I denna anvisning ges råd om hur man inom hälsovården ger anvisningar till en person som har fått ett meddelande i Coronablinkern om eventuell exponering.
Coronablinkern är en mobilapplikation som bidrar till att bryta coronavirusets smittkedjor.
Applikationens användare kan anonymt meddela om sin egen smitta till andra appanvändare som bedöms ha blivit exponerade. Detta hjälper till att bryta smittkedjorna genom att även nå dem som den smittade inte känner.
När den som använder applikationen har fått en anmälan om eventuell exponering, kan han eller hon be om att bli kontaktad av hälsovården eller själv kontakta hälsovården.
Hemskärm i applikationen Coronablinkern när användaren inte har fått något meddelande om eventuell exponering:
Coronablinkern när användaren har fått meddelande om eventuell exponering:
Coronablinkers meddelande om eventuell exponering innehåller följande uppgifter:
Rådgivning för personer som har fått meddelande om exponering
- Personer som fått symtom som tyder på coronavirussjukdom hänvisas till coronavirustest så snart som möjligt. Symtomfria personer informeras om hur man söker sig till testet om man får symtom.
- Man säkerställer att anvisningarna i applikationen (ovan) har förståtts. Vid behov ges ytterligare handledning. Om en person som har fått ett meddelande om exponering arbetar inom social- och hälsovården ska han eller hon instrueras att kontakta sin arbetsgivare och berätta att han eller hon har fått ett meddelande om exponering i Coronablinkern. Det rekommenderas att även personer som arbetar inom andra branscher berättar för sin arbetsgivare om de får ett meddelande om exponering, så att man på arbetsplatsen kan hänvisa personen till distansarbete eller på annat sätt vidta flera försiktighetsåtgärder. Dessutom kan man diskutera meddelandet om exponering med företagshälsovården.
- Man informerar om att det beroende på exponeringssituationen ibland är möjligt att identifiera personen också genom den traditionella kartläggningen av kontakter. Då kontaktas han eller hon separat, ges instruktioner och ordineras eventuellt karantän.
Observera
Det meddelande om eventuell exponering som Coronablinkern ger räcker inte i sig till karantänbeslut eller beviljande av dagpenning vid smittsam sjukdom.
Coronablinkern berättar varken för användaren eller hälsovården om datum, varaktighet eller plats för eventuell exponering, och exponeringen kan inte med hjälp av applikationen kopplas till den smittade person som orsakat meddelandet. I vissa fall anges i meddelandet från telefonens operativsystem att exponeringsdagen, exponeringens längd och signalens styrka har sparats. Applikationen använder dessa uppgifter för att fastställa eventuell exponering, men uppgifterna samlas inte in och de kommer inte till användarens eller hälsovårdens kännedom
Den person som fått ett meddelande i Coronablinkern uppmanas i första hand att fylla i symtombedömningen för coronavirussjukdom i Omaolo. Om personen är symtomfri och inte har någon annan orsak för en tilläggsbedömning av hälsovården, ersätter symtombedömningen kontakten med hälsovården. Om symtombedömningen inte används eller om användaren inte vill fylla i den kan han eller hon kontakta hälsovården per telefon för att få ytterligare anvisningar. Symtombedömningen ger utifrån invånarens svar en rekommendation som baserar sig på forskningsdata samt lokala anvisningar från den kommun som invånaren valt. De lokala anvisningarna kan innehålla t.ex. tidsbokningsrätt för provtagning, möjlighet att skicka en symtombedömning till en yrkesutbildad person och/eller kontaktuppgifter för att kontakta hälsovårdstjänsterna i området per telefon.
Det är möjligt att namnet på den som fått anmälan har framkommit i den sedvanliga kartläggningen av kontakter och att smittspårare redan har varit i kontakt med den person som fått meddelandet och eventuellt har förordnat honom eller henne att vara i karantän. Eftersom Coronablinkern har utvecklats med stor hänsyn till integritetsskyddet, kan man inte bekräfta om exponeringssituationen som applikationen meddelat om är densamma som den som framkommit vid spårningen.
Områdena kan ha egna närmare anvisningar om hur man ger råd till personer som har fått ett meddelande om eventuell exponering via Coronablinkern.
Se även THL:s Anvisningar för åtgärder vid misstanke om infektion orsakad av coronaviruset COVID-19: https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/anvisningar-for-atgarder-vid-fall-av-coronavirus-covid-19
Allmänna anvisningar för medborgarna om Coronablinkern finns på följande sida:
Denna anvisning har utarbetats av THL.