det centraliserade arkivet, som även uppfyller skyldigheterna i lagar och förordningar.
Målet med projektet Elektronisk arkivering är att öka användningsgraden för FPA:s gamla patientuppgifter i Kanta-arkivet. Projektet Elektronisk arkivering fokuserar på gamla patientuppgifter inom hälso- och sjukvården och omfattar inte arbete som förbereder ibruktagandet eller ibruktagandet av Kanta-arkiveringstjänsten inom socialvården.
Utredning av gamla klient- och patientuppgifter
DigiFinlands projekt Integrationer och interoperabilitet genomförde i början av 2020 en utredning av gamla klient- och patientuppgifter, i vilken man behandlar nuläget för arkiveringen av gamla elektroniska uppgifter, arkivet över gamla uppgifter i Kanta-arkivet samt andra former av arkivering, kostnader och fördelar med arkivering, pågående och kommande arkiveringsprojekt samt utmaningar och utvecklingsobjekt inom den elektroniska arkiveringen.
De väsentligaste fördelarna med arkivering av gamla uppgifter kan ur den registeransvariges synvinkel anses vara att de system som tagits ur bruk och fungerar som datalager försvinner, att arkiveringsskyldigheten uppfylls samt eventuellt att uppgifterna är bättre tillgängliga och synliga via Kanta-arkivet. De betydande resurser som arbetet kräver, såsom personalresurser och resursbrister i fråga om tid och pengar, har angetts som utmaningar för en ändamålsenlig arkivering av gamla uppgifter.
Läs mer om utredningen av gamla klient- och patientuppgifter här (på finska).
Projektets delområden
Grundande av upphandlingsring och genomförande av konkurrensutsättning
DigiFinland kartlägger områden som är intresserade av upphandlingsring och gemensam upphandling. Samtidigt fortsätter den definition av innehållet i den gemensamma upphandlingen som inleddes sommaren 2020 samt ingås avtal med de områden som förbundit sig till den gemensamma upphandlingen. Därefter genomförs upphandlingssystemet.
Genomförande av pilotprojektet
DigiFinland genomför pilotprojektet i samarbete med Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Målet med pilotprojektet är att arkivera uppgifterna i områdets gamla informationssystem för social- och hälsovården i FPA:s arkiv över gamla uppgifter under 2021.
Koncept för kontinuerlig service
Inom projektet produceras ett koncept för att genomföra arkiveringen av gamla uppgifter som en fortlöpande tjänst, även efter att projektet avslutats.
Definitioner och begrepp
Gammal patientinformation. Med gamla patientuppgifter avses sådana uppgifter om patienten som har sparats i hälso- och sjukvårdens datasystem eller arkiverats i pappersform innan tjänsten Patientdataarkivet togs i bruk. Till de gamla patientuppgifterna hör också sådana patientuppgifter som har sparats i hälso- och sjukvårdens datasystem efter ibruktagandet, men som i ett senare skede börjar förmedlas till tjänsten Patientdataarkivet i enlighet med social- och hälsovårdsministeriets (SHM) förordning om riksomfattande informationstjänster inom hälso- och sjukvården (1257/2015).
Arkivet över gamla patientuppgifter. FPA:s tjänst för långvarig förvaring av gamla patientuppgifter i en miljö enligt Arkivverkets tillstånd för elektronisk förvaring. Uppgifter som sparats i arkivet kan inte lämnas ut och de är endast tillgängliga för den registeransvarige och inte synliga på Mina Kanta-sidorna. Uppgifterna ska dock på begäran överlämnas till patienten.
Registeransvarig. Med registeransvarig avses en eller flera personer, sammanslutningar, inrättningar eller stiftelser för vilkas bruk ett personregister inrättas och som har rätt att bestämma om användningen av ett personregister eller som enligt lag ska föra register.
Ytterligare information
Jenny Vuollet
Programchef, DigiFinland Oy
tfn. 050 414 7545
jenny.vuollet@digifinland.fi
Laura Välkkilä
Projektchef, DigiFinland Oy
tfn. 050 534 7944
laura.valkkila@digifinland.fi