22.10.2024

Målet är att göra hälsovården smidigare – DigiFinland och JST Healthcare Solutions samarbetar

DigiFinland Oy och JST Healthcare Solutions Oy inleder ett samarbete vars mål är att kombinera de bästa sidorna av symtombedömningarna i Omaolo och programmet Smart bedömning av vårdbehovet. Genom att samarbeta vill man säkerställa att invånarområdena kan använda lösningar som grundar sig på nationella vårdrekommendationer och som konstaterats vara trygga för att handleda klienterna och stöda vårdpersonalen. 

Det nya samarbetets mål är att utveckla en symtombedömningstjänst som grundar sig på nationella vårdrekommendationer. I tjänsten kombineras förmågan till stark klinisk slutledning av symtombedömningar i Omaolo och Smart bedömning av vårdbehovet-programmets mångsidiga enkät. Genom att kombinera tjänsterna kan man erbjuda klienten Omaolos symtombedömningars patientsäkra egenvårdsanvisningar eller automatisk handledning till rätt vårdplats och systematiskt insamlade förhandsuppgifter till vårdpersonalen som stöd för bedömningen av vårdbehovet. Dessutom undersöker man i samarbete möjligheterna med diskuterande artificiell intelligens för att göra användarupplevelsen smidigare.

”Omaolo har utvecklats tillsammans med de nuvarande välfärdsområdena och Helsingfors stad redan före social- och hälsovårdsreformen. I diskussionerna med områdena har vi identifierat behovet av att förnya Omaolo och stärka ställningen för sådana tjänster som beaktar den finländska hälso- och sjukvårdens särdrag och de nationella vårdrekommendationerna. Detta förverkligas när marknadsaktörerna samarbetar nära för sina kunders bästa”, berättar DigiFinland Oy:s verkställande direktör Mirva Antila.

”Båda applikationerna har sina egna styrkor och vi vill säkerställa att välfärdsområdena har tillgång till de bästa lösningarna för att handleda invånarna och stöda vårdpersonalen”, tillägger JST Healthcare Solutions Oy:s verkställande direktör och läkare Johannes Kallio.

Nationella lösningar på nationella utmaningar
Med den nya lösningen vill man genomföra en enhetlig och övergripande servicestig för slutanvändarna, där invånaren kan bedöma olika symtom eller symtomkombinationer på ett heltäckande sätt oberoende av ålder.

”Vi vill bygga upp en tjänst som är mer än summan av sina delar och verkligen erbjuder en nationell lösning på välfärdsområdenas nationella utmaningar”, summerar Johannes Kallio.
Symtomen på de vanligaste besöksorsakerna inom primärvården kan bedömas med symtombedömningar i Omaolo. Tack vare den starka kliniska slutledningen får klienten också trygga anvisningar för egenvård i situationer där klienten inte nödvändigtvis behöver en bedömning av en yrkesutbildad inom hälso- och sjukvården.

En intelligent bedömning av vårdbehovet kan å sin sida bedöma ett eller flera symptom samtidigt. Tjänsten fungerar för personer i alla åldrar och den producerar tydliga och heltäckande förhandsuppgifter som stöd för beslutsfattandet för den vårdpersonal som gör bedömningen av vårdbehovet. Syftet med programmet är att stöda dokumentationen av patientuppgifter och bedömningen av vårdbehovet. Tjänsten rekommenderar alltid att en vårdpersonal inom hälsovården bedömer vårdbehovet. Tjänsten används av flera välfärdsområden och privata aktörer inom hälso- och sjukvården.

Omaolo är en medicinteknisk produkt enligt EU:s förordning om medicintekniska produkter. Programmet Smart bedömning av vårdbehovet är en CE-märkt medicinteknisk produkt enligt direktivet om medicintekniska produkter och JST Healthcare Solutions auditerar som bäst programmet även som en medicinteknisk produkt enligt förordningen om medicintekniska produkter. Dessutom har programmet EBMEDS integrerats i Omaolo vars tillverkare är Kustannus Oy Duodecim. Även EBMEDS®-programmet är en medicinteknisk produkt enligt EU:s förordning om medicintekniska produkter.

Tilläggsuppgifter:
Wilma Pietiläinen
Portfoliochef, hälso- och sjukvårdstjänster
DigiFinland Oy
Tfn 045 630 1217
wilma.pietilainen(at)digifinland.fi

Johannes Kallio
Verkställande direktör
JST Healthcare Solutions Oy
Tfn 050 3662 202
johannes.kallio(at)jsthealthcaresolutions.com