1. Om handboken för Jourhjälpen 116117
I handboken för Jourhjälpen 116117 och dess bilagor beskrivs vad Jourhjälpen 116117 är och hur den kan tas i bruk. Vi tar oss an ibruktagandet på bred front, både i fråga om ibruktagandet av det tekniska systemet och med tanke på den praktiska förändringen. Handboken kompletteras senare i fråga om ibruktagandet av den digitala tjänsten.
Syftet med dokumentet är att vara ett konkret stöd i olika skeden av ibruktagandet. Det är fråga om ett levande dokument som uppdateras om behoven och situationerna kräver det. En viktig del av dokumentet utgörs av dess bilagor och länkar (t.ex. THL:s dokumentationsguide). Mer detaljerad information finns i bilagorna. Principen är att upprätthålla information endast på ett ställe och att med hjälp av hänvisningar och länkar säkerställa tillgången till information för läsaren.
2. Om Jourhjälpen 116117
Jourhjälpen 116117 är en rådgivnings- och handledningstjänst för jourfunktionerna inom social- och hälsovården. Tjänsten är avsedd för brådskande, icke-nödsituationer, särskilt under jourtid. Jourhjälpen ger råd om akuta sociala problem och hälsoproblem. Jourhjälpen betjänar också i ärenden som gäller barn. Samtalet är avgiftsfritt för den som ringer.
I nödsituationer ska man alltid kontakta nödnumret 112.
En registrerad yrkesperson inom hälso- och sjukvården gör en bedömning av vårdbehovet i Jourhjälpen, ger experthandledning i akuta situationer och hänvisar vid behov klienten till servicen i hans eller hennes område.
Sjukvårdsdistrikten och samkommunerna för social- och hälsovård ordnar Jourhjälpen. Framtidsvisionen är att Jourhjälpen och 112 i fortsättningen ska fungera hand i hand för akuta joursituationer i Finland.
Ägandet av telefonnumret 116117 och projektets ledningsansvar har överförts från Social- och hälsovårdsministeriet till SoteDigi Oy (nuvarande DigiFinland). Vid sidan av utvecklingen av telefontjänsten är en av DigiFinlands uppgifter att utveckla konceptet Jourhjälpen och införa en ny digital servicekanal. Genomförandet av den digitala servicekanalen blir en del av Omaolo-tjänsten.
DigiFinland utvecklar tjänsten i en nationellt enhetlig riktning i nära samarbete med nationella och regionala aktörer. Sjukvårdsdistrikten stöds vid ibruktagandet, utvecklingen och upprätthållandet av tjänsten och vid förändringar i verksamheten så att de för tjänsten uppställda nyttomålen kan uppnås.
Tjänstens mål
Målet med Jourhjälpen är att styra invånaren till rätt hjälp vid rätt tidpunkt. För närvarande fungerar tjänsten per telefon. I fortsättningen är avsikten att utveckla den digitala tjänsten parallellt med telefontjänsten. Syftet med Jourhjälpen är att stödja invånaren till självständighet och hjälpa honom eller henne att hitta lösningar med stöd av social- och hälsovårdssystemet och yrkespersoner. I en situation där hjälp från en yrkesperson inte behövs just då, kan invånaren få tillförlitliga och aktuella anvisningar om tillvägagångssätt och/eller vård.
Invånaren ska stå i centrum för all verksamhet i planeringen av Jourhjälpen. Jourhjälpen ska fungera enligt principen om en lucka, där invånaren snabbt får hjälp med sitt problem. När invånarna hittar Jourhjälpen och är nöjda med den, kan tjänsten uppnå de uppställda målen.
I Finland finns flera specialgrupper vars behov bör beaktas i arbetet med att planera Jourhjälpen 116117. Enligt 6 § i Finlands grundlag får ingen utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd eller handikapp eller av någon annan orsak som gäller hans eller hennes person. Lagen om patientens ställning och rättigheter förutsätter att patientens modersmål, individuella behov och kultur i mån av möjlighet ska beaktas i vården och bemötandet av patienten. Arbetet med att utveckla den digitala servicekanalen i Jourhjälpen gör tjänsten ännu mer användbar. En tjänst med flera kanaler stöder målen för tillgänglighet.
