4.4 Välbefinnandeundersökning
Välbefinnandeundersökningen är en helhet som består av tre separata enkäter, som gör det möjligt att omfattande kartlägga invånarens hälsa, livskvalitet och eventuella hälsorisker. Välbefinnandeundersökningen fungerar professionellt, det vill säga en professionell skapar en välbefinnandeundersökning för en ny plan för invånaren. Invånaren fyller i tre enkäter relaterade till välbefinnandeundersökningen på begäran av en professionell. Det är också möjligt att koppla coaching och vägledning till välbefinnandeundersökningen och på så sätt styra invånaren mot hälsosamma och välbefinnande livsstilar.
Välbefinnandeundersökningen är avsedd för användning inom primärvård och socialvård (inklusive tandvård). Den innehåller tre separata enkäter:
- Hälsoundersökning (medicinsk enhet)
- WHOQOL-BREF – livskvalitetsenkät
- OHIP-14 – bedömning av munhälsostatus
En professionell skapar en välbefinnandeundersökning för invånaren och bestämmer samtidigt till vilken arbetskön invånarens svar ska skickas. Den professionella som skapat välbefinnandeundersökningen är alltid automatiskt ansvarig för uppgiften.
Om en professionell lägger till coaching eller coachningar i välbefinnandeundersökningen, kan han eller hon följa deras framsteg, ge ytterligare instruktioner och uppmuntra invånaren när coachningarna fortskrider. Invånaren kan också påbörja coachningar på egen hand. En professionell ser inte de coachningar som invånaren har påbörjat självständigt.
Om det finns en bokningsintegration tillgänglig i området, kan invånaren också erbjudas en bokningsmöjlighet genom välbefinnandeundersökningens plan. Bokningen kan endast kopplas till den genomförda hälsoundersökningen eller bedömningen av munhälsostatus. Bokningsmöjligheten visas under en separat rubrik i invånarens plan.
Välbefinnandeundersökningens roll i hälsovården
Bakom utvecklingsarbetet för Omaolos välbefinnande helheter har det funnits ett behov av att förbättra koordineringen av vård- och serviceprocessen, särskilt för kunder som behöver många tjänster och för långtidssjuka. Omaolo erbjuder invånare ett digitalt verktyg som gör det möjligt för dem att själva följa sitt välbefinnande och arbeta tillsammans med en professionell för att främja sitt eget välbefinnande. För professionella erbjuder Omaolo en flexibel metod för att styra invånarens självvård och uppmuntra till en hälsosammare livsstil.
Välbefinnandeundersökningens helhet kan användas för att bedöma Invånarens övergripande situation och som ett verktyg för segmentering. Med hjälp av välbefinnandeundersökningen kan invånare som gynnas av professionellt stöd identifieras så tidigt som möjligt. De kan beroende på situationen styras till att påbörja elektroniska coachningar eller vid behov direkt till den professionellas mottagning.
Med hjälp av hälsoundersökningen är det möjligt att screena personer som har en ökad risk att drabbas av folkhälsosjukdomar som påverkar folkhälsan. Folkhälsosjukdomar är vanliga hos befolkningen och de är vanliga orsaker till dödlighet. Dessutom påverkar folkhälsosjukdomar arbetsförmågan och deras behandling kräver hälsovårdstjänster. På detta sätt påverkar folkhälsosjukdomar också nationalekonomin avsevärt. Du kan läsa mer om folkhälsosjukdomar på Institutet för hälsa och välfärds webbplats: https://thl.fi/sv/web/folkhalsosjukdomar/allman-information-om-folkhalsosjukdomar
Det är bra att skapa separata arbetskön för invånar- och professionellt ledda hälsoundersökningar. Behandlarna för dessa uppgifter kan vara professionella som arbetar på olika platser. Alla professionella på arbetskön kan se undersökningen/planen, men endast en professionell kan vara ansvarig.
Det bör diskuteras i förväg med invånaren att planen och resultaten av välbefinnandeundersökningen kan granskas av ett multiprofessionell team och förklara vilka som ser planen. När planen skapas, bekräftar den professionella att Invånaren har gett sitt samtycke till detta.
I korthet:
- Välbefinnandeundersökningen är en helhet som består av tre separata enkäter, vilka möjliggör en omfattande kartläggning av invånarens hälsa, livskvalitet och eventuella hälsorisker.
- Enkäterna i välbefinnandeundersökningen är: 1) Hälsoundersökning (medicinsk enhet) 2) WHOQOL-BREF – livskvalitetsenkät 3) OHIP-14 – bedömning av munhälsostatus
- En professionell skapar en välbefinnandeundersökning för invånaren och bestämmer samtidigt till vilken arbetskön invånarens svar ska skickas. Den professionella som skapat välbefinnandeundersökningen är alltid automatiskt ansvarig för uppgiften.
- Välbefinnandeundersökningen är avsedd för invånare över 15 år.