2.1. Oirearvio

Omaolon oirearviot ovat CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita. Ne on tehty terveysasemien ja yhteispäivystysten yleisimpiin käyntisyihin, joissa hoitopolkuja voidaan automatisoida ja ohjata asukasta itsehoitoon. Oirearviokyselyt eivät tuota diagnoosia, vaan ainoastaan lääketieteelliseen tietoon perustuvat arvion tarpeellisen hoidon luonteesta käyttäjän antamien vastausten perusteella. Kiireellisyyden osalta arvioidaan, miten pian terveydenhuollon ammattilaisen on arvioitava tilanne.
Oirearviot hyödyntävät uusinta ja parasta saatavilla olevaa lääketieteellistä tietoa, jota kerätään hoitosuosituksista, systemaattisista katsauksista ja luotettavista alkuperäistutkimuksista.
Oirearviot arvioivat hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä, mutta eivät tee taudinmääritystä tai hoitopäätöksiä. Oirearviot eivät pysty tunnistamaan kaikkia mahdollisia oireita, sairauksia tai tiloja. Vakavatkin sairaudet voivat aiheuttaa epätavallisia oireita, joita oirearviot eivät välttämättä tunnista. Asukasta kehotetaan olemaan yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos oirearvion tulos ei vastaa hänen käsitystään omasta tilanteesta.
Omaolon oirearvioita ovat:
- Alaselkäkipu tai -vamma
- Hampaiden tai suun alueen oire tai vamma
- Hengitystietulehdus
- Koronavirustaudin oirearvio
- Korvan kipu tai lukkoisuus
- Kurkkukipu tai nieluoire
- Närästys
- Olkapään kipu, jäykkyys tai vamma
- Peräaukon seudun oire
- Polven oire tai vamma
- Päänsärky
- Ripuli
- Seksitautiepäily
- Silmän rähmiminen, vetistys tai punoitus
- Virtsatietulehdus
- Yleinen oirekysely
- Yskä
Käyttäjä täyttää oirekyselyn osoitteessa: www.omaolo.fi. Kyselyn tuloksena hän saa ohjeen hoitaa oirettaan ja siihen liittyvää terveysongelmaa itse tai kehotuksen ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Valittuaan paikkakunnan ja tunnistauduttuaan palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, käyttäjä voi paikkakunnasta riippuen joko varata käyntiajan tai lähettää vastaukset terveydenhuollon ammattilaiselle. Ammattilainen voi tarvittaessa antaa ammattilaisen arvion tilanteesta sekä ohjata tähän sopivan hoidon. Omaolon oirearviot tulevat terveydenhuollon ammattilaisen nähtäville, jos käyttäjä tunnistautuu palvelussa ja lähettää vastaukset ammattilaiselle. Tällöin oirearvio toimii päätöksenteon tukena ja terveydenhuollon ammattilainen voi olla yhteydessä käyttäjään Omaolo -palvelun kautta.

Omaolon oirearvioiden toimintasuositusten taustalla on Kustannus Oy Duodecimin EBMEDS® -ohjelmisto, joka toimii näyttöön perustuvan lääketieteellisen tiedon perusteella. Moottorin hyödyntämä tieto on tietovarannossa, joka on virallinen lääkinnällinen laite. Käytännössä moottori yhdistelee kansalaisen raportoimia oireita, mittaustuloksia ja terveystietoja tutkimustietoon sekä virallisiin hoitosuosituksiin.
Lyhyesti:
- Omaolossa on käytössä 17 oirearviota terveydenhuollon yleisimpiin käyntisyihin.
- Täytettyään oirearviokyselyn, asukas saa itsehoito-ohjeen tai kehotuksen ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.
- Tunnistautumalla hän voi lähettää kyselyn ammattilaiselle.
- Ammattilainen voi antaa arvion tilanteesta ja ohjata sopivan hoidon.
- Oirearviot perustuvat Kustannus Oy Duodecimin EBMEDS® -ohjelmistoon.