Nationellt servicelöfte
Det nationella servicelöftet har formulerats under den föregående regeringsperioden. I detta nationella servicelöfte sammanfattas det nationella utvecklingsarbetet och målen för Jourhjälpen. Det nationella servicelöftet består av fem punkter som bereds i samarbete på nationell nivå. Målet med jourhjälpen är att vara en nationell helhet av jämn kvalitet, samma regler gäller för varje aktör.
I. Telefonnumret 116117 och regional styrning i bruk i hela Fastlandsfinland.
Telefonnumret 116117 har inom EU anvisats för hälsorådgivning för icke-nödsituationer, särskilt under jourtid. I Finland används numret för social- och hälsovårdsväsendets rådgivnings- och handledningstjänst för jourverksamheten. Samtal till nummer 116117 styrs automatiskt till Jourhjälpen i området utgående från uppringarens fysiska läge.
II. Informationen dokumenteras strukturerat i en vy, så att informationen lätt kan utnyttjas.
Man strävar efter att samla in uppgifter om de personer som ringer till Jourhjälpen så att de kan användas till nytta för uppringaren och hela servicesystemet, enligt de ramvillkor som lagstiftningen ställer upp.
III. En telefontjänst som fungerar 24/7/365, med integrerade digitala tjänster och ”Jourhjälpen 116117” som varumärke.
Jourhjälpen 116117 har i första skedet inletts som en telefontjänst. Den digitala kanalen som håller på att utvecklas hjälper invånarna att bedöma allvaret i sina egna problem och inleda behandlingen av dem på egen hand. Telefontjänsten integreras i de digitala tjänsterna och bildar en servicekanal som tydligt identifieras av invånarna. Målet är att Jourhjälpen 116117 är ett lika känt varumärke för invånarna som nödnumret 112.
IV. Jourhjälpen har en koppling till områdets övriga serviceutbud och tillräcklig kompetens för klienthandledning
Jourhjälpen 116117 strävar efter att betjäna invånarna enligt principen om en lucka. I praktiken innebär detta att jourhjälpen måste integreras som en del av regionens servicesystem.
V. Överföring av samtal och information mellan nödnumret och Jourhjälpen sker på ett nationellt enhetligt sätt
Jourhjälpen 116117 och nödnumret 112 samarbetar intensivt i syfte att informera invånarna om vilken instans de bör kontakta i olika situationer. Nödcentralerna producerar riksomfattande tjänster, så i de regionala Jourhjälpstjänsterna kan man inte komma överens om olika sätt att agera. I beredningen på nationell nivå strävar man efter en enhetlig lösning.
3. Produktion av Jourhjälpen 116117
Telefontjänsten
Telefonnumret 116117 övergick från social- och hälsovårdsministeriet till SoteDigi Oy:s (nuvarande DigiFinland Oy) ägo. SoteDigi Oy ingick avtal med operatörerna om att göra dirigeringsarbete för att styra samtalen enligt uppringarens placering. Dessutom konkurrensutsatte SoteDigi Oy som ramavtal leverantören av samtrafik för tjänsten 116117. 18 sjukvårdsdistrikt har anslutit sig till upphandlingsringen. Till leverantör valdes Telia.
Upphandlingen gäller servicehelheten samtrafik för 116117-samtal. Upphandlingen består av tekniskt genomförande och fakturering av samtrafiken, nödvändigt tekniskt stöd för att ta emot felanmälningar om felaktiga styrningar och genomföra reparationsåtgärder samt uppföljning av statistik över 116117-samtal på nationell nivå.
Regionerna ansvarar själva för samtalskostnaderna och beslutar om numrets ibruktagande. DigiFinland övervakar att den valda leverantören agerar i enlighet med ramavtalet och stöder områdena vid ibruktagandet.
Tekniskt genomförande av telefontjänsten
Samtalen till numret 116117 från privata och företagsrelaterade mobilanslutningar och privata trådanslutningar dirigeras till den regionala Jourhjälpen enligt uppringarens placering. För de IP-växelnät som företagen och de offentliga samfunden använder har samtalsstyrningen inte genomförts.
