Tässä ohjeessa neuvotaan, miten terveydenhuollossa ohjeistetaan henkilöä, joka on saanut Koronavilkun ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta.
Koronavilkku on mobiilisovellus, joka tehostaa koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua.
Sovelluksen käyttäjä voi nimettömästi ilmoittaa omasta tartunnastaan sovelluksen muille käyttäjille, joiden arvioidaan altistuneen. Tämä auttaa tartuntaketjujen katkaisemisessa tavoittamalla myös ne, joita tartunnan saanut ei tunne.
Kun sovelluksen käyttäjä on saanut ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, hän voi pyytää yhteydenottoa terveydenhuollolta tai ottaa itse yhteyttä terveydenhuoltoon.
Koronavilkku-sovelluksen kotinäyttö kun käyttäjä ei ole saanut ilmoitusta mahdollisesta altistumisesta:
Koronavilkku-sovelluksen kun käyttäjä on saanut ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta:
Koronavilkun lähettämä ilmoitus mahdollisesta altistumisesta sisältää seuraavat tiedot:
Altistumisilmoituksen saaneiden neuvonta terveydenhuollossa
- Koronavirustautiin sopivia oireita saaneet henkilöt ohjataan mahdollisimman pian koronavirustestiin. Oireettomille kerrotaan, miten testiin hakeudutaan, jos oireita ilmenee.
- Varmistetaan, että sovelluksen antamat ohjeet (yllä) on ymmärretty. Tarvittaessa annetaan lisäopastusta. Jos altistumisilmoituksen saanut henkilö on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen, häntä ohjeistetaan olemaan yhteydessä työnantajaansa ja kertomaan, että hän on saanut Koronavilkun lähettämän altistumisilmoituksen. On suositeltavaa, että myös muilla aloilla työskentelevät kertovat saadusta altistumisilmoituksesta työnantajalleen, jotta työpaikalla voidaan ohjata henkilö etätöihin tai muulla tavoin lisäämään varotoimia. Altistumisilmoituksesta voi lisäksi keskustella työterveyshuollon kanssa.
- Kerrotaan, että altistumistilanteesta riippuen altistumisilmoituksen saanut henkilö on mahdollista tunnistaa altistuneeksi myös perinteisen kontaktien kartoituksen kautta. Tällöin häneen ollaan erikseen yhteydessä, annetaan toimintaohjeet ja määrätään mahdollisesti karanteeniin.
Huomioitavaa
Koronavilkun antama ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ei yksinään riitä karanteenipäätökseen eikä tartuntatautipäivärahan myöntämiseen.
Koronavilkku ei kerro käyttäjälle eikä terveydenhuollolle mahdollisen altistuksen päivämäärää, kestoa tai paikkaa eikä altistusta voida sovelluksen avulla yhdistää ilmoituksen aiheuttaneeseen tartunnan saaneeseen. Joissain tapauksissa puhelimen käyttöjärjestelmän ilmoituksessa kerrotaan, että altistumispäivä, altistumisen kesto ja signaalin voimakkuus on tallennettu. Sovellus käyttää näitä tietoja mahdollisen altistumisen määrittelemisessä, mutta tietoja ei kerätä, eivätkä ne tule sovelluksen käyttäjän tai terveydenhuollon tietoon.
Koronavilkun ilmoituksen saanutta henkilöä neuvotaan ensisijaisesti täyttämään Omaolon koronavirustaudin oirearvio. Mikäli henkilö on oireeton eikä hänellä ole muuta syytä terveydenhuollon lisäarviolle, korvaa oirearvion tekeminen terveydenhuollon kontaktin. Jos oirearviota ei ole käytössä tai sovelluksen käyttäjä ei halua täyttää sitä, voi hän olla yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse saadakseen lisäohjeita. Oirearvio antaa asukkaan vastauksien perusteella tutkittuun tietoon pohjautuvan toimintasuosituksen sekä asukkaan valitseman kunnan paikallisen ohjauksen. Paikallinen ohjaus voi sisältää esim. ajanvarausoikeuden näytteenottoon, mahdollisuuden lähettää oirearvio ammattilaiselle ja/tai alueen terveyspalveluiden yhteystiedot puhelinkontaktia varten.
On mahdollista, että ilmoituksen saaneen nimi on tullut esiin tavanomaisessa kontaktien kartoituksessa ja että jäljittäjä on jo ollut yhteydessä ilmoituksen saaneeseen henkilöön ja hänet on määrätty karanteeniin. Koska Koronavilkku on kehitetty yksityisyydensuoja vahvasti huomioiden, ei voida varmentaa, onko sovelluksen ilmoittama altistumistilanne sama kuin jäljityksessä esiin tullut.
Alueilla voi olla omia erillisiä tarkempia ohjeita, miten neuvotaan henkilöitä jotka ovat saaneet Koronavilkun kautta ilmoituksen mahdollisesta altistuksesta.
Katso myös THL:n Toimenpideohje epäiltäessä koronaviruksen COVID-19 aiheuttamaa infektiota: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/toimenpideohje-epailtaessa-koronaviruksen-covid-19-aiheuttamaa-infektiota
Kansalaisille on yleistä ohjeistusta Koronavilkusta seuraavalla sivulla:
https://koronavilkku.fi/
Tämä ohje on THL:n laatima.