15.10.2024

Nya anvisningar som stöd för social- och hälsovårdens AI-ekosystem håller på att färdigställas

DigiFinland har på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet i september inlett en fortsatt utredning vars mål är att utarbeta anvisningar för välfärdsområdenas dataskyddstolkningar i användningsfall för artificiell intelligens.

Utredningen om artificiell intelligens (AI), som DigiFinland publicerade i början av 2024, ledde till ett behov av en uppföljande utredning och bedömning för att avlägsna juridiska hinder för användningen av artificiell intelligens i välfärdsområdena. På uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet utreder bolaget de utmaningar som välfärdsområdena möter i anslutning till utvecklingen av AI-lösningar. Arbetet främjar nationellt användningen av artificiell intelligens inom social- och hälsovården på ett enhetligt och effektivt sätt så att man samtidigt säkerställer att dataskyddet förverkligas och undviker olika regionala tolkningar.

På basis av utredningsarbetet publiceras anvisningar om tolkningar av lagstiftningen och dataskyddet i anslutning till artificiell intelligens. Anvisningarna stöder välfärdsområdena i bedömningen av dataskyddskonsekvenserna i anslutning till artificiell intelligens. I nuläget är tolkningarna av lagstiftningen utmanande och kräver mycket tid, eftersom varje användningsfall måste granskas separat. Syftet med utredningsarbetet är att identifiera de centrala användningsfall som intresserar välfärdsområdena, men som juridiskt sett är svåra eller omöjliga att genomföra, samt lagstiftningen i anslutning till dem.

I utredningen beaktar och bedömer man de utmaningar som välfärdsområdena redan stöter på och säkerställer att lagstiftningen tolkas på ett enhetligt sätt. Anvisningarna som utarbetas som resultat av utredningsarbetet blir klara i november 2024.

Mer information:
Juho Ylä-Rotiala, utvecklingschef
juho.yla-rotiala@digifinland.fi