Samtal till Jourhjälpen 116117 är kostnadsfria för uppringaren i enlighet med EU:s riktlinjer. Styrningen av samtalen föranleder sjukvårdsdistriktet/social- och hälsovårdsområdet bruksavgifter som baserar sig på faktureringen av samtrafiken mellan teleoperatörerna.
Samtalen styrs från en nationellt producerad lösning för regional styrning till det svarsplatsnummer som sjukvårdsdistriktet/social- och hälsovårdsområdet meddelat. Svarsplatsnumret ska vara ett TLA-nummer, dvs. ett nummer som börjar med telekommunikationsområdets beteckning (02-, 03-, 09-, 015- osv.).
Valet av system för hantering av samtal är organisationsspecifikt. Organisationens dataadministration/datateknik hjälper till med ibruktagandet av systemet för hantering av samtal. Samtidigt utreds möjligheterna att spela in samtal. Det rekommenderas att samtalen spelas in för att förbättra patientsäkerheten.
Ett återuppringningssystem, dvs. begäran om samtal, kan användas om dessa är likvärdiga med dem som köar. Detta innebär alltså att valet av återuppringning inte påverkar personens plats i kön.
Svarstiderna och återuppringningstiderna ska följas rutinmässigt och korrigerande åtgärder vidtas, om det blir fördröjningar till exempel på grund av otillräckliga personalresurser.
Varje område ska ha ett reservnummer där Jourhjälpens personal kan nås ifall det förekommer störningar i styrningen av 116117-samtal. Numret ska hållas separat från det egentliga svarsplatsnumret på Jourhjälpen, så att man öppet kan meddela invånarna om svarsplatsens nummer även i situationer, då samtalen upprepade gånger styrs till fel sjukvårdsdistrikt.

Ibruktagande av telefontjänsten
Telefontjänsten ska fungera dygnet runt, året runt. Man strävar efter att svara på samtalen omedelbart och man ska följa upp kötiderna och undvika att de drar ut på tiden. Jourhjälpen 116117 ger den bästa innehållsmässiga nyttan och kostnadsnyttan när invånarna hittar och är nöjda med servicen. Detta förutsätter välfungerande tekniska arrangemang och faciliteter med tillräckliga förbindelser och arbetsro. Det är viktigt att de som svarar är experter på akutarbete och bedömning av vårdbehovet, och att samarbetet med jouren, primärvården och nödcentralsverket i området är smidigt.
Jourhjälpen 116117-verksamheten har inletts utgående från sjukvårdsdistriktsstrukturen. Sjukvårdsdistriktet ska samarbeta med kommunerna och samkommunerna inom sitt område så att Jourhjälpen blir en del av det regionala servicesystemet och servicehandledningen som helhet.
Produktionssättet för Jourhjälpen 116117 varierar i de områden där den för närvarande används. Ramvillkoren för det nationella servicelöftet ska uppfyllas, men regionalt finns det fortfarande gott om möjligheter att skapa en service som lämpar sig för områdets behov och strukturer. Verksamhetsmodellen för Jourhjälpen 116117 kommer att utvecklas i en nationellt enhetlig riktning, och DigiFinland Oy har huvudansvaret för detta. Utvecklingsarbetet utförs i nära samarbete med regionerna och nödcentralen.
Vid planeringen av verksamheten ska samordningen av Jourhjälpen och socialväsendets tjänster beaktas. Målet med Jourhjälpen är att invånarna får hjälp med sina problem på ett övergripande sätt. Enligt 35 § i socialvårdslagen och 50 a § och 53 a § i hälso- och sjukvårdslagen ska en yrkesperson inom hälso- och sjukvården som arbetar vid Jourhjälpen hänvisa en person i uppenbart behov av socialvård till bedömning av servicebehovet inom socialväsendet. Vid behov kan detta göras trots sekretessbestämmelserna (barnskyddsanmälan och anmälan om äldre personers servicebehov). Definitionen av socialvårdens roll i Jourhjälpen görs genom nationellt samarbete under ledning av SHM, och representanter för DigiFinland Oy, THL och regionen deltar.
