4.3 Hälsoundersökning
Omaolos digitala hälsoundersökning fungerar på ett invånarcentrerat sätt, vilket innebär att invånaren kan fylla i hälsoundersökningen utan en professionells initiativ direkt i Omaolo.fi-tjänstens användargränssnitt. Hälsoundersökningen bygger på Kustannus Oy Duodecims digitala hälsoundersöknings- och coachningsprogram (Duodecim STAR®). Hälsoundersökningen ingår också i Omaolos välbefinnandeundersökning. Välbefinnandeundersökningen är alltid professionellt initierad, så invånaren kan inte starta en välbefinnandeundersökning på egen hand. Läs mer om välbefinnandeundersökningen: 4.4 Välbefinnandeundersökning
Prognoserna från hälsoundersökningen är mest exakta för personer mellan 18-70 år som inte är gravida och som inte har diagnostiserats med en allvarlig sjukdom, såsom kranskärlssjukdom eller cancer.
Invånaren får som resultat av hälsoundersökningens enkät återkoppling om sitt hälsotillstånd och eventuella risker för att utveckla kärlsjukdomar. Hälsoundersökningen rekommenderar invånaren att, baserat på individuella svar, bekanta sig med relaterade länkar till HälsoBiblioteket och att utforska Omaolos välbefinnandecoachning. Efter att ha valt region visas även lokal vägledning för invånaren, om det finns lokala vägledningar relaterade till hälsoundersökningen för regionen. I den lokala servicevägledningen kan textbaserade handlingsinstruktioner ges, invånare kan vägledas att skicka sina svar till en professionell eller, genom en separat bokningsintegration, erbjudas möjligheten att boka en tid. Organisationen kan också, om den så önskar, erbjuda ytterligare information genom att lägga till länkar i Omaolo som leder till tjänster utanför Omaolo. Dessa kan erbjuda invånaren forskningsbaserad information och vägledning till kommunens eller tredje sektorns tjänster. Länkarna visas för invånaren i transaktionsvyn i avsnittet “Utforska även dessa”.
Lokala vägledningar är alltid specifika för organisationen. I hälsoundersökningarna planeras de lokala vägledningarna enligt trafikljusen:
- Invånare som fått rött trafikljus tillhör riskgruppen för livsstilssjukdomar och förbrukar sin hälsa betydligt mer än genomsnittet med sina livsstilsval. Invånare som fått rött trafikljus rekommenderas att erbjudas möjligheten att skicka sina svar till professionella.
- Invånare som fått gult trafikljus har enligt enkäten identifierade risker för livsstilssjukdomar och förbrukar sin hälsa något mer än genomsnittet med sina livsstilsval. Invånaren bör ta i bruk coachning och vid behov kontakta en hälsovårdsprofessionell. Invånare som fått gult trafikljus rekommenderas också att erbjudas möjligheten att skicka sina svar till professionella, eftersom även de gynnas av livsstilsförändringar och behöver stöd för att göra dessa förändringar.
- Invånare som fått grönt trafikljus har en optimal livslängdsprognos. Dessa invånare erbjuds coachning baserat på deras individuella svar, men deras livsstil är tillräckligt bra ur hälsa och välbefinnandes synvinkel. Även invånare som fått grönt trafikljus kan erbjudas möjligheten att skicka sina svar till professionella.
Faktorer som bestämmer trafikljusets färg inkluderar kön (kvinna/man), ålder och särskilt skillnaden i livslängdsprognoser. Skillnaden i livslängdsprognoser innebär skillnaden i år mellan invånarens bästa möjliga livslängdsprognos och den livslängdsprognos som erhålls med nuvarande svar. Livslängdsprognosen bildas från en stor del av svaren på hälsoundersökningen, men inte alla. En annan färg än grön kan också erhållas enbart på grund av högt blodtryck eller undervikt, eller en kombination av högt BMI och midjemått.
Hälsoundersökningar som skickats till en professionell visas i professionellens arbetskön och hanteras på samma sätt som till exempel symtomenkäter. Läs mer om hantering av uppgifter: 2. Användning av Omaolo. I samband med hälsoundersökningen finns en flik för Coachning i transaktionsmenyn, där invånaren kan hitta självinitierade eller professionellt rekommenderade coachningar.
I korthet:
- Omaolos hälsoundersökning fungerar på ett invånarcentrerat sätt, vilket innebär att invånaren kan fylla i enkäten på eget initiativ i Omaolo.fi-tjänsten.
- Hälsoundersökningar som skickats till en professionell visas i professionellens arbetskön och hanteras på samma sätt som symtomenkäter.
- I samband med hälsoundersökningen finns en flik för Coachning i transaktionsmenyn, där invånaren kan hitta självinitierade och professionellt rekommenderade coachningar.
- I hälsoundersökningarna planeras de lokala vägledningarna enligt trafikljusen (rött/gult/grönt).
- Organisationen kan, om den så önskar, erbjuda ytterligare information genom att lägga till länkar i Omaolo som leder till tjänster utanför Omaolo.
- Hälsoundersökningen bygger på Kustannus Oy Duodecims elektroniska hälsoundersöknings- och coachningsprogram (Duodecim STAR®).