Vid planeringen av verksamheten ska man också beakta hur man agerar i undantagssituationer. I en enhetlig verksamhetsmodell ska anvisningar ges om beredskap för undantagssituationer och hur man informerar om dem. Anvisningarna är specifika för sjukvårdsdistrikten, men Jourhjälpens anställda ska vara medvetna om dem.
Organisering av och resursfördelning inom sjukvårdsdistriktets projekt
Ibruktagandet av Jourhjälpen 116117 är ett projekt som kräver god planering och tillräckliga resurser. Ibruktagandet medför ofta behov av förändringar i verksamheten och förutsätter ett omfattande samarbete med andra aktörer i området. Nedan följer exempel på roller och uppgifter som behövs i projektet:
Projektchef:
- Utarbetar projektplanen.
- Startar och styr projektgruppens arbete.
- Riktar och meddelar uppgifterna till de personer som deltar i projektet.
- Följer med hur uppgifterna i anslutning till projektet framskrider.
- Fungerar som kontaktperson gentemot DigiFinland.
- Deltar i nationellt samarbete och utvecklingsarbete.
- Förmedlar meddelanden.
- Säkerställer efter projektets avslutande att Jourhjälpens verksamhetsställe har kvar en kontakt-/ansvarsperson med vars hjälp verksamheten följs upp och vidareutvecklas.
- Sköter projektets slutrapportering.
- Avslutar projektet.
Styrgruppen:
- Godkänner projektplanen.
- Godkänner eventuella ändringar i projektets genomförande och mål.
- Övervakar och styr projektledningen.
- Följer med genomförandet av projektet.
- Främjar samarbetsrelationerna mellan projektet och dess verksamhetsmiljö.
- Fattar beslut om resursfördelningen för projektet.
- Godkänner projektets resultat.
- Fattar beslut om projektets avslutande.
- Stöder projektchefen i projektrelaterade uppgifter.
- Styrgruppen sammanträder en gång i månaden.
Uppgifter för medlemmarna i projektgruppen:
- Deltar i planeringen av projektet inom sitt eget uppgiftsområde.
- Ser till att de separat fastställda uppgifterna blir skötta.
- Rapporterar till projektchefen om hur uppgifterna i anslutning till projektet framskrider.
- Fungerar som kontaktpersoner mellan projektet och experterna i den egna enheten/regionen.
- Upprätthåller och utvecklar sin egen kompetens och yrkesskicklighet.
Projektets faser och tidtabell
Beredningsfasen:
- Projektets inledande kartläggningar
- målbeskrivning
- Planering av verksamhetsmodellen
- Nationellt samarbete:
- deltagande i samarbetsmöten som ordnas av DigiFinland: webbinarier, workshoppar.
- bekanta sig med praxis i andra sjukvårdsdistrikt.
Förhandlingsfasen:
- Avtal
- Projektets resursfördelning
- Projektgruppens konstituering och inledande möte
- Roller: projektchef, teknisk expert, styrgrupp osv.
- Förbindelse av ledningen
- Tidtabell
Planering av ibruktagandet:
- Projektplan
- Plan för tidtabell
- Kartläggning av arbetsmängden, tidtabellsplanering och resurserna enligt detta
- Utbildningsplan
- bokning av utrymmen, resursfördelning, användarrättigheter, lokalt utbildningsmaterial
- Kommunikationsplan för yrkespersoner och invånare och godkännande av den
- Planera stödbehovet, t.ex. från DigiFinland
- Kartläggning av lokaler
- Kartläggning av service i regionen – samarbetspartners
- nära samarbete under hela projektet
Förändring i verksamheten:
- Planering av verksamheten i samarbete med hela regionen!
- Jourhjälpens processmodell beskriven och godkänd
- nuläget
- målbild
- Styrningen till tjänsterna kartläggs
- tjänsterna i området kartläggs, verksamhetssätten planeras tillsammans med dem som ordnar tjänsterna och styrningen till tjänsterna bereds.
- att fundera på: ska tidsbokningsböckerna öppnas, förmedling av meddelanden mellan yrkespersoner, återuppringning.
- Styrningen kartläggs för socialjourens del
- verksamhetssätten planeras
- Utbildning av Jourhjälpens personal
- Verksamhetsmodell och anvisningar för statistikföring och fakturering
- Definition av mätare som används för att följa upp hur målet framskrider minst en gång i månaden.
- man kommer överens om hur man följer upp mätarens framskridande
- Kommunikation och information till yrkespersonerna:
- informationstillfällen
- enhetlig kommunikation och marknadsföring, riktlinjer centraliserat från DigiFinland
- Lokalt skräddarsydda kommunikations- och marknadsföringsmaterial för olika kanaler.
- Ett responssystem planeras: för yrkespersoner och invånare samt behandlingen av responsen.
- Planera organisationens interna störningskommunikation för yrkespersoner och invånare.
Teknisk beredskap:
- De tekniska hjälpmedlen är klara: telefonsystem, patientdatasystem, nätförbindelser osv.
- Plan för ibruktagande av tekniska hjälpmedel
- Kontrollera avtalen med operatören
- Operatörens åtgärder:
- styrningar m.m.
- testning
- Övriga tekniska förutsättningar har säkerställts
- Certifikatkort för yrkespersonerna – tillträde till Kanta-arkivet.
- Beställning av 116117-vyn från leverantören av patientdatasystem
- Koder och användarrättigheter till patientdatasystemet och telefonsystemet för 116117-personalen.
- Användarnamn och utbildning för felanmälningar till operatören
- säkerställ åtkomst till systemet
- Handledning av yrkespersoner hur ett felaktigt styrt samtal styrs till rätt sjukvårdsdistrikt.
- Användarkoder till operatörens rapporteringssystem för projektchefen el.dyl.
- säkerställ åtkomst till systemet
- Anvisningar för invånare i problemsituationer, t.ex. om samtalet inte styrs rätt.
Lokal service-/vårdhänvisning:
- Direkt hänvisning till tjänster
- områdets tjänster, man kommer överens om verksamhetssätten med dem som ordnar tjänsterna och förbereder styrningen till tjänsterna i fråga, se modellexemplen.
- man säkerställer: tidsbokning, förmedling av information mellan yrkespersoner, återuppringning
- Direkt hänvisning till socialjouren
- man kommer överens om tillvägagångssätten med socialjouren
- Jourhjälpens processmodell testad och förankrad
Kom ihåg:
- Områdets ev. tvåspråkighet
- Kontinuerlig kommunikation till olika intressentgrupper!
Övergång i produktion
- Utvärderingsmöten (förankring) med ca två veckors till en månads mellanrum
Behandling av felanmälningar
De yrkespersoner inom hälso- och sjukvården som arbetar inom Jourhjälpen meddelar Telias företagsportal om felaktiga styrningar och andra problem som uppstår i det tekniska genomförandet av samtalen. I brådskande ärenden ska dessa meddelas per telefon till felanmälningsnumret.
Kom ihåg att meddela att det är fråga om servicenumret Jourhjälpen 116117!
Telias företagsportal är tillgänglig dygnet runt. Där lagras:
- tidpunkt då uppringaren har försökt ringa
- uppringarens telefonnummer
- uppringarens placering med postnummers eller postanstalts noggrannhet
- operatör, från vars nät uppringaren ringer, om känt
- uppgift om det är fråga om ett företags underabonnemangsnummer
- problemets art: har samtalet misslyckats helt, har samtalet börjat ringa eller går det direkt till menyn
- anmälarens uppgifter: namn organisation och telefonnummer
- information om den person som vid behov ger ytterligare information eller testar funktionen
Man kommer till tjänsten med de användarnamn som Telia skickat till sjukvårdsdistriktet.
Telia löser problem i styrningen av 116117-samtal i samarbete med andra teleoperatörer. Alla sådana problem, deras omfattning, uppskattade längd och hur reparationsåtgärderna framskrider meddelar Telia till Jourhjälpen i området som påverkas.
Bilaga: Presentation av Telias Företagsportal
Bilaga: Företagsportalen
Telia Företagsportal finns på adressen: https://www.telia.fi/B2B_Login/
Felanmälningar per telefon på numret 020 693 693 24/7 (msa/lna)
Eventuella störningssituationer som förekommer i 116117 -tjänsten är störningar som har omfattande konsekvenser för Telias olika tjänster. Informationen om dessa störningar sköts enligt befintlig praxis för störningsinformation.
Uppgifter för kontaktpersoner för störningsinformation från de sjukvårdsdistrikt som deltar i 116117-tjänsten skickas till Premium support, som använder kontaktuppgifterna i händelse av omfattande nätfel för att informera om störningar under normal arbetstid vardagar kl. 8-16. Övriga tider sköts störningsinformationen av Key service desk.
Rapportering
Telia ger Jourhjälpens ansvarspersoner ett rapporteringsverktyg för uppföljning av samtalens månatliga, dagliga och timvisa antal, svarstidernas längd osv.
Bilaga: Telia Företagsportal och rapporteringsverktyg
Datasäkerhet och dataskydd
Det är viktigt att beakta att respektive sjukvårdsdistrikts informationssäkerhets- och dataskyddspolicy iakttas när tjänsten tillhandahålls.
Det är också viktigt att fästa uppmärksamhet vid utrymmessäkerheten för att säkerställa till exempel dataskydd, tystnadsplikt och dokumentsekretess. Dessutom är det viktigt att beakta anvisningarna för hantering av patientjournaler.
Verksamhetskoncept
DigiFinland stöder sjukvårdsdistrikten och samkommunerna inom social- och hälsovården i utvecklingen av telefontjänsten Jourhjälpen 116117 så att de för tjänsten uppställda nyttomålen kan uppnås. För jämlikhetens skull måste bedömningen av behovet av brådskande vård ske på samma sätt, även om den regionala styrningen kan variera.
DigiFinland stöder sjukvårdsdistrikten och samkommunerna inom social- och hälsovården i det nationella och regionala samarbetet genom att ordna seminarier, workshoppar och webbinarier för information, gemensam utveckling och stöd.
Bedömning av vårdbehovet
Yrkespersoner som arbetar vid Jourhjälpen får stöd av SHM:s grunder för brådskande vård. Syftet med anvisningarna är att ge yrkespersonen ett verktyg med hjälp av vilket bedömningen av vårdbehovet och handledningen kan göras tryggt, med jämn kvalitet och utifrån forskningsdata.
På SHM:s begäran kommer DigiFinland Oy i fortsättningen att vara distributör och utvecklare av grunderna för brådskande vård. SHM ansvarar även i fortsättningen för den strategiska styrningen av anvisningen och DigiFinland rapporterar om användningen av anvisningen till ministeriet.
För utvecklingsarbetet har utsetts en expertpanel som lotsas av DigiFinlands medicinska direktör Leena Soininen.
Utöver sjukvårdsdistriktens experter har representanter från Nödcentralsverket, joursektionen från Barnläkarföreningen i Finland, Jourmedicinföreningen, vissa specialbranscher (bl.a. psykiatri, odontologi) samt joursektionen från SHM:s arbetsgrupp för akutvård och jour ombetts delta. Sammansättningen kan i framtiden kompletteras med andra nödvändiga representanter.
Grunderna för brådskande vård av vuxna (på finska)
Grunderna för brådskande vård av barn (på finska)
Informationshantering (THL)
Dokumentation i 116117-tjänstenMålet med Jourhjälpen 116117 är en nationellt enhetlig hantering och dokumentation av samtal (statistikföring och rapportering). Till patientdatasystemet beställs en 116117-vy, som syns i Kanta-tjänsten. 116117-vyn kan hämtas från THL:s kodserver. Hämtningen görs av patientdatasystemets leverantör och sjukvårdsdistriktets/social- och hälsovårdsområdets dataadministration kan hjälpa till i ärendet.
I Jourhjälpen används en ISBAR-baserad dokumentationsmodell och dokumentationen sker i patientdatasystemets 116117-vy. Målet är att information som dokumenterats i telefontjänsten ska vara uppdaterad och tillgänglig för olika aktörer och införbar i tjänsten Kanta.fi. I Jourhjälpen används ICPC2-symtomkoder för att dokumentera patientens uppgifter. ICPC är en internationell klassificering inom primärvården som används i Jourhjälpen för att dokumentera orsaken till kontakten i strukturerad form.
THL:s dokumentationsanvisning (på finska)
Användning av klassifikationen ICPC-2 i Jourhjälpen
ICPC är en internationell klassificering inom primärvården som används i Jourhjälpen för att dokumentera orsaken till kontakten i strukturerad form. ICPC-2 håller på att etableras inom den prehospitala akutsjukvården när myndigheternas gemensamma fältledningssystem KEJO tas i bruk som dokumentationsplattform för den prehospitala akutsjukvården i början av 2020-talet. Användningen av ICPC-2 även i andra jourfunktioner gör det möjligt att till exempel mäta kvaliteten på bedömningen av behovet av brådskande vård och tjänsternas effektivitet samt att effektivare följa upp vårdkedjorna. Jourhjälpens gemensamma anvisningar för bedömning av behovet av brådskande vård följer ICPC-2-klassificeringen på rubriknivå.
De vanligaste ICPC-2-koderna för Jourhjälpen 116117 (THL) (på finska)
Statistikföring
Man väntar ännu på gemensamma nationella anvisningar för statistikföringen från THL. DigiFinland samlar in information om antalet samtal från Telias system.
Tillsammans med sjukvårdsdistrikten och THL kommer man att utveckla statistik som samlas in regionalt och nationellt.
Samarbetet 112–116117
Planeringen och utvecklingen av den nationella verksamhetsmodellen och de tekniska lösningarna görs i samarbete med representanter för Nödcentralsverket.
Kommunikation
I ibruktagningsskedet ligger tyngdpunkten i kommunikationen på den interna kommunikationen. Det är viktigt att säkerställa att alla berörda parter är medvetna om vad som görs, vad som eftersträvas och varför, och hur den kommande förändringen påverkar allas vardag. Förändringarna i processerna måste i själva verket genomföras separat i alla arbetsgemenskaper som Jourhjälpen påverkar. Denna förändring underlättas om alla redan från början är medvetna om de kommande förändringarna.
Under ibruktagandet görs också planeringen av den regionala lanseringen samt av kommunikationen och marknadsföringen för produktionsskedet för s.k. externa målgrupper. DigiFinland erbjuder gemensamma nationella kommunikationsmaterial samt underlag för intern och extern kommunikation. Dessutom samordnas åtgärder inom den externa kommunikationen nationellt så att meddelandena är enhetliga och målen uppnås effektivt.
Målet med kommunikationen är att informera yrkespersoner och invånare om den kommande nummerändringen samt att öka medborgarnas medvetenhet om hur man tar kontakt i olika angelägenhetsklasser. En enhetlig tydligt kommunikation på nationell nivå hjälper invånarna att veta hur de ska agera i hela Finland. Det lönar sig att utnyttja sjukvårdsdistriktens, kommunernas och hälsosamkommunernas webbplatser i kommunikationen till invånarna.
Digital servicekanal
Jourhjälpens digitala kanal kommer att vara tjänsten Omaolo, där man bygger upp en egen del för Jourhjälpen. Målet är en kanal för invånarna, inom vilken man bedömer hur brådskande det är och hänvisar invånaren till rätt service. Som bakgrund till projektet har man gjort utredningsarbete, där man kartlade den digitala kanalens viktigaste innehåll och funktioner. Innehållsbehovet var mycket enhetligt med Omaolos symtombedömningar. Vid byggandet av en digital kanal ska kraven i förordningen om medicintekniska produkter beaktas.
Mer information
DigiFinland Oy
Leena Koivumäki, projektchef, Jourhjälpen 116117
050 365 5499
leena.koivumaki@digifinland